H εταιρεία των Nord Stream έστειλε ρωσικό πλοίο να επιθεωρήσει τις ζημιές

H εταιρεία των Nord Stream έστειλε ρωσικό πλοίο να επιθεωρήσει τις ζημιές

Η κοινοπραξία θα αναλύσει τα ευρήματα και θα εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι αγωγοί

nord_ekrixi
Η κοινοπραξία Nord Stream έστειλε εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία, που ναύλωσε η ίδια, για να προχωρήσει σε νέα επιθεώρηση στους αγωγούς, έγινε γνωστό την Πέμπτη από το σουηδικό Ναυτικό.

«Οι ιδιοκτήτες του Nord Stream 1 μάς ενημέρωσαν εδώ και εβδομάδες ότι ήθελαν να κάνουν τη δική τους επιθεώρηση των ζημιών στον αγωγό», δήλωσε ο επικεφαλής επικοινωνίας του Ναυτικού Τζίμι Άνταμσον.

Διευκρίνσε δε ότι καμιά άδεια των σουηδικών αρχών δεν χρειαζόταν για την επιθεώρηση στη σουηδική οικονομική ζώνη.

«Αφού πραγματοποίησαν τις εργασίες ελέγχου, οι ειδικοί θα είναι έτοιμοι σε 24 ώρες για να αρχίσουν τη μελέτη της περιοχής που υπέστη ζημιές, για την οποία θα χρειαστούν τρείς με πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις τωρινές μας εκτιμήσεις», ενημέρωσε ο Nord Stream, σε χωριστή ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο της επιθεώρησης του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Δανίας, ο Nord Stream AG (ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1) συνεχίζει να αναμένει την απόφαση των αρχών για τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για την εκτίμηση των ζημιών», πρόσθεσε η κοινοπραξία.

Την Τετάρτη, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι προχωρούν σε επιθεώρηση των αγωγών με δική τους πρωτοβουλία.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, τέσσερις πολύ μεγάλες διαρροές εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στ΄ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, δύο εντός της οικονομικής ζώνης της Σουηδίας και δύο εντός της οικονομικής ζώνης της Δανίας.

Οι αρχικές υποθαλάσσιες επιθεωρήσεις είχαν ενισχύσει τις υποψίες για δολιοφθορά, καθώς εκρήξεις προηγήθηκαν των διαρροών.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο αγωγοί, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, ήταν στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων, τις οποίες πυροδότησε η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως φερόμενα αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.

Κλείσιμο
Παρότι ήταν εκτός λειτουργίας, οι αγωγοί περιείχαν φυσικό αέριο την ώρα που υπέστησαν ζημιές.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις διαρροές στον Nord Stream προκλήθηκαν από εκρήξεις τον περασμένο μήνα αλλά δεν είπαν ποιος μπορεί να ευθύνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσα θα πληρώσετε τον Νοέμβριο - Έως 60% το όφελος από τις επιδοτήσεις, δείτε παραδείγματα

Θεσσαλονίκη: Ξεχώρισε στην παρέλαση η μαθήτρια με καταγωγή από την Κένυα - «Είμαι υπερήφανη για την πατρίδα μου»

Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο πατέρας του 41χρονου θύματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης