Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα - Ανακατέλαβαν 88 οικισμούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα - Ανακατέλαβαν 88 οικισμούς

Η Μόσχα έστειλε 2.000 εφέδρους για να αναπληρώσει τις απώλειες, συνεχίζεται η μετεγκατάσταση κατοίκων σε εδάφη της Ρωσίας - Οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν και 551 οικισμούς στο Χάρκοβο

xersona_oukrania
Η μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στην περιοχή της Χερσώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς μετά τον βομβαρδισμό της, στρατηγικής σημασίας, γέφυρας Αντονίφσκι στον ποταμό Δνείπερο, ανακοίνωσαν πως πέτυχαν την απελευθέρωση συνολικά 88 οικισμών από την κατοχή των Ρώσων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Κίριλ Τιμοσένκο, τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν, επίσης, 551 οικισμούς στο Χάρκοβο.

«Περιφέρεια Χερσώνα. Συνολικά 88 οικισμοί έχουν απελευθερωθεί. Εδώ ζουν 11.827 πολίτες», ανέφερε ο Τιμοσένκο.



Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των ανακαταληφθέντων οικισμών, ενώ αποκαθίστανται ζημιές σε ενεργειακές βασικές υποδομές, όπως η αφαίρεση σπασμένων ηλεκτρικών καλωδίων γίνεται επιθεώρηση στους υποσταθμούς ρεύματος και τοποθετούνται ηλεκτρικοί στύλοι.

Ο Τιμοσένκο ενημέρωσε επίσης ότι έχουν καθαριστεί 120 χιλιόμετρα δρόμων, έχει αποκατασταθεί η κινητή τηλεφωνία και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποναρκοθέτηση των εδαφών.

Τόνισε ότι συνολικά 156 εγκλήματα πολέμου έχουν καταγραφεί από την έναρξη της αποκατάστασης της περιοχής Χερσώνα.



Κλείσιμο
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, δήλωσε ακόμα πως στο Χάρκοβο αποκαταστάθηκαν 551 οικισμοί και καταγράφηκαν 1.685 εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με τον Τιμοσένκο, οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, με τους Ουκρανούς να «τρέχουν» τις εργασίες αποκατάστασης.

Να κόψουν τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων θέλουν οι Ουκρανοί

Στο στόχαστρο των Ουκρανών βρίσκονται οι διαδρομές ανεφοδιασμού στη Χερσώνα, μέσω του ποταμού Δνείπερου, καθώς το Κίεβο πλησίαζει όλο και πιο κοντά σε μια πλήρους κλίμακας επίθεση για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας  πόλης-λιμάνι του Νότου.

Έχοντας αντιληφθεί τις δυσκολίες, η Μόσχα έστειλε περίπου 2.000 Ρώσους στρατεύσιμους στην περιοχή της Χερσώνας «για να αναπληρώσουν τις απώλειες και να ενισχύσουν τις μονάδες στην πρώτη γραμμή του μετώπου», σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι ενισχύουν την άμυνα και μετατρέπουν την πόλη σε «φρούριο», καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προελαύνουν.

Οι Ουκρανοί χτύησαν σημαντική γέφυρα στο Δνείπερο

Η γέφυρα Αντονίφσκι που βρίσκεται σε μια κύρια διαδρομή από την Κριμαία προς τα ρωσικά εδάφη στη νότια Ουκρανία χτυπήθηκε αργά την Πέμπτη, δήλωσε η εκπρόσωπος της νότιας επιχειρησιακής διοίκησης της Ουκρανίας, Νατάλια Χούμενιουκ, ωστόσο αυτό έγινε μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 μ.μ., για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.



«Δεν πραγματοποιούμε επιθέσεις σε αμάχους και οικισμούς», δήλωσε η Χούμενιουκ στην ουκρανική τηλεόραση, απαντώντας στον τοποθετημένο από τη Μόσχα αναπληρωτή επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμούσοφ, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ουκρανικών επιθέσεων.



Ο Στρεμούσοφ δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επιπλέον 13 άνθρωποι υπέστησαν τραύματα, πρόσθεσε ο κορυφαίος αξιωματούχος υγείας της Χερσώνας, Βαντίμ Ιλμίγιεφ. Μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών ήταν δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού καναλιού "Tamvria" που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία στην περιοχή, σύμφωνα με τον Στρεμούσοφ. Μεταξύ των νεκρών, ο ένας ήταν δημοσιογράφος, ενώ άλλοι δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Με το χτύπημα στη γέφυρα Αντονίφσκι, οι Ουκρανοί υποχρέωσαν τις ρωσικές αρχές να δημιουργήσουν περάσματα με πορθμεία και γέφυρες για τη μεταφορά προμηθειών στα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται στη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε ρωσικά εδάφη περί τους 15.000 κατοίκους

Από τις προηγούμενες ημέρες, οι Ρώσοι αξιωματούχοι παροτρύνουν τους κατοίκους να εκκενώσουν την Χερσώνα για την ασφάλειά τους και να επιτρέψουν στον στρατό να κατασκευάσει οχυρώσεις. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε την Παρασκευή ότι υπάλληλοι τραπεζών, ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευτικοί άρχισαν να εκκενώνουν την περιοχή, κατευθυνόμενοι προς τη Ρωσία, καθώς οι υποδομές άρχισαν να κλείνουν. Τουλάχιστον 15.000 κάτοικοι από τους αναμενόμενους 60.000 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από την πόλη και τις γύρω περιοχές σε ρωσικά εδάφη.

Η Χερσώνα, με πληθυσμό - πριν την έναρξη του πολέμου - περίπου 284.000 κατοίκων, ήταν μία από τις πρώτες αστικές περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία όταν εισέβαλε στην Ουκρανία και παραμένει η μεγαλύτερη πόλη από αυτές που κατέχει. Αποτελεί πρωταρχικό στόχο και για τις δύο πλευρές λόγω των βασικών βιομηχανιών της και του μεγάλου λιμανιού της.


Ειδήσεις σήμερα:

Το Βερολίνο καταδικάζει τις απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας - Στην Αθήνα ο Σολτς στις 26-27 Οκτωβρίου

Οι Τούρκοι ενοχλούνται τώρα από τα γερμανικά τεθωρακισμένα στη Θράκη και την παρουσία Τσούνη στη Θάσο

Με 30άρια το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της 28ης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης