Βρετανία: Η Λιζ Τρας προσπαθεί να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ - «Παραιτήσου» λένε οι Συντηρητικοί

Βρετανία: Η Λιζ Τρας προσπαθεί να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ - «Παραιτήσου» λένε οι Συντηρητικοί

Σκηνικό χάους στους Τόρις – Η πρωθυπουργός συναντά τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 για τα εσωκομματικά θέματα – Η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι θα μείνει στη θέση της και μετά τις 31 Οκτωβρίου

liz_truss_1
Θα γίνει η Λιζ Τρας η πρωθυπουργός με την πιο μικρή διάρκεια θητείας στη βρετανική ιστορία; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί από το πρωί τη Βρετανία, εν μέσω χάους που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, μετά και τις παραιτήσεις δύο υπουργών από την κυβέρνηση.

Η Λιζ Τρας συναντά τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που ασχολείται με τα εσωκομματικά θέματα των Τόρις, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, σε μια περίοδο που πολλοί βουλευτές καλούν την Λις Τρας να παραιτηθεί, μετά από μόλις έξι εβδομάδες στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Βρετανικά μέσα μεταδίδουν ότι η ίδια η πρωθυπουργός ζήτησε τη συνάντηση, που ενδεχομένως να κρίνει το πολιτικό της μέλλον, αν και πολλοί προεξοφλούν ότι είναι πλέον αργά.

Εντύπωση προκάλεσε ότι την ώρα της συνάντησης, που γίνεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τερέζ Κόφι έφτασε στο κτήριο.

Την ίδια ώρα, η Ντάουνινγκ Στριτ διαμηνύει ότι η Τρας σκοπεύει να παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο και μετά τον προϋπολογισμό, που έχει προσδιοριστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αλλαγή. Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει και μετά τις 31 Οκτωβρίου», είπε εκπρόσωπός της, που πάντως παραδέχθηκε ότι η Λιζ Τρας «παραδέχεται ότι η χθεσινή ήταν μία δύσκολη ημέρα». Όμως θεωρεί ότι οι πολίτες θέλουν να δουν την κυβέρνηση να εστιάζει λιγότερο στα θέματα πολιτικής και περισσότερο στις προτεραιότητές της, κάτι που επιθυμεί και η ίδια.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν ότι παρά τη δύσκολη χθεσινή ημέρα, η Λιζ Τρας πήρε μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις, παρείχε διασφαλίσεις στους συνταξιούχους που ανησυχούν για το κόστος ζωής και ανέλαβε πρωτοβουλίες στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα, συνεργάζεται με τον υπουργό Οικονομικών για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

Της ζητούν δημόσια να παραιτηθεί

Κλείσιμο
Η πραγματικότητα όμως ενδέχεται να είναι διαφορετική. Μετά τις χθεσινές δύο παραιτήσεις, κι άλλοι βουλευτές των Συντηρητικών της ζητούν να παραιτηθεί, με τελευταίους τους Χένρι Σμιθ και Στιβ Νταμπλ.

«Χρειαζόμαστε νέα ηγεσία. Χρειαζόμαστε σταθερή ηγεσία και φοβάμαι -και λυπάμαι πολύ που το λέω- ότι αυτό λείπει τις τελευταίες εβδομάδες από την Ντάουνινγκ Στριτ», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σμιθ. Πρόσθεσε δε ότι η Τρας θα πρέπει να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθος επιλογές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Από την πλευρά του, ο Νταμπλ ανέφερε ότι η Τρας δεν κάνει για τη δουλειά. «Είναι η στιγμή να το αποδεχθεί και να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί και να μας επιτρέψει να βρούμε κάποιον άλλον» είπε.




Ειδήσεις σήμερα:



Βγήκε στη «σύνταξη» ο Κούκι, ο πρώτος ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος να εντοπίζει φόλες


20 μπουκάλια βότκα έστειλε δώρο ο Πούτιν στον Μπερλουσκόνι - «Παραβιάζει τις κυρώσεις» λέει η Κομισιόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης