Ναπολέων Βοναπάρτης: Η «σφίγγα»-φυλαχτό βγαίνει στο... σφυρί για 250 εκατ. ευρώ

Ναπολέων Βοναπάρτης: Η «σφίγγα»-φυλαχτό βγαίνει στο... σφυρί για 250 εκατ. ευρώ

Είναι φτιαγμένο από ρουμπίνια και διαμάντια,  που κρύβουν την  κωδική ονομασία του ιδιοκτήτη του: «Ναπολέων Βοναπάρτης» - Το ανεκτίμητης αξίας γούρι του Γάλλου στρατηλάτη θα δημοπρατηθεί στο Ebay

σφιγγα3829
Μυστήριο καλύπτει το κρυφό φυλαχτό του Ναπολέοντα, μία «σφίγγα», όπως ισχυρίζεται ο συλλέκτης της που αποφάσισε να βγάλει το πολύτιμο αντικείμενο σε δημοπρασία στο Ebay.

Η «σφίγγα», πιθανότατα το γούρι του Βοναπάρτη, βγαίνει σε δημοπρασία στο Ebay έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας ότι είναι φτιαγμένη από ρουμπίνια και και σμαράγδια.

Η «σφίγγα» ήταν το γούρι του Γάλλου στρατηλάτη, ισχυρίζεται ο Ράντι Γένσεν, συλλέκτης και επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να βγάλει στο «σφυρί» το πολύτιμο αντικείμενο.

σγφιγγα2


Οι 114 πολύτιμοι λίθοι της Σφίγγας μπορούν να αποκωδικοποιηθούν ως αριθμοί «114+1». Το κεντραρισμένο «14» δείχνει το 14ο γράμμα του αλφαβήτου δηλαδή το «N» για το Ναπολέοντα. Υπάρχει κι ένα «1» εκατέρωθεν του «14». 1+1 = «2» για το δεύτερο γράμμα του αλφαβήτου, «Β» για τον «Βοναπάρτη».

Κατά συνέπεια, το άθροισμα όλων των κοσμημάτων σε αυτό το έργο τέχνης παραπέμπει στην κωδική ονομασία: «Ναπολέων Βοναπάρτης».

Το φυλαχτό βρέθηκε στα χέρια του Αμερικανού συλλέκτη έργων τέχνης με τον ακόλουθο τρόπο, όπως ο ίδιος εξηγεί: «Ένας Ολλανδός το βρήκε το 1936, ενώ έσκαβε μια τάφρο στο Nordwijk, το κληροδότησε στον γιο του, ο οποίος το αντάλλαξε με τον Γένσεν για έναν σάκο με μπαστούνια του γκολφ».

Αν και δεν υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του Γένσεν, θα μπορούσαν να είχαν καταστραφεί προκειμένου να κρατηθεί μυστικό το γούρι του Ναπολέοντα.

Υπάρχει μια «ανάλυση πιθανοτήτων» 27 σημείων, με ειδικούς να πιστεύουν την θεωρία του Γένσεν: Ένας μαθηματικός, ένας Αιγύπτιος, ένας δικηγόρος και ένας ηλικιωμένος ποπ σταρ δέχονται να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν το πολύτιμο γούρι του Ναπολέοντα.

Κλείσιμο
Όπως και ο Γένσεν, έτσι και αυτοί πιστεύουν ότι η αξία του κοσμήματος είναι «ανεκτίμητη», αλλά ο Αμερικανός επιχειρηματίας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωριζόταν το γούρι του Βοναπάρτη μόνο εάν έβαζε στο λογαριασμό του το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι στιγμής, οι ενδιαφερόμενοι προτίθενται να διαθέσουν το ποσό των 75 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όταν λήγει η ημερομηνία για την δημοπράτηση του κρυφού φυλαχτού του Ναπολέοντα, η τιμή μπορεί να αυξηθεί.

ναπολεων36219ι


Πάντως, ακόμα και σήμερα, 201 χρόνια μετά τον θάνατο του πρώην αυτοκράτορα της Γαλλίας, ότι τον αφορά βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ.

Ο Ναπολέων που απεβίωσε στις 5 Μαΐου του 1821 στην Αγία Ελένη, το αφιλόξενο βραχώδες νησί του νοτίου Ατλαντικού, είχε κατακτήσει στο απόγειο της εξουσίας του μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Πέρασε τα τελευταία του χρόνια εξόριστος, φυλασσόμενος από Άγγλους. «Η ζωή μου ήταν σαν μυθιστόρημα», είπε κάποτε ο Ναπολέοντας που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 51 ετών.

Αν και η κληρονομιά του γεννημένου στη Κορσική Βοναπάρτη είναι αμφιλεγόμενη στη Γαλλία, πέρυσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν εκφώνησε ανήμερα της επετείου των 200 ετών από τον θάνατό του στο Ινστιτούτο της Γαλλίας και κατέθεσε στεφάνι στον μεγαλοπρεπή τάφο του στο «Μέγαρο των Απομάχων».

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Την έκρυβαν τα σκουπίδια, δεν φαινόταν» είπε συντετριμμένος ο σύζυγος της 49χρονης

Τζο Μπάιντεν: «Καμία σοβαρή σχέση μέχρι τα 30» - Viral το βίντεο με τις... συμβουλές του σε νεαρή κοπέλα

Πλεύρης: Περιμένουμε ένα κύμα κορωνοϊού που θα έρθει - Γιατί είμαστε σχετικά αισιόδοξοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης