Ο Ερντογάν κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις με την ακραία εθνικιστική και ισλαμική ρητορική

Ο Ερντογάν κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις με την ακραία εθνικιστική και ισλαμική ρητορική

Βραχεία κεφαλή μίας μονάδας από τον βασικό του αντίπαλο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε τελευταία δημοσκόπηση - Προσευχές σε ισλαμικό τέμενος, θυμίζουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τούρκου προέδρου

068_AA_23102022_910932
Με σημαία το ισλάμ και τον ακραίο εθνικισμό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως πετυχαίνει όχι μόνο να κλείσει την «ψαλίδα» των δημοσκοπήσεων απέναντι στον βασικό του αντίπαλο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και να αποκτά βραχεία κεφαλή. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της έγκυρης εταιρείας MetroPOLL, σε περίπτωση δεύτερου γύρου στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 η διαφορά μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, αγγίζει τη μία μονάδα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων συρρικνώθηκε μόλις στο 1 %, υπέρ του Ερντογάν, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες. Συγκεκριμένα ;
• Ταγίπ Ερντογάν: 44,9%
• Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 43,9%
• Αναποφάσιστοι: 2,8%




H έρευνα της MetroPOLL πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.119 ατόμων σε 26 περιφέρειες της Τουρκίας, μεταξύ 17-20 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν πως η επένδυση του Τούρκου προέδρου στον ακραίο εθνικισμό, στοχοποιώντας κυρίως την Ελλάδα, αρχίζει να αποδίδει την ίδια ώρα βέβαια που η τουρκική κοινωνία φτωχοποιείται καθημερινά, με τον πληθωρισμό να χτυπάει «κόκκινο».

Κλείσιμο
Ο Ερντογάν δεν εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά μόνο το εθνικιστικό συναίσθημα των συμπατριωτών του, αλλά και το θρησκευτικό. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έλαβαν μέρος σε τελευταία προεκλογική του εμφάνιση, μιλώντας σε νεολαίους του Κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Μαλάτεια της ανατολικής Τουρκίας, όπου επικαλέστηκε τον θεό με τους παρευρισκόμενους να απαντούν σε κάθε αποστροφή του λόγου του: «αμήν».

Όλο και περισσότερο οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τούρκου προέδρου, θυμίζουν προσευχές σε ισλαμικό τέμενος παρά πολιτικές εκδηλώσεις. Εικόνες βέβαια που δεν παραπέμπουν σε χώρα της Δύσης.

Mahalle Bizim, Gençlik Bizim Programı


«Θεέ μου μην αφήσεις δίχως ήρωα τον λαό σου, που περιμένει κάποιον ήρωα. Θεέ μου, ας ξέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό, μη μας στερήσεις τη ζωή. Στους δρόμους του αύριο, μην αφήσεις τα χρόνια δίχως τον μήνα του Ραμαζανιού» ανέφερε ιδιαίτερα εκστασιασμένος ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας: «Θεέ μου ή να διαλύσεις το κοπάδι σου ή μην το αφήνεις δίχως τον βοσκό του. Θεέ μου μη μας αφήσεις δίχως αγάπη, νερό, αέρα, πατρίδα. Την πατρίδα μας που είναι μουσουλμανική μην την αφήσεις δίχως μουσουλμάνο» κατέληξε, με το πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Τζόνσον - Ένα βήμα πριν τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Σουνάκ

Στους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού ο Βασίλης Μπισμπίκης - Είδε το ματς με τον Άρη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης