Ρίσι Σούνακ: Ο δισεκατομμυριούχος πεθερός του ήρθε στην Ελλάδα το 2018 για να επενδύσει

Ρίσι Σούνακ: Ο δισεκατομμυριούχος πεθερός του ήρθε στην Ελλάδα το 2018 για να επενδύσει

Ήθελε να κάνει την χώρα μας ενδιάμεσο σταθμό στις επιχειρήσεις πληροφορικής που διοικεί - Ο καθηγητής που ήταν μαζί του, μίλησε στο protothema.gr

narayana-murthy-sunak--m
Την ώρα που ο Ρίσι Σούνακ ως νέος και πολλά υποσχόμενος πρωθυπουργός στην Βρετανία δηλώνει έτοιμος να φέρει την σταθερότητα στη χώρα του, πολλά είναι τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως αναφορικά με την ζωή του και την πάμπλουτη Ινδή σύζυγο του Ακσάτα Μούρτι, κόρη του Ναραγιάνα Μούρτι, ο οποίος κατάφερε κι έβαλε την Ινδία στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Infosys Limited, της ινδικής πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας, θεωρείται λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του, με το success story του να εμπνέει μέχρι σήμερα την νεολαία.

Ο Ναραγιάνα Μούρτι τον Ιανουάριο του 2018 είχε πραγματοποιήσει και τη μοναδική μέχρι σήμερα επίσκεψη του στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους και είχε δηλώσει ενθουσιασμένος με τους Έλληνες και το επίπεδο τους σε θέματα πληροφορικής.

Στη διήμερη επίσκεψη του ήταν κοντά του ο Επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ανδρέας Γιώτης ο οποίος μίλησε στο protothema.gr. «Ήταν μια επίσκεψη που αφορούσε στην διερεύνηση ίδρυσης ενός παραρτήματος της Infosys στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η εταιρία έχει έδρα στην πόλη της Ινδίας Μπανγκαλόρ και παράρτημα στην Βοστόνη. Ενδιαφέρονταν λοιπόν για κάποια ευρωπαϊκή χώρα που να βρίσκεται στον ενδιάμεσο time zone, ώστε να δουλεύουνε πρακτικά 24ώρες το 24ωρο. Έτσι μια από τις χώρες που επέλεξαν ήταν και η Ελλάδα. Αυτό διοργανώθηκε μέσω μιας γνωριμίας που έχω με έναν ελληνοαμερικανό καθηγητή, ο οποίος μας σύστησε στον κ. Ναραγιάνα. Κανονίσαμε να βρεθούμε στην Αθήνα και να συναντηθούμε με σημαντικούς ανθρώπους της πληροφορικής».

petheros-sounak


Αυτό που έκανε εντύπωση στους Έλληνες καθηγητές ήταν η απλότητα του χαρακτήρα του Ναραγιάνα Μούρτι. «Για όλους μας ήταν μια συναρπαστική εμπειρία η γνωριμία αυτή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να είναι πολυεκατομμυριούχος, ωστόσο είναι απίστευτα ταπεινός, ταξιδεύει μόνος του κι αυτό λέει πολλά. Κάποιοι κρατήσαμε επαφές μαζί του. Του έστειλα πριν λίγο συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του γαμπρού του, στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Βρετανίας. Είναι εντυπωσιακά απλοί άνθρωποι. Η γυναίκα του ήταν η πρώτη μηχανικός που προσελήφθη στην Ινδία στην εταιρία που είχε φτιάξει ο σύζυγος της. Εκεί γνωρίστηκαν αν θυμάμαι καλά και του είχε κάνει εντύπωση που εκείνη είχε το τσαγανό να διεκδικήσει μια θέση σε έναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο την εποχή εκείνη».

Κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού του ο Ναραγιάνα Μούρτι συναντήθηκε με τον τότε πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, τον ακαδημαϊκό καθηγητή Κώστας Συνολάκης. «Μετά το ταξίδι στην Ελλάδα επισκέφτηκε κι άλλες χώρες για τον ίδιο λόγο. Θυμάμαι ότι κάναμε πολλές συζητήσεις για το νομικό σύστημα στην Ελλάδα και το κατά πόσο προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα εταιριών που αναπτύσσουν καινούργια προϊόντα. Πόσο γρήγορα αποδίδεται δικαιοσύνη. Αν και από τότε επικοινωνήσαμε πολλές φορές μέσω email, ωστόσο δεν γνωρίζω τις αποφάσεις που πήρε» αναφέρει ο καθηγητής Ανδρέας Γιώτης.

Κλείσιμο
Και προσθέτει: «Άνθρωποι σαν κι αυτόν θα πρέπει κανονικά να συναντιούνται με υπουργούς και πρωθυπουργούς, όμως εκείνος επέλεξε σε πρώτη φάση μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση. Μιλάμε για τόσο απλό χαρακτήρα, δεν είναι τυχαίο που στην Ινδία τον θεωρούν λαϊκό ήρωα. Το success story του εμπνέει τους νέους στην Ινδία και μάλιστα είναι ένας από τους υπεύθυνους που μπήκε η χώρα στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Eίχε ενθουσιαστεί με την Αθήνα, είχαμε φάει στο Θησείο και του άρεσε πάρα πολύ η φιλοξενία μας. Στα ραντεβού που κάναμε ήταν μαζί μας ο τότε πρύτανης του πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Κώστας Συνολάκης είχαμε περάσει αξέχαστα μαζί του. Μας έχει κάνει κι ανοιχτή πρόσκληση να τον επισκεφτούμε κι εμείς στην Ινδία».

Ρίσι Σούνακ: Ποια είναι η ζάπλουτη σύζυγος του, Ακσάτα Μούρτι

Η πάμπλουτη σύζυγος του Ρίσι Σουνάκ, Αξάτα Μούρτι (Akshata Murthy) είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι (Narayana Murthy). Ενώ η μητέρα της Σουντά Μούρτι (Sudha Murthy), είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Αξάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στη Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.
 

Η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει η Αξάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ντοκιμαντέρ BBC: Είναι «ελληνικής κατασκευής» ο Πήλινος Στρατός της Κίνας;

Υπουργείο Υγείας: «Ξεκλειδώνουν» τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ - Πόσο θα κοστίζουν

Ρίσι Σούνακ: «Ενότητα ή πεθαίνουμε» - Δραματικό μήνυμα στους Τόρις, απέκλεισε τις εκλογές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης