Ανησυχούμε ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», λέει ο Σοϊγκού

Ανησυχούμε ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», λέει ο Σοϊγκού

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ενημέρωσε σήμερα τηλεφωνικά τον Τούρκο, τον Βρετανό  και τον Γάλλο ομόλογό του χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία

shoigu-m
Σε έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών συνομιλιών με ευρωπαίους - και όχι μόνο - ομολόγους του έχει επιδοθεί σήμερα Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεών του, ο ισχυρισμός του ότι το Κίεβο εξαετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησει μια «βρόμικη βόμβα» προκειμένου να κλιμακωθεί η πολεμική ένταση. 

Ο ισχυρός άνδρας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανέπτυξε τους ισχυρισμούς αυτούς στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας. 


Ωστόσο, η Ρωσία, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις .

Η λεγόμενη «βρόμικη βόμβα» συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Σοϊγκού και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοϊγκού είπε ότι ο πόλεμος έχει την τάση να εξελίσσεται σε μία «ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση» της σύγκρουσης.



Η ανακοίνωση από το Παρίσι

Κλείσιμο
Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι η Γαλλία διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την επιθυμία της, αναφορικά με μία ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία.

Ο Λεκορνί ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού εξέφρασε στον ίδιο, τους φόβους της Ρωσίας ότι η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μία “βρόμικη βόμβα”.

Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η Γαλλία αρνήθηκε να συρθεί σε οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, με έμφαση στις πυρηνικές επιλογές και ότι ο Λεκορνί προγραμματίζει να έχει σύντομα συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Η συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.

Ο Σοϊγκού είπε στον Γουάλας ότι η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Κίεβο να προετοιμάζεται για τη χρήση μιας “βρόμικης βόμβας” στην Ουκρανία, ενώ τον ισχυρισμό αυτό επανέλαβε νωρίτερα σήμερα, ο ίδιος και στους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν παρουσίασε αποδείξεις για να στηρίξει τον ίδιο ισχυρισμό


Την Παρασκευή, ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, στην δεύτερη συνομιλία τους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.


Ειδήσεις σήμερα

Τρανς κωμικός γδύθηκε σε live βρετανική εκπομπή και έπαιξε αρμόνιο με το... μόριό της - Δείτε βίντεο

«Με απειλούσε, με χτυπούσε - Μόνο εγώ ξέρω γιατί του έριξα βιτριόλι», λέει η 38χρονη

Σκλάβες σε οίκους ανοχής στην Αθήνα: Φρικτές αποκαλύψεις κοριτσιών από την Μολδαβία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης