Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κυνικό σχόλιο του Πούτιν μετά την απάντηση Ρώσου καθηγητή Ιστορίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κυνικό σχόλιο του Πούτιν μετά την απάντηση Ρώσου καθηγητή Ιστορίας

Ειρωνευόμενος τον καθηγητή, ο Ρώσος πρόεδρος του είπε ότι η απάντησή του μοιάζει με απάντηση διπλωμάτη και ζήτησε ξανά μια ξεκάθαρη άποψη για τα αίτια και το αποτέλεσμα εξέγερσης του 18ου αιώνα

putin-main
«Το κράτος πρέπει να είναι ισχυρό», σε αυτήν την άποψη κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τα μαθήματα που έχει αντλήσει από την ιστορία. Τη στιγμή που κλιμακώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στη διατύπωση διαδοχικών ερωτήσεων, απευθυνόμενος σε Ρώσο δάσκαλο αναφορικά με μια εξέγερση του 18ου αιώνα που συγκλόνισε τη Ρωσία, εκείνη της Αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης.

Ο Πούτιν, ηγέτης της Ρωσίας από το 1999, αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση της εξουσίας του καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χάνουν εδάφη στον επτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δύση στην πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση μετά από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Σε μια μακράς διάρκειας τηλεδιάσκεψη με ομάδα βραβευμένων δασκάλων, η οποία μεταδόθηκε απο την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν άρχισε απροσδόκητα να κάνει απανωτές ερωτήσεις σε έναν από αυτούς για την εξέγερση του Πουγκατσόφ το 1773-1775.

«Τι ήταν αυτή, αυτή η εξέγερση του Πουγκατσόφ; Γιατί συνέβη; Ποιά είναι η άποψή σας;» ρώτησε ο Πούτιν τον ξαφνιασμένο δάσκαλο, ο οποίος ανέφερε πολλές αιτίες για την πιο σοβαρή εγχώρια πρόκληση της 34χρονης βασιλείας της Μεγάλης Αικατερίνης.

Ο Πούτιν ειρωνευόμενος είπε ότι η απάντηση του δασκάλου μοιάζει με απάντηση διπλωμάτη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και ζήτησε ξανά μια ξεκάθαρη άποψη σχετικά με τα αίτια και το αποτέλεσμα της εξέγερσης υπό την ηγεσία του Κοζάκου Γιεμελιάν Πουγκατσόφ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε σε Τσάρο Πέτρο Γ'.

Κλείσιμο
«Φανταζόταν τον εαυτό του τσάρο», είπε ο Πούτιν για τον Πουγκατσόφ, ο οποίος, στηριζόμενος σε φήμες για δυναστική ίντριγκα στο παλάτι, υποκίνησε μια μεγάλη εξέγερση το 1773 προτού τελικά ηττηθεί από τις δυνάμεις της Μεγάλης Αικατερίνης περισσότερο από ενάμιση χρόνο αργότερα.

«Βασικά ήταν ένα στοιχείο της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας στη χώρα», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να ενισχύσει το ρωσικό κράτος μετά το χάος της δεκαετίας του 1990, αν και επικριτές, όπως ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει δημιουργήσει ένα εύθραυστο σύστημα προσωποπαγούς εξουσίας που βασίζεται στην κολακεία.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποδαυλίσουν την επανάσταση σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Πουγκατσόφ εκτελέστηκε δημόσια τον Ιανουάριο του 1775 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Αλλά η εξέγερση είχε διαρκή επιρροή στην Αικατερίνη και χρησιμοποιήθηκε ως «καμβάς» για το ιστορικό μυθιστόρημα του Αλεξάντερ Πούσκιν «Η Κόρη του Λοχαγού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρκική κρίση: Με ανθυποβρυχιακά συστήματα εξοπλίζουν το Oruc Reis οι Τούρκοι

Φωκίδα: Άφησε πίσω του ένα κοριτσάκι ενός έτους ο 40χρονος που σκοτώθηκε στο μεταλλείο

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, λέει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης