Κάτι τρέχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας: Γιατί η Μαργαρίτα «μάδησε» τους πρίγκιπες

Κάτι τρέχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας: Γιατί η Μαργαρίτα «μάδησε» τους πρίγκιπες

Η βασίλισσα της Δανίας ανέβηκε στον θρόνο το 1972 - Πιστεύει στο «μικρό σχήμα εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας» - Η απόφασή της δημιούργησε κλίμα σαπουνόπερας και αντιδράσεις τηλεπαραθύρων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
margarita-1
Το αφεντικό πέθανε. Ζήτω το αφεντικό. Ενώ το χώμα που σκέπασε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είναι ακόμα νωπό, η τρίτη εξαδέλφη της και μόνη βασίλισσα στην Ευρώπη, δηλαδή η Μαργαρίτα Β’ της Δανίας, αποφάσισε να δείξει ποιος κάνει κουμάντο στα του οίκου της αλλά και ποιος καθοδηγεί τη μοναρχία προς το μέλλον. Την Τετάρτη που μας πέρασε το ημερολόγιο έγραφε 28 Σεπτέμβρη, είχαν περάσει μόλις 20 ημέρες από τον θάνατο της μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και η Μαργαρίτα θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προσφέρει μία ακόμα δόση σοκ και δέους στον λαό της, μα και στην οικουμένη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Παλάτι Αμάλιενμποργκ έγινε γνωστό ότι η βασίλισσα αποφάσισε να αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τίτλους από τα τέσσερα τέκνα του δευτερότοκου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ. Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά της ώρας και μερικές -λακωνικές αλλά περιεκτικές- αράδες λέξεων ώστε 23χρονος Νικολάι και ο 20χρονος Φίλιξ, γιοι του Ιωακείμ από τον πρώτο γάμο του, και τα μικρότερα αδέλφια τους Χένρικ και Αθηνά -13 και 10 ετών αντίστοιχα- να γίνουν έκπτωτα πριγκιπόπουλα εν αναμονή. Τα τέσσερα παιδιά του γιου της βασίλισσας της Δανίας θα μπορούν να απολαμβάνουν τους τίτλους τους αλλά και την προσφώνηση της Αυτού Υψηλότητας (HRH) για 90 ημέρες ακόμα. Δηλαδή μέχρι την εκπνοή του 2022.
Margrethe_2
Η Βασίλισσα Μαργαρίτα με τους δύο γιους της, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο και τον πρίγκιπα Ιωακείμ

Από την 1η Ιανουαρίου οφείλουν, σύμφωνα με το φιρμάνι της βασίλισσας, η οποία παρεμπιπτόντως είναι και γιαγιά τους, να υποβιβαστούν από υψηλότητες σε εξοχότητες, να συστήνονται ως απλοί κόμητες του Μονπεζάτ, και κυρίως να εξαιρεθούν από την ετήσια ενίσχυση που λαμβάνει η βασιλική οικογένεια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από τη φύλαξη με έξοδα του δανέζικου Δημοσίου. Κατά το κοινώς λεγόμενο, τα τέσσερα πριγκιπόπουλα έπαθαν πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ. Και μάλιστα χωρίς να το ζητήσουν από τη βασίλισσα ή να το επιδιώξουν.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας αφαιρεί τίτλους και καθήκοντα από 4 εγγόνια της
Κλείσιμο

Φύλαγε τα ρούχα σου, να ’χεις τα μισά, λέει ο λαός και τη θυμοσοφία φαίνεται να ασπάζεται η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’, η οποία ούτως ή άλλως διαθέτει δεσμούς και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη χώρα μας, αφού η μικρότερη αδελφή της Αννα-Μαρία είναι η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η Μαργαρίτα, που φέτος γιορτάζει το χρυσό ιωβηλαίο της, συμπληρώνει δηλαδή μισό αιώνα στην υπηρεσία του στέμματος, ενέταξε την πρόσφατη κίνησή της, που κεραυνοβόλησε τον οίκο των Γλύξμπουργκ, στην εκπεφρασμένη από το 2008 απόφασή της να φιλελευθεροποιήσει τη μοναρχία. Να την απαλλάξει δηλαδή από περιττά -οικονομικά κυρίως- βαρίδια και μάλλον να γλιτώσει τον εαυτό της από δυνητικές παλινωδίες τύπου Megxit που, όπως όλοι είδαμε, έστειλαν την Ελισάβετ στον άλλο κόσμο πριν την ώρα της. Καλά, γι’ αυτό το τελευταίο κάποιοι διαφωνούν.
margarita-2
Η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’ γιόρτασε φέτος το Χρυσό Ιωβηλαίο, δηλαδή τη συμπλήρωση 50 χρόνων στον θρόνο. Στη φωτογραφία με την αδελφή της Αννα-Μαρία, σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Από νωρίς στο μεροκάματο

Η αλήθεια είναι πως η βασιλική οικογένεια της Δανίας -σε αντίθεση με τους Αγγλους αλλά και τους Σουηδούς συγγενείς της- δεν παρήγαγε σκάνδαλα και πηχυαίους τίτλους τον τελευταίο μισό αιώνα. Ομως μόλις δημιούργησε το πρώτο της. Ποτέ δεν είναι αργά. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ δηλώνει απογοητευμένος από την αψυχολόγητη συμπεριφορά της μητέρας του και τη σπουδή της να κοινοποιήσει την απόφασή της, για την οποία τον ενημέρωσε μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα.

Τα ενήλικα εγγόνια της, πρίγκιπες Νικολάι και Φίλιξ που έχουν βγει από νωρίς στο μεροκάματο, διαπρέποντας στην ανωτάτη μοντελική, δηλώνουν μπερδεμένα και σαστισμένα μπρος στο δυσοίωνο μαντάτο. Οσο για τη μητέρα τους, Αλεξάνδρα, πνέει τα μένεα κατά της πρώην πεθεράς της κατηγορώντας την για αδικία και μεροληψία εις βάρος των εγγονών της. Μιλάμε δηλαδή για κανονική σαπουνόπερα με θύτες, θύματα, ψόγους και βουρκωμένα μάτια που θα έκανε ακόμα και έναν συνήθως ψύχραιμο και νηφάλιο Δανό πολίτη να αφήσει το σκανδιναβικό νουάρ και να στρέψει το βλέμμα του στο εν εξελίξει μελόδραμα με τις γαλαζοαίματες αποχρώσεις.
margarita_queen

Αλλωστε η βασίλισσα Μαργαρίτα δεν είναι από εκείνους τους ανθρώπους που θα έλεγε κανείς πως δειλιάζουν, φοβούνται ή αναδιπλώνονται με την πρώτη μπόρα. Από τις 14 Ιανουαρίου του 1972, όταν δηλαδή και ανέβηκε στον θρόνο, απολαμβάνει σταθερά την εμπιστοσύνη αλλά και τη δημοφιλία του λαού της - κυρίως για το γεγονός ότι παραμένει όσο αμερόληπτη και διακοσμητική απαιτεί ο ρόλος της. Επιπλέον, με την απόφασή της δεν κάνει κάποια συγκλονιστική τομή στη μοναρχία, αλλά στην πραγματικότητα ιχνηλατεί στον δρόμο που χάραξε η Ελισάβετ με τους Σάσεξ αλλά και ο βασιλιάς Κάρολος-Γουσταύος της Σουηδίας, ο οποίος το 2019 ανακοίνωσε το δικό του πλάνο για ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ετσι, τα εγγόνια των δύο μικρότερων παιδιών του, δηλαδή του πρίγκιπα Καρλ-Φίλιπ και της πριγκίπισσας Μαγδαληνής απογυμνώθηκαν από τους πριγκιπικούς τίτλους τους, πήραν τον τίτλο του κόμη και αποκλείστηκαν από την προσφιλή στους γαλαζοαίματους συνήθεια να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι, ήτοι στην ετήσια κρατική ενίσχυση. Πάντως, όπως συνέβη και στην περίπτωση των Ουίνδσορ, τόσο οι επίγονοι του βασιλιά της Σουηδίας όσο και αυτοί της βασίλισσας της Δανίας, παρότι ξηλώθηκαν από τίτλους και οφίκια, κρατούν τις θέσεις τους στη σειρά διαδοχή της. Ακούγεται ως παρηγοριά στον άρρωστο. Και πιθανότατα είναι.

Για εκείνους που γνωρίζουν καλά την κοσμοθεωρία της θείας Ντέζι, όπως είναι το παρατσούκλι της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ στους βασιλικούς κύκλους της Ευρώπης, η απόφασή της βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τον χαρακτήρα της. Σμίλεψε για χρόνια την εικόνα της χειραφετημένης γυναίκας αλλά και της φιλελεύθερης μονάρχη που αφουγκράζεται τους καιρούς και πράττει αναλόγως.

Βεβαίως, αυτή τη φορά υπερέβαλε εαυτόν εκπλήσσοντας ακόμα και τον στενό οικογενειακό κύκλο της. Και μάλιστα δύο μόλις ημέρες αφότου επανήλθε στα καθήκοντά της, έπειτα από τη δεύτερη νόσησή της με COVID-19, που πιθανολογείται ότι άρπαξε στη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ στις 19 Σεπτεμβρίου. Η βασίλισσα της Δανίας όχι μόνο αποδείχτηκε χαλκέντερη -είχε ελάχιστα ήπια συμπτώματα παρότι αρειμάνια καπνίστρια από τη νιότη της- αλλά και εξόχως προσηλωμένη στην απόφασή της να μην της κάνουν το παλάτι και την αυλή της Μπάκιγχαμ, δηλαδή κάτι λιγότερο χαώδες από american bar.

Η μεγαλύτερη αδελφή της Αννας-Μαρίας που ήρθε στον κόσμο το 1940, πέντε μόλις ημέρες πριν οι ναζί καταλάβουν τη Δανία, έχει τη φήμη της cool να την ακολουθεί σαν πιστό σκυλί. Ακόμα και όταν το 1953 ο πατέρας της, βασιλιάς Φρειδερίκος άλλαξε τη νομοθεσία της χώρας, χρίζοντας την ίδια διάδοχό του, δηλαδή την πρώτη γυναίκα που θα ανερχόταν στον θρόνο έπειτα από μισή χιλιετία, η Μαργαρίτα παρέμεινε ψύχραιμη και αποδείχτηκε μεθοδική. Καλλιέργησε τον εαυτό της όσο περισσότερο μπορούσε.
margarita-3
Ο πρίγκιπας της Δανίας Ιωακείμ με τη σύζυγό του Μαρί και τα τέσσερα παιδιά του, που από την Πρωτοχρονιά του 2023 χάνουν τους τίτλους τους με απόβαση της βασίλισσας γιαγιάς του

Αναρχική βασίλισσα

Σπούδασε Προϊστορική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, εντρύφησε στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους, πέρασε από τα έδρανα της Σορβόνης αλλά και του London School of Economics. Ηθελε όταν έρθει η στιγμή της, που έφτασε τελικά στις 14 Ιανουαρίου του 1972, να είναι έτοιμη. Μάλιστα, πέντε χρόνια πριν από τη στέψη της είχε ήδη παντρευτεί με τον Γάλλο διπλωμάτη Ενρί ντε Μονπεζά, με τον οποίο γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στο Λονδίνο.

Εμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του, όταν εκείνος αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο το 2018 σε ηλικία 83 ετών ως πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας. Λέγεται μάλιστα πως η συζυγική ζωή της ήταν ένα από τα θέματα που της άρεσε να συζητά με τη βασίλισσα Ελισάβετ στα συχνά τηλεφωνήματά τους. Και είναι ίσως το μοναδικό μικροαστικό ψεγάδι που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε μια σχεδόν αναρχική βασίλισσα, που υπηρετεί μεν το στέμμα, αλλά όχι εις βάρος της προσωπικής ευτυχίας της.

Δεν είναι μόνο η φήμη ότι ψωνίζει από τα Lidl, οι εικόνες της που μαρτυρούν πως λατρεύει τα hot dogs ή το γεγονός ότι καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα ημερησίως - μάλιστα με βαριά καρδιά το 2006 δεσμεύτηκε πως για λόγους δημόσιας υγείας δεν θα εκτελούσε την αγαπημένη της έξη στις επίσημες εμφανίσεις της, αλλά ο τρόπος που αποφάσισε να ζήσει τη ζωή της. Για παράδειγμα, ποτέ δεν σταμάτησε να ασχολείται με τη μόδα, σχεδιάζοντας και ράβοντας δημιουργίες, τις οποίες συχνά δειγματίζει και λανσάρει η ίδια - άλλωστε με ύψος 190 εκατοστών δύσκολα θα έβρισκε κάτι στα μέτρα της. Γενικά θα έλεγε κανείς πως πιάνουν τα χέρια της.
000_TP4N7
Οταν ο Χάρι συνάντησε τη Μαργαρίτα στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ (2017)

Η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι μια αφοσιωμένη ζωγράφος, με πλειάδα εκθέσεων στη χώρα της, έχει εικονογραφήσει τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν, ενώ δεν δίστασε ακόμα και στα βαθιά 80 της να βγει ακόμα και στο μεροκάματο αναλαμβάνοντας τη σκηνογραφία για την ταινία «Ehrengard» -βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Κάρεν Μπλίξεν- σε παραγωγή Netflix που θα κυκλοφορήσει εντός του 2023. Παλιά της τέχνη, αφού έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια και για παραστάσεις της Βασιλικής Οπερας της Κοπεγχάγης και είναι επίτιμο μέλος της Ενωσης Δανών Σκηνογράφων. Μάλιστα, για να αποφεύγει τις παρεξηγήσεις, τις δημιουργίες της υπογράφει όχι ως βασίλισσα αλλά με το ψευδώνυμο Ingahild Grathmer.
000_SAPA980811741110
Πρίγκιπας Χένρικ και πριγκίπισσα Μαργαρίτα μαζί με την αγαπημένη τους σκυλίτσα Εμα στο κάστρο της δανέζικης βασιλικής οικογένειας στη Γαλλία

Βεβαίως, την απόφαση που αφορά το παρόν και το μέλλον της οικογένειάς της το σφράγισε με τη βούλα του βασιλικού τίτλου της. Πλέον μόνο τα τέσσερα παιδιά του πρωτότοκου γιου της και διαδόχου της, πρίγκιπα Φρέντερικ θα κατέχουν τους τίτλους των πριγκίπων, ενώ και από αυτά μόνο ο πρωτότοκος -και δεύτερος στη σειρά διαδοχής- πρίγκιπας Κρίστιαν-, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα γιορτάσει τα 17α γενέθλιά του θα λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.

Ηταν προφανώς μια δύσκολη απόφαση, αλλά κάποιος έπρεπε να την πάρει. «Είναι καθήκον και επιθυμία μου να φροντίζω ώστε η μοναρχία να συμβαδίζει πάντα με την εποχή της. Αυτό σημαίνει κάποιες φορές ότι πρέπει να λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις και θα είναι πάντα δύσκολο να βρεθεί η σωστή στιγμή», ανέφερε εξάλλου ανακοίνωση της Μαργαρίτας, με την οποία εξέφραζε τη λύπη της για την τροπή που πήραν τα γεγονότα έπειτα από την απόφασή της να αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τίτλους από τα εγγόνια της.

Ευτυχώς, ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ οδήγησε σε ακύρωση -σε ένδειξη πένθους- μιας σειράς εκδηλώσεων για το χρυσό ιωβηλαίο της Μαργαρίτας που θα λάμβαναν χώρα αυτόν τον καιρό. Ετσι, θα αποφευχθούν οι οικογενειακές μαζώξεις για τους Γλύξμπουργκ που θα μπορούσαν να έχουν κατάληξη την οποία θα ζήλευαν και οι σκηνοθέτες του περίφημου δανέζικου κινηματογραφικού Δόγματος 95.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AFP / VISUALHELLAS.GR



Ειδήσεις σήμερα:

Η «Μις Κριμαία 2022» τραγούδησε ουκρανικό κομμάτι και καταδικάστηκε για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού!

Τραγωδία στην Αχαΐα: 82χρονη αυτοκτόνησε με καραμπίνα - Τη βρήκε νεκρή ο γιος της

Η Μελίντα Γκέιτς για το «επώδυνο» διαζύγιο με τον Μπιλ: «Έχυσα δάκρυα για πολλές μέρες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης