Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Μπάιντεν προειδοποιεί ευθέως τον Πούτιν: Να μην διανοηθεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Μπάιντεν προειδοποιεί ευθέως τον Πούτιν: Να μην διανοηθεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα»

biden-m
Από το πλέον υψηλό επίπεδο, αυτό του προέδρου των ΗΠΑ, ήλθε η προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην σκεφτεί καν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι θα ήταν «εξαιρετικά σοβαρό λάθος», οποιαδήποτε επίθεση με τακτικά πυρηνικά, δηλαδή αυτά που προορίζονται για το μέτωπο του πολέμου.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είναι προβοκάτσια. Δεν γνωρίζω. Θα είναι όμως ένα σοβαρότατο λάθος», είπε σε δημοσιογράφους.

Τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις έχει υπονοήσει ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» (ένα είδος πυρηνικού όπλου) και να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία. Το Κίεβο αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει σε προπαγάνδα των ρωσικών αρχών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη 'βρώμικη βόμβα'. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε τη Δευτέρα ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Όπως είπε, «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».

Κλείσιμο
Πάντως, οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ δεν βλέπουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για επικείμενη άσκηση των πυρηνικών της δυνάμεων, επιβεβαίωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η άσκηση αναμένεται να περιλαμβάνει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν και, όπως έχουμε τονίσει παλαιότερα, αυτή είναι μια ετήσια άσκηση ρουτίνας από τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Επομένως, από αυτήν την άποψη, η Ρωσία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις για τον έλεγχο του οπλοστασίου της και τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τέτοιες ειδοποιήσεις για λόγους διαφάνειας», συμπλήρωσε.



Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με καυστικό υγρό στο Ηράκλειο: Παραδόθηκε η 38χρονη στην αστυνομία

Έγκλημα στη Χαλκιδική: Πώς σκότωσαν τον 53χρονο οι δύο Αλβανοί - Η σχέση του ενός με την κόρη του θύματος

Ρούλα Πισπιρίγκου: Απόμακρη και αδυνατισμένη στην ανακρίτρια - Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τα περί ξυλοδαρμού της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης