Μπάιντεν: Θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην άμβλωση εάν κερδίσουμε τις ενδιάμεσες εκλογές

Μπάιντεν: Θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην άμβλωση εάν κερδίσουμε τις ενδιάμεσες εκλογές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εάν τελικά εγκριθεί από το Κογκρέσο, το σχετικό νομοσχέδιο θα το υπογράψει τον Ιανουάριο του 2023

000_32LL6CZ
Τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα ότι το πρώτο νομοσχέδιο στην ατζέντα του Κογκρέσου, εφόσον κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, θα διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Και, αν το Κογκρέσο τον εγκρίνει, θα τον υπογράψω τον Ιανουάριο», είπε ο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει βέτο εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και επιχειρήσουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως και της Γερουσίας. Ο Μπάιντεν, προσπαθώντας να ενώσει το κόμμα και τους υποστηρικτές του γύρω από το θέμα των αμβλώσεων, είπε στην ομιλία του προς τα μέλη του κόμματος στο ιστορικό Howard Theatre της Ουάσινγκτον ότι εάν οι Δημοκρατικοί εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, εκείνος θα υπογράψει έναν νόμο που θα κωδικοποιεί τη δικαστική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973.

«Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνω σε εσάς και τον αμερικανικό λαό: το πρώτο νομοσχέδιο που θα στείλω στο Κογκρέσο θα αφορά την κωδικοποίηση της Ρόου εναντίον Γουέιντ», της απόφασης που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από μισό αιώνα, η οποία ανατράπηκε το καλοκαίρι από τη συντηρητική πλειοψηφία του οργάνου αυτού.

«Θέλω να θυμάστε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει το Δικαστήριο τώρα. Δεν επαφίεται στους εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο. Τον τελευταίο λόγο για το δικαίωμά σας στην επιλογή, τον έχετε εσείς. Και αν κάνετε αυτό που σας αναλογεί και ψηφίσετε, σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θα κάνω αυτό που μου αναλογεί», συνέχισε.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν επικαλέστηκε μια πρόταση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες διαθέτουν εκλογική και πολιτική εξουσία και υπονόησε ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν και να εκλέξουν βουλευτές που θα προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην άμβλωση. «Θα σας πω κάτι. Το δικαστήριο και οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι που πέρασαν δεκαετίες προσπαθώντας να ανατρέψουν την (απόφαση) Ρόου θα το διαπιστώσουν», είπε. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις στις αμβλώσεις σε 16 Πολιτείες.

Οι Δημοκρατικοί διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Στη Γερουσία, ελέγχουν τις 50 από τις 100 έδρες και σε περίπτωση ισοψηφίας η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, χρειάζεται να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους στη Γερουσία, αφού ο κανονισμός ορίζει ότι απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων για να περάσει ο νόμος.

Ωστόσο, μολονότι η άμβλωση παίζει σημαντικό ρόλο για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές, μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό. Σε πανεθνικό επίπεδο, μόνο το 8% των Αμερικανών απάντησε ότι το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση θα καθορίσει την ψήφο τους.

Συγκριτικά, το 27% ανέφερε ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό. Το 20% των Δημοκρατικών γυναικών είπαν ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι το βασικό θέμα που θα κρίνει την ψήφο τους τον Νοέμβριο ενώ για το 22% κυρίαρχο ρόλο θα παίξει ο πληθωρισμός. Στους Δημοκρατικούς άνδρες τα ποσοστά αυτά είναι 9% και 19% αντίστοιχα.



Ειδήσεις σήμερα:

Το Nammos τρέχει... στο Κατάρ για να προλάβει το Μουντιάλ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Γιατί κατέρρευσε σε οκτώ μήνες ο «κόκκινος στρατός»

Τζέιμς Κόρντεν: Σάλος με τη συμπεριφορά του παρουσιαστή - «Εφαγε πόρτα» από τον ιδιοκτήτη του Balthazar
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης