Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για το βραβείο Ζαχάροφ: Aσάνζ ή Ζελένσκι;

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για το βραβείο Ζαχάροφ: Aσάνζ ή Ζελένσκι;

Στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου αυτήν την εβδομάδα θα βρεθεί η Σύνοδος  Κορυφής της ΕΕ και τα αναμενόμενα ενεργειακά μέτρα

shutterstock_1235547370
Τα επείγοντα ενεργειακά μέτρα και η προστασία των κρίσιμων υποδομών μετά την δολιοφθορά στους αγωγούς Nordstream θα βρεθούν στο επίκεντρο της ολομέλειας στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, ενόψει μάλιστα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωβουλευτές μάλιστα θα στείλουν μήνυμα στους ηγέτες για τις προσδοκίες τους από τη σύνοδο κορυφής.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα απονείμει επίσης το Βραβείο Ζαχάροφ 2022 με πρώτο μεταξύ των υποψηφίων τον Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς και το Βραβείο Daphne Caruana Galizia για τη δημοσιογραφία που υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Βραβείο Ζαχάροφ 2022

Την Τετάρτη η διάσκεψη των προέδρων (πρόεδρος του ΕΚ και αρχηγοί των πολιτικών ομάδων) θα αποφασίσει για την απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ 2022 για την Ελευθερία και τη Σκέψη. Οι τελικοί υποψήφιοι είναι: Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ουκρανικός λαός - εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο, τους εκλεγμένους ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών- και η Επιτροπή Αλήθειας στην Κολομβία. Ο νικητής θα ανακοινωθεί από την πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα.

Επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, περιλαμβανομένων του κύματος μετανάστευσης στην ΕΕ και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ουκρανία.

Σύνοδος κορυφής ΕΕ Οκτωβρίου

Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη με την Επιτροπή και την τσεχική προεδρία, οι ευρωβουλευτές θα περιγράψουν τις προσδοκίες τους για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, στη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και στα επείγοντα ενεργειακά μέτρα.

Προστασία των κρίσιμων υποδομών

Εν μέσω φόβων για πιθανές επιθέσεις και μετά τις ανεξήγητες διαρροές στους αγωγούς Nordstream, οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν τους εκπροσώπους της Επιτροπής ποια μέτρα προστασίας λαμβάνει η ΕΕ για τις κρίσιμες υποδομές (Τρίτη).

Υποδομές εναλλακτικών καυσίμων

Προκειμένου να επιτύχει η ΕΕ τον στόχο της κλιματικής της ουδετερόττηας, οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης κάθε 60 χιλιόμετρα και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των πλοίων (συζήτηση τη Δευτέρα και η ψηφοφορία την Τετάρτη).

Κλιματική αλλαγή/COP27

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν απ΄όλες τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, ενόψει της COP27 που θα διεξαχθεί 6-18 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την συμφωνία του Παρισιού. Αναμένεται επίσης να ζητήσουν να τηρηθεί ο στόχος της χρηματοδότησης με 100 δισεκ. δολάρια και οι δωρητές να αρχίσουν να εκταμιεύουν χρήματα από το 2022 (συζήτηση την Τρίτη και ψηφοφορία την Πέμπτη).

Πρόεδρος της Σλοβακίας

Κλείσιμο
Την Τετάρτη στις 11.30, θα απευθύνει ομιλία ενώπιον των ευρωβουλευτών η πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Σουζάνα Τσαπούτοβα.

Βραβείο Daphne Caruana Galizia για τη δημιοσιογραφία

Την Τετάρτη στις 18.30, το ΕΚ θα απονείμει για το 2022 το Βραβείο Daphne Caruana Galizia για τη δημοσιογραφία, σε τελετή που θα ανοίξει η πρόεδρος Μέτσολα.

Το βραβείο απονέμεται για τη δημοσιογραφία που υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Σεμινάριο για τον Τύπο με θέμα «Διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου: ο ρόλος της ΕΕ» θα πραγματοποιηθεί 15.00-17.30. Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης επί της απόφασης για το Κράτος Δικαίου στη Μάλτα, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια.

Το ημερολόγιο της προέδρου

Η πρόεδρος του ΕΚ Μέτσολα θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Την Τρίτη θα μιλήσει με αφορμή τα 30α γενέθλια του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου ARTE. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Σλοβακίας πριν η τελευταία απευθυνθεί στην ολομέλεια. Την Πέμπτη το πρωί θα μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Anti-SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μιλήσει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής (ώρα 15.00).

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στο Παρίσι: Βίντεο καταγράφει την ύποπτη για τον φόνο της 12χρονης που βρέθηκε σε βαλίτσα

ΓΓ Συνοριοφυλάκων: 23 χρόνια δεν έχω δει τέτοια απάνθρωπη εικόνα όπως αυτή με τους γυμνούς μετανάστες

Βίντεο: Η στιγμή που Ελληνίδα δημοσιογράφος τρέχει να καλυφθεί για να γλιτώσει από drone kamikazi στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης