Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 130 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω μπλακ-άουτ

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 130 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω μπλακ-άουτ

Το μπλακ-άουτ οφείλεται σε βλάβη του δικτύου το οποίο κατέρρευσε – Δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας δεν έχει ρεύμα

shutterstock_2143924689__1_
Γενικευμένο μπλακ-άουτ χτύπησε το μεγαλύτερο μέρος του Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης, μία βλάβη οδήγησε το σύστημα σε κατάρρευση.

Τουλάχιστον 130 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό. Μόνον ορισμένες περιοχές του βορειοδυτικού Μπαγκλαντές έχουν πρόσβαση στο ρεύμα, σύμφωνα με τον Σαμίν Αχσάν, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ανάπτυξης Ενέργειας. Προς το παρόν άγνωστη είναι η αιτία της βλάβης και διεξάγεται έρευνα.


Ο υπουργός τεχνολογίας Ζουνάιντ Παλάκ, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι το ρεύμα αναμένεται να επανέλθει στις 20.00, τοπική ώρα, στην Ντάκα, την πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ενεργειακή κρίση

Το Μπαγκλαντές εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται αντιμέτωπο με οξεία ενεργειακή κρίση, που προκάλεσε η αύξηση των τιμών σε καύσιμα και φυσικό αέριο. Η Ντάκα έχει επιβάλει μέτρα λιτότητας για να χρηματοδοτήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δυσκολεύεται στις εισαγωγές ντίζελ και αερίου σε επαρκείς ποσότητες.

Οι σταθμοί που παράγουν ηλεκτρικό χρησιμοποιώντας ντίζελ καθώς και ορισμένοι σταθμοί παραγωγής με φυσικό αέριο, διέκοψαν τη λειτουργία τους. Τα δεκάδες χιλιάδες τζαμιά της χώρας καλούνται να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά παρά μόνο κατά τη διάρκεια των πέντε προσευχών την ημέρα. Οι ελλείψεις επιδεινώθηκαν και από την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, του τάκα, κατά περίπου 20% σε σχέση με το δολάριο.

Οργή στους κατοίκους

Κλείσιμο
Οι πολύωρες, συνεχείς διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει οργή στους κατοίκους. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στην Ντάκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια διαδήλωση που κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.

Λόγω του πληθωρισμού, που ψαλιδίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα να θέσει πλαφόν στην τιμή πολλών βασικών ειδών διατροφής –όπως είναι το ρύζι– για να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

Τον Νοέμβριο του 2014 είχε σημειωθεί και πάλι ένα γενικευμένο μπλακ-άουτ στο Μπανγκλαντές. Τότε, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου το 70% των κατοίκων της χώρας, επί δέκα ώρες.


Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια συμπλοκή σε ΕΠΑΛ στο Αιγάλεω ανάμεσα σε μαθητή και διευθυντή - Στο νοσοκομείο o 16χρονος

Πάνω από 700.000 Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τις ανακοινώσεις για επιστράτευση


Revenge porn στη Λέρο - «Την εκβίαζαν με ροζ βίντεο» λέει ο πατέρας της 16χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης