Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία σχεδιάζει να υποχωρήσει από τη Χερσώνα και να το παρουσιάσει ως εκκένωση»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία σχεδιάζει να υποχωρήσει από τη Χερσώνα και να το παρουσιάσει ως εκκένωση»

Η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεση για να απελευθερώσει την πόλη από τις αρχές Αυγούστου - Είναι η «πύλη της Κριμαίας» και είχε καταληφθεί από τους Ρώσους τις πρώτες ημέρες της εισβολής

simaies_roson_arthro
Η Ρωσία σχεδιάζει να υποχωρήσει από την πόλη Χερσώνα και να το παρουσιάσει ως εκκένωση πολιτών, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. 

H Χερσώνα, που θεωρείται «πύλη της Κριμαίας» , ήταν από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα μετά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24  Φεβρουαρίου. 

Τα στρατεύματα του Πούτιν βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια προετοιμασίας για υποχώρηση, έχοντας μεταφέρει στρατιώτες στην πόλη για να καλύψουν τα νώτα όσων τράπηκαν σε φυγή και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στη Daily Mail. 

Αν και δεν έχει γίνει η τελική κίνηση, οι ίδιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ρωσική διοίκηση αποφάσισε ότι η υποχώρηση  στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου θα βελτιώσει τις πιθανότητές τους να κρατήσουν τις θέσεις τους στην περιοχή, καθώς έρχεται ο βαρύς ουκρανικός χειμώνας.

Είχε προηγηθεί  η δημοσιοποίηση πλάνων από τη Χερσώνα που δείχνουν ότι μια ρωσική σημαία που κυμάτιζε πάνω από το δημαρχείο από την ημέρα της κατάληψής της,  ξαφνικά... εξαφανίστηκε, όπως και τα στρατεύματα που στελέχωναν κάποια από τα σημεία ελέγχου μέσα στην πόλη. 


Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν, που θεωρείται τώρα υπεύθυνος για την άμυνα στο Ντονμπάς, «μάλλον» απολύθηκε. Ο στρατηγός Λάπιν ήταν ο τελευταίος από τους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές κατά την έναρξη του πολέμου,  ο οποίος διατηρούσε ακόμα τη θέση του.

Οι πληροφορίες για επικείμενη υποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα έρχεται μετά από εβδομάδες διαδοχικών ισχυρισμών για την κατάσταση στην περιοχή, με τη Ρωσία να αφήνει να εννοηθεί ότι η πόλη πρόκειται να εγκαταλειφθεί , ενώ η Ουκρανία επιμένει ότι ο Πούτιν την ενισχύει.

Πριν από δύο εβδομάδες, υπήρχε η ελπίδα ότι η πόλη βρισκόταν στα πρόθυρα της απελευθέρωσης καθώς ο στρατηγός Σουροβίκιν - επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία - προειδοποίησε για μια «τεταμένη» κατάσταση και άρχισε να απομακρύνει αμάχους από την περιοχή.

Αλλά καθώς οι μέρες περνούσαν χωρίς κανένα σημάδι ουκρανικής προόδου, το Κίεβο άρχισε να ενημερώνει ότι οι καιρικές συνθήκες και η λάσπη εμπόδιζαν την προέλασή του.


Ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, έδωσε στη συνέχεια μια συνέντευξη στην οποία είπε ότι η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στην πόλη και σχεδιάζει να την υπερασπιστεί.

Προέβλεψε με βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα απωθούσαν τους Ρώσους, αλλά είπε ότι θα χρειαζόταν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα για να γίνει αυτό.

Ανάμεσα στις αντικρουόμενες αναφορές, ορισμένοι υποστήριξαν ότι η Μόσχα παίζει ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης με στόχο να παρασύρει την Ουκρανία σε μια παγίδα θανάτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ξαφνική εξαφάνιση της σημαίας της Ρωσίας τράβηξε την προσοχή.

Ένα άλλο σενάριο είναι ότι η σημαία που λείπει σηματοδοτεί την αποχώρηση των Ρώσων αξιωματούχων από την πόλη. 

Οι ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις  ξεκίνησαν μία αντεπίθεση για να απελευθερώσει τη Χερσώνα από τον ρωσικό έλεγχο στις αρχές Αυγούστου και από τότε προχωρούν προς την πόλη.

Πριν από ένα μήνα, οι δυνάμεις του Κιέβου έκαναν την πρώτη τους σημαντική πρόοδο καθώς έσπασαν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας και προχώρησαν 12 μίλια σε μία μόνο μέρα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν βρήκαμε κανένα σημάδι στην Ουκρανία που να δείχνει κατασκευή βρώμικης βόμβας» λέει ο ΙΑΕΑ

Τέσσερα νέα εντάλματα για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές

Ειδικευόμενη γιατρός στο «Γεννηματάς» η 29χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην περιφερειακή Υμηττού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης