Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι αλλάζει στις τέσσερις περιοχές μετά την υπογραφή του στρατιωτικού νόμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι αλλάζει στις τέσσερις περιοχές μετά την υπογραφή του στρατιωτικού νόμου

Η υπογραφή στρατιωτικού νόμου από τον Πούτιν συνοδεύεται από δέσμη μέτρων στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια

ukraine_kiev
Επεκτείνοντας το όραμά του και εκδηλώνοντας τις «τσαρικές» διαθέσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερρις προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές. Καθώς η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας αμηχανία στη διεθνή κοινότητα, το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στις κατεχόμενες αυτές περιφέρειες και τι πρακτικά σημαίνει η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η «κόκκινη» υπογραφή συνοδεύεται από δέσμη μέτρων στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, η προσάρτηση των οποίων ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από δημοψήφισμα που η Δύση δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο.

Οι αναλυτές εξηγούν, πάντως, ότι είναι η πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ρωσία ανακοινώνει την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Υπό αυτό το ειδικό καθεστώς, θα υπάρξει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τις μεταφορές. Αυτό σημαίνει ότι η είσοδος όπως και η έξοδος από τις τέσσερις περιφέρειες θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μαζί με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, θα ενισχυθεί η επιτήρηση στους δρόμους, τα μέτρα για την ασφάλεια της άμυνας και των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου και η απάντηση του Κιέβου

Ο Πούτιν ανακοίνωσε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές λίγο αφότου ο Σεργκέι Σουροβίκιν, νέος διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι η κατάσταση στη Χερσώνα είναι «τεταμένη» και ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί θα «μεταεγκατασταθούν» προκειμένου «να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων και των στρατιωτικών μας». «Δεν αποκλείουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Κλείσιμο



Ο Kevin Rothrock, συντάκτης στο ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Meduza, εξηγεί τι συνεπάγεται ο στρατιωτικός νόμος. Όπως λέει ο ίδιος: απαγόρευση κυκλοφορίας, περιορισμούς ταξιδιών και διαμονής, στρατιωτική λογοκρισία, περισσότερα κρυμμένα δεδομένα ως διαβαθμισμένα, όρια και κατασχέσεις όπλων και ναρκωτικών, απαγορεύσεις απεργιών εργασίας, καταναγκαστική αμυντική εργασία και πολλά άλλα.


Άμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση της Ουκρανίας λίγη ώρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος προέβη σε εμπρηστική κίνηση, υπογράφοντας διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν.

«Συνεχίζουμε με την απελευθέρωση και την ανακατάληψη των περιοχών μας» υπογράμμισε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

«Η θέσπιση ''στρατιωτικού νόμου'' στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη θα πρέπει να θεωρείται μόνο ψευδονομιμοποίηση της λεηλασίας της ουκρανικής περιουσίας. Δεν αλλάζει τίποτα για μας: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και την ανακατάληψη των εδαφών μας» σημείωσε ειδικότερα στο Twitter.


Σχεδόν 60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από τη Χερσώνα στη Ρωσία «όσο το δυνατόν ταχύτερα»

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της κατεχόμενης νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας δήλωσε σήμερα ότι περίπου 50.000-60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από εκεί στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η εκκένωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ημέρες, δήλωσε, σύμφωνα με το TASS, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης Βλαντίμιρ Σάλντο. Νωρίτερα ο επίσης διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ είχε τονίσει πως οι άμαχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη όσο το δυνατόν ταχύτερα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Δείτε βίντεο: Πολίτες εγκαταλείπουν τη Χερσώνα



Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας», δήλωσε ο Στρεμούσοφ. «Σας ζητώ να πάρετε τα λόγια μου στα σοβαρά: εκκενώστε την πόλη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Σε νέα καταχώρισή του αργότερα ανέφερε πως σήμερα η κατάσταση στο μέτωπο είναι σταθερή, όμως οι πολίτες θα πρέπει να καταφύγουν στην αριστερή όχθη.

«Κινηθείτε το ταχύτερο δυνατόν, παρακαλώ, προς την αριστερή όχθη», τόνισε.

Οι πολίτες στη Χερσώνα λαμβάνουν μηνύματα από την διορισμένη από τους Ρώσους διοίκηση με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν την πόλη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Χωρίς δεύτερη αναμνηστική δόση το 80% των άνω των 60 - Ανησυχία για την «διπλή απειλή» με γρίπη

Ντρου Μπάριμορ: Αποκάλυψε γιατί έχει να κάνει σεξ από το 2016


Βιασμός 12χρονης: Με 35 ονόματα η «κόκκινη λίστα» της ΕΛΑΣ - Στο επίκεντρο ο 40χρονος διαχειριστής οίκου ανοχής

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης