Ουκρανία: Υποβάλλει αίτημα «ταχείας προσχώρησης» στο ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Υποβάλλει αίτημα «ταχείας προσχώρησης» στο ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι τόνισε πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όσο παραμένει πρόεδρος ο Πούτιν

zelensky436
Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με «επιταχυνόμενο τρόπο» σε απάντηση της ανακοίνωσης προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της στη Μόσχα

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όσο παραμένει πρόεδρος ο Πούτιν.

«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι




Σημειώνεται πως εκπρόσωποι της επίσημης Ουάσινγκτον έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι η συμμαχία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική των «ανοικτών θυρών» και δεν απέκλεισαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στον οργανισμό στο μέλλον.

Έπεσαν οι υπογραφές για τις προσαρτήσεις

Τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, υπέγραψε νωρίτερα  ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους αντίστοιχους διορισμένους επικεφαλής τους, στη διάρκεια της τελετής που ετοίμασε για τον σκοπό αυτό το Κρεμλίνο την Παρασκευή. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε για την προσάρτηση των περιοχών του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια: «Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε πως «είμαστε  έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη». 


Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό έγκλημα στην Καβάλα: «Έλα στο μαντρί» είπε ο δολοφόνος στον ξάδερφό του πριν αυτοκτονήσει

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Ζάχος Χατζηφωτίου: Ο πολυπράγμων bon viveur με την μυθική ζωή δεν είναι πια εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης