Εκλογές στο Ισραήλ: Επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία δείχνουν τα exit polls

Εκλογές στο Ισραήλ: Επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία δείχνουν τα exit polls

 Αν και αντιμετωπίζει ακόμη την κατηγορία της διαφθοράς, o «Μπίμπι» και οι σύμμαχοί του φαίνεται πως αποκτούν την πλειοψηφία των 61 εδρών - Την Πέμπτη τα οριστικά αποτελέσματα

netanyahu-arthrou
Στα 73 του χρόνια, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ φαίνεται να επιστρέφει στην εξουσία, έπειτα από ένα «διάλειμμα» 18 μηνών. Αν και βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπος με την κατηγορία της διαφθοράς, αυτός και οι σύμμαχοί του, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, αποκτούν την πλειοψηφία των 61 εδρών στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για τον προαπαιτούμενο αριθμό για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από μία ακόμα εκλογική διαδικασία για την χώρα. Την πέμπτη μέσα σε διάστημα τριάμισι ετών. Συγκεκριμένα, το κόμμα Likud του Νετανιάχου εξασφαλίζει 30 με 31 από τις συνολικά 120 έδρες της Κνέσετ. Τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον δεξιό – ακροδεξιό συνασπισμό «Θρησκευτικός Σιωνισμός» (Religious Zionism) και πιθανολογείται ότι θα ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό αυτόν έχουν άλλες 30 έδρες, φτάνοντας από κοινού τις 61. Αντιθέτως, το κόμμα Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του αντιπάλου του και πρώην δημοσιογράφου Γιαϊρ Λαπίντ μένει πίσω. Ο 58χρονος καταλαμβάνει κάπου είκοσι τέσσερις έδρες. Να θυμίσουμε ότι το μέχρι πρότινος κυβερνητικό μπλοκ υπό τον Λαπίντ αποτελείτο από συνολικά οχτώ παρατάξεις (ανάμεσα στις οποίες ήταν και μια αραβική – ισλαμιστική ονόματι Ra’am). Κοινό τους σημείο; Ίσως και το μοναδικό; Η απέχθεια ως προς το πρόσωπο του Νετανιάχου. Μάλλον μάταια ο Λαπίντ προσπαθούσε το προηγούμενο διάστημα να πείσει ότι η πορεία που χαράχτηκε αυτούς τους τελευταίους μήνες πρέπει να συνεχιστεί. Πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), αλλά και επικεφαλής ενός μοναδικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ. Μοναδικού, καθώς ενώνει παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου, της δεξιάς και ένα αραβικό κόμμα.

Τα exit polls, όμως, μίλησαν. Δίνουν στο δεξιό μπλοκ του Νετανιάχου μια μικρή πλειοψηφία εδρών έναντι των αντιπάλων του. Σε περίπτωση που αυτή επιβεβαιωθεί, σηματοδοτείται η πανηγυρική επιστροφή του «γερόλυκου πολιτικού», όπως είναι το παρατσούκλι του. Η επιστροφή του «Μπίμπι», ο οποίος ανατράπηκε πέρυσι μετά από 12 συνεχόμενα χρόνια στην εξουσία.
«Είμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη», διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τους να κάνουν υπομονή μέχρι την Πέμπτη, όταν και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνοντας πώς είναι ο μοναδικός πολιτικός στην χώρα που διαθέτει «άφθονη εμπειρία», ο Νετανιάχου τόνισε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του πως «πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα». Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν γίνεται να αγνοήσουμε τα exit polls, τα οποία δείχνουν αυτό που ήδη ξέραμε: η πορεία μας είναι η σωστή και βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».

Στις εκλογές συμμετείχαν 40 κόμματα. Περί το ένα τρίτο από τις παρατάξεις αυτές αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων που απαιτείται για να αναδείξει κατ’ ελάχιστον τέσσερα μέλη στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία. Η εκλογική διαδικασία, πάντως, δεν άργησε να θεωρηθεί ως ψήφος υπέρ ή κατά της επιστροφής του Νετανιάχου. Ο κύριος αντίπαλός του, ο σημερινός πρωθυπουργός Yair Lapid, δήλωσε ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί». Μοιάζει, όμως, να είναι ο μοναδικός…Ξέφρενοι εορτασμοί σημειώθηκαν στα εκλογικά κέντρα του Νετανιάχου και των συμμάχων του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll.

Περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ισραήλ προσήλθαν από το πρωί χθες στις κάλπες για την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση. Η συμμετοχή των Ισραηλινών, μάλιστα, ήταν αυξημένη. Μόλις στις 14.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 38,9%. Πρόκειται για νούμερο κατά 4,3% υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, τον Μάρτιο του 2021. Είναι επίσης το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων μέχρι αυτήν την ώρα, από το 1999, όπως ανέφερε η Εκλογική Επιτροπή. Ρόλο πιθανολογείται ότι έπαιξαν και οι εκκλήσεις του Νετανιάχου. Μέσω Twitter, προειδοποίησε ότι διαπιστώνεται πτωτική τάση του Λικούντ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καλώντας τους υποστηρικτές του να πάνε να ψηφίσουν και διαβεβαιώνοντας πως η νίκη είναι εφικτή. «Κάντε ό,τι πρέπει», είπε.

Με τούτα και με εκείνα το Λικούντ του Νετανιάχου επανέρχεται στην εξουσία. Μένει όμως να αποδειχθεί το εάν και κατά πόσον η συμμαχία της δεξιάς με τα υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Τα ερωτήματα που εγείρονται τώρα έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει μέσα από τις κάλπες. Δευτερευόντως με το μέλλον αυτής της όποιας νέας κυβέρνησης που όλοι διερωτώνται εάν θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία περισσότερο από τα βραχύβια κυβερνητικά σχήματα που προηγήθηκαν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που αναμένεται να κρατήσει ο Νετανιάχου σε διάφορα σημαντικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τη συμφωνία θαλασσίων οριοθετήσεων που υπέγραψαν Ισραήλ και Λίβανος. Πολιτικοί αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν ότι η δέσμευσή του αυτή αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και ως τέτοια θα μείνει. Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα φανεί λιγότερο ενθουσιάδης σε σχέση με την επαναπροσέγγιση Ισραήλ Τουρκίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων παρουσιάζει ο Μητσοτάκης

Ο Έλον Μασκ αλλάζει το Twitter: Η μηνιαία συνδρομή, οι ψεύτικοι λογαριασμοί και το κουμπί επεξεργασίας


Βίντεο: Η Σακίρα προσπέρασε «ουρά» για να μπει πρώτη στον «Πύργο του Τρόμου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης