Βρετανία: Τηλεθεατές αποφασίζουν για τη μοίρα... έργων «αμφιλεγόμενων» καλλιτεχνών - Θα καταστρέψουν πίνακα του Χίτλερ;

Βρετανία: Τηλεθεατές αποφασίζουν για τη μοίρα... έργων «αμφιλεγόμενων» καλλιτεχνών - Θα καταστρέψουν πίνακα του Χίτλερ;

Το κανάλι «Channel 4» θα τους δώσει την ευκαιρία να αποφασίσουν με... ιδιαίτερη ευκολία - Η εκπομπή που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου με παρουσιαστή τον διάσημο κωμικό Tζίμι Καρ

τεχνη8210
Η είδηση δεν είναι ότι ένας βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός αγόρασε έναν πίνακα του Χίτλερ... αλλά ότι οι τηλεθεατές του δικτύου «Channel 4» θα μπορούν να ψηφίσουν εάν ο παρουσιαστής Τζίμι Καρ -θρύλος του stand-up- θα μπορεί να τον καταστρέψει με ένα σφυρί!

Το βρετανικό δίκτυο, όπως αναφέρει το CNN, έχει δεχθεί δριμεία κριτική για μία εκπομπή που ετοιμάζεται να βγει στον αέρα σε λίγες ημέρες επιτρέποντας στο κοινό που θα βρίσκεται στο στούντιο να αποφασίσει εάν θα καταστραφεί πίνακας του Αδόλφου Χίτλερ.

Το βρετανικό κανάλι αγόρασε διάφορους πίνακες από μια σειρά «αμφιλεγόμενων» καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ, του Πάμπλο Πικάσο, του καταδικασμένου παιδόφιλου Ρολφ Χάρις και του παιδεραστή Έρικ Γκιλ.

Ο Τζίμι Καρ, που θα παρουσιάζει την εκπομπή, θα διευθύνει μια συζήτηση σχετικά με το εάν ένα έργο τέχνης μπορεί πραγματικά να διαχωριστεί από τον δημιουργό του. Στο τέλος, το κοινό θα καλείται να ψηφίσει εάν ο Καρ θα πρέπει να καταστρέψει το έργο.

«Εάν το κοινό αποφασίσει να καταστρέψει τον πίνακα του Χίτλερ, θα καταστραφεί», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του δικτύου Channel 4 και πρόσθεσε: Άλλα έργα τέχνης ωστόσο, «μπορεί να γίνουν στάχτη».

Πάντως, η εκπομπή του δικτύου «Channel 4», υπό τον τον τίτλο «Jimmy Carr Destroys Art», αναμένεται να κάνει την παρθενική της εμφάνιση στις 24 Οκτωβρίου και ήδη έχει δεχθεί εντονότατη κριτική από πολίτες, κυρίως όμως από οργανώσεις.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, η οργάνωση «Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος» κατηγόρησε την διεύθυνση του καναλιού ότι «καθιστά τον Χίτλερ ένα θέμα ελαφράς ψυχαγωγίας».

«Δεν υπάρχει τίποτα διασκεδαστικό ή αστείο για τον Χίτλερ ή τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων και τη δίωξη εκατομμυρίων ακόμη», υποστήριξε στο CNN η Ολίβια Μαρκς Γουόλντμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Trust. «Αυτό είναι ακατάλληλο και κυρίως σε μια εποχή που υπάρχει παραπληροφόρηση αναφορικά με το Ολοκαύτωμα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του στο CNN, εκπρόσωπος του δικτύου «Channel 4» υπερασπίστηκε την εκπομπή αποκαλώντας την ως «μια στοχαστική και λεπτή εξερεύνηση των ορίων της ελεύθερης έκφρασης στην τέχνη και του κόστους εκτίμησης αυτών των έργων από ηθικής πλευράς αν και πρόκειται για δημιουργίες απεχθών καλλιτεχνών» .

Ο εκπρόσωπος του Channel 4 υποστήριξε επίσης ότι η εκπομπή δίνει ένα βήμα προς συζήτηση γύρω από την «κουλτούρα της ακύρωσης», κάτι στο οποίο έχει μακρά παράδοση το βρετανικό κανάλι.

Το «Channel 4» ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια για να προσφέρει στους Βρετανούς τηλεθεατές μια έντονη εναλλακτική λύση στα δύο κεντρικά ειδησεογραφικά δίκτυα: το BBC και το ITV. Στον ιστότοπό της, η διεύθυνση του καναλιού υπογραμμίζει ότι στόχος της εκπομπής είναι να «δοκιμάσει τα όρια και να αμφισβητήσει τις συμβάσεις», ωστόσο η Ολίβια Μαρκς Γουόλντμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης «Trust» θεωρεί ότι «δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ευτελισμό της φρίκης του ναζισμού». «Το ζήτημα του πόσο μπορεί να συνδεθεί η τέχνη με τους δημιουργούς της είναι σημαντικό, αλλά αυτό το πρόγραμμα είναι απλώς ένα κόλπο που σοκάρει την αξία της», τόνισε.

Η επιλογή του Τζίμι Καρ, ως «οικοδεσπότη» της εκπομπής, κρίθηκε επίσης αμφιλεγόμενη

Στις αρχές του έτους ο δημοφιλής κωμικός καταδικάστηκε, επειδή έκανε ένα αστείο για τους Ρομά που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

«Η επιλογή του Τζίμι Καρ να παρουσιάσει αυτή την εκπομπή είναι εσκεμμένα προκλητική και εμπρηστική, δεδομένης της ιστορίας του να χρησιμοποιεί τη δολοφονία των Ρομά από τους Ναζί και τους συνεργάτες του», δήλωσε η Ολίβια Μαρκς Γουόλντμαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Άγγλος κωμικός δεν διστάζει να πει στη σκηνή, στον τηλεοπτικό αέρα ή στο ραδιόφωνο πράγματα που οι περισσότεροι stand-up comedians δεν θα είχαν το θάρρος ή το θράσος να γράψουν ποτέ στο πιο τολμηρό σενάριό τους: καυστική αναπαραγωγή εθνικών στερεοτύπων, πειράγματα για ευτραφείς, ένα σωρό κείμενα για νάνους και άτομα με κινητικά προβλήματα, αστεία για παιδόφιλους, ατάκες σεξουαλικού περιεχομένου για γυναίκες και ένα σωρό άλλες ανηλεείς χιουμοριστικές επιθέσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Από την πρώτη ημέρα που ασχολήθηκε επαγγελματικά με την κωμωδία το 2000, εγκαταλείποντας την καλοπληρωμένη δουλειά του σε μια πετρελαϊκή πολυεθνική, έχει κηρύξει «αντάρτικο» απέναντι στο πολιτικά ορθό και στον βασικό του κανόνα, ότι δεν πρέπει να σαρκάζεις μια ομάδα ανθρώπων στην οποία δεν ανήκεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Βιασμός 12χρονης: «Μου είπε ότι ήταν 17 χρονών και την πίστεψα» λέει ο 33χρονος που συνελήφθη για δύο βιασμούς της ανήλικης

Σωτήρης Τσιόδρας: Τρία κακά και ένα καλό σενάριο για το μέλλον της πανδημίας - Πότε θα χρειαστούμε νέα εμβόλια

Από τον Μπάντι μέχρι τον Ντάμερ - Οι serial killers έχουν «κυριεύσει» τη μικρή οθόνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης