Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρύο και πείνα «επιστρατεύει» ο Πούτιν, με φόντο την τελική σύγκρουση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρύο και πείνα «επιστρατεύει» ο Πούτιν, με φόντο την τελική σύγκρουση

Τα ιρανικά drones «πέφτουν βροχή» και καταστρέφουν καίριες υποδομές - Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων  ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων

kyiv_drone_attack_xr
Ορθάνοιχτο άφησε χθες -για πρώτη φορά- το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων, Σεργκέι Σουροβίκιν, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο ανασφάλειας, εγρήγορσης και προβληματισμού για τη Δύση. «Η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη» τόνισε ο κ. Σουροβικίν, όντας το «νούμερο 4» στη στρατιωτική ιεραρχία της Μόσχας και ως εκ τούτου σε εκείνη τη θέση που να μην αποκλείει «τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», αυτή δηλαδή της ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Μετρώντας λίγες ημέρες μόνο στα νέα του καθήκοντα, ο κ. Σουροβικίν εξήγησε -ενόψει της εκκένωσης- πως στη Χερσώνα «ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών», με τον κύριο κορμό των επιθέσεων στο νότιο μέτωπο να επικεντρώνεται στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ. Ταυτόχρονα, η εκκένωση της Χερσώνας θα διασφαλίσει, κατά το Ρώσο στρατηγό την «ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού», σε μια στιγμή που στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας «βρέχει» κατ’ εντολή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ιρανικά Drones – καμικάζι, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές, ενόψει του χειμώνα.



Βρέχει drones- καμικάζι

Στη μακρά λίστα των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους τελευταίους βομβαρδισμούς περιλαμβάνονται το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην καθημερινή ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό, ως μια πρόγευση του ρωσικού, «ψυχρού» χειμώνα, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει για τους γείτονές του.

Το κλειδί για το βαλιτσάκι

Κλείσιμο
Το πλέον αποκαλυπτικό στοιχείο, ωστόσο, στη δημόσια τοποθέτηση του Στρατηγού, Σεργκέι Σουροβίκιν έγκειται –πέρα από την ψυχολογική προετοιμασία της ρωσικής κοινής γνώμης για την κατάρρευση στο νότιο μέτωπο- στο γεγονός ότι οι όποιες μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση, ώστε «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών», όπως είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, «δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε ο Ρώσος επικεφαλής των επιχειρήσεων, αποτυπώνοντας την άμεση συσχέτιση της πυρηνικής απειλής με τις επιδόσεις του ρωσικού τακτικού στρατού στο πεδίο.

Ταυτόχρονα, η διαφαινόμενη ήττα στη Χερσώνα δε συνιστά τον μοναδικό πονοκέφαλο του Κρεμλίνου, καθώς ακόμη και η χρήση των ιρανικών drones -καμικάζι αποτελεί, κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μια ακόμη απόδειξη της «στρατιωτικής χρεοκοπίας» της Ρωσίας, ύστερα μάλιστα από τη γενναία χρηματοδότηση της σοβιετικής και μετασοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας κι ενώ η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά πως προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), αν και ο Λευκός Οίκος δηλώνει βέβαιος για την ιρανική τους ταυτότητα.



Παγωμένος χειμώνας

Συνολικά, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας, εντείνοντας τους φόβους για έναν παγωμένο, ουκρανικό χειμώνα, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να κρίνεται στο εξής και στην αντοχή των Ουκρανών στην πολική θερμοκρασία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «κρίσιμη», καθώς με τα χθεσινά ρωσικά πλήγματα καταστράφηκαν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, προκαλώντας μεγάλες διακοπές ρεύματος, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Επιπλέον ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Κίεβο και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, με την Εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ να κατηγορεί το Ιράν ότι ψεύδεται, όταν λέει ότι ιρανικά drones δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Εκτός από τα ιρανικά drones, «δεν έχουμε τελειώσει με την επιστράτευση» διεμήνυσε χθες και ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού «προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη προεδρικό διάταγμα», όπως σημείωσε, που να θέτει τέλος στην επιστράτευση, η οποία πυροδότησε κύμα εξόδου από τη χώρα, από πλευράς της ρωσικής νεολαίας.

Σε αυτή τη συνθήκη, ο Εκπρόσωπος τους Κρεμλίνου δήλωσε χθες πως οι προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) βρίσκονται κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας κι ενώ το ΝΑΤΟ και το Κρεμλίνο πραγματοποιούν ταυτόχρονα τις ημέρες αυτές στρατιωτικές ασκήσεις, με ζητούμενο τον έλεγχο της ετοιμότητάς τους για πυρηνικά όπλα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οκτώ μήνες μετά την εισβολή του στην Ουκρανία και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πλέον ότι η πιθανότητα ο Πούτιν να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα έχει αυξηθεί, από τότε που ο στρατός του υπέστη μια σειρά από μεγάλες ήττες. Αντίθετα, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως «ο πυρηνικός κίνδυνος είναι υπερεκτιμημένος, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν αυτοκτονικό για τον Πούτιν να ξεκινήσει μια τέτοια κλιμάκωση».

«Αν ο Πούτιν αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ μιας ταπεινωτικής ήττας στην Ουκρανία και της κλιμάκωσης έως του επιπέδου της καταστροφής, οι πιθανότητες τρεις προς έναν είναι ότι θα επιλέξει το δεύτερο» υποστήριξε ο Καθηγητής, Γκράχαμ Άλισον, ο πατέρας της «παγίδας του Θουκυδίδη», θέλοντας να καταδείξει πως η έκβαση της εισβολής στην Ουκρανία είναι «υπαρξιακής σημασίας» για την προσωπική επιβίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τον Καθηγητή Άλισον, αν τελικά η Ρωσία επιλέξει τη χρήση πυρηνικών, «πολλά εξαρτώνται από τον χαρακτήρα της επίθεσης. Ο Πούτιν θα μπορούσε απλώς να κάνει μια επίθεση επίδειξης. Θα μπορούσε να επιτεθεί σε στρατιωτικό στόχο στην Ουκρανία». «Θα μπορούσε να επιτεθεί στο Κίεβο — να το χτυπήσει με μια βόμβα τύπου Χιροσίμα. Θα πρέπει να θυμόμαστε πόσοι άνθρωποι πέθαναν στη Χιροσίμα — τελικά περίπου 140.000», κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Η μητέρα του 28χρονου που ασελγούσε στον 4χρονο γνώριζε και κάλυπτε τον γιο της

Σβαρτσενέγκερ και Σταλόνε ποζάρουν με μαχαίρια και κολοκύθες για το Χάλοουϊν

GNTM 5: Η αποχώρηση της Έλενας και το μοντέλο που δεν νιώθει 100% γυναίκα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης