Μπορέλ: Η Ρωσία μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας

Μπορέλ: Η Ρωσία μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας

H Ρωσία χρησιμοποιεί, από την αρχή κιόλας του πολέμου, ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα, τονίζει ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ

borrell_europe
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος τονίζει ότι η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.

Από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και θα υποστηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές αναφέρεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Τρόμος για οδηγό λεωφορείου στον Ασπρόπυργο: Τον πυροβόλησαν ενώ οδηγούσε - Τρεις συλλήψεις

Ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεβυθούσα - Εκφορτώθηκαν 60 φορτία LNG το α’ εξάμηνο

Όσα έγιναν στη συναυλία της Panik: Η συγκίνηση του Αργυρού, η αποθέωση για τον 50 Cent
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης