Σκάνδαλο στο σκάκι: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατηγορεί τον αντίπαλό του για εξαπάτηση

Σκάνδαλο στο σκάκι: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατηγορεί τον αντίπαλό του για εξαπάτηση

Ο Μάγκνους Κάρλσεν κατηγορεί τον Χανς Νίμαν ότι έχει κλέψει περισσότερες φορές απ’ ότι παραδέχθηκε δημόσια – Την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψε την παρτίδα μετά από μία κίνηση ως διαμαρτυρία

karslen
Σκάνδαλο στους κύκλους των σκακιστών προκαλούν οι καταγγελίες του παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν για εξαπάτηση από τον αντίπαλό του Χανς Νίμαν, από τον οποίο και έχασε κατά τη διάρκεια του τουρνουά Sinquefield Cup 2022.

Ήδη, ο Κάρλσεν είχε κάνει έκδηλη τη δυσφορία του, όταν την περασμένη εβδομάδα, συνάντησε τον Νίμαν σε διαδικτυακό τουρνουά. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, μετά από μια μόνο κίνηση, εγκατέλειψε την παρτίδα, διαμαρτυρόμενος για τη συμμετοχή του αντιπάλου του, που πάντως αρνείται τις κατηγορίες.

Λίγες ημέρες μετά, δηλαδή σήμερα, ο Κάρσλεν μίλησε ανοιχτά, μιλώντας για «ασυνήθιστη» γρήγορη άνοδο του Νίμαν το 2021, ενώ υποστήριξε ότι ήταν καχύποπτος με τον 19χρονο Αμερικανό, όταν έχασε στον τρίτο γύρο του τουρνουά Sinquefield Cup 2022 στις αρχές του μήνα. .

«Όταν ο Νίμαν προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή στο Sinquefield Cup 2022, σκέφτηκα σοβαρά να αποσυρθώ πριν από τη διοργάνωση. Τελικά επέλεξα να παίξω. Πιστεύω ότι ο Νίμαν έχει κλέψει περισσότερες φορές – και πιο πρόσφατα – από ό, τι έχει δημοσίως παραδεχτεί. Η πρόοδός του ήταν ασυνήθιστη, και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας δεν ήταν σφιγμένος ή έστω συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, ενώ με ξεπερνούσε χρησιμοποιώντας τα μαύρα πιόνια με τρόπο που νομίζω ότι μόνο λίγοι παίκτες μπορούν να κάνουν. Αυτό το παιχνίδι συνέβαλε στο να αλλάξω την οπτική μου γωνία», έγραψε στο Twitter ο Κάρλσεν.



«Η εξαπάτηση στο σκάκι είναι μεγάλη υπόθεση»

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής τόνισε ότι «η εξαπάτηση στο σκάκι είναι μεγάλη υπόθεση και μία υπαρξιακή απειλή» για το ίδιο το παιχνίδι και κάλεσε τους διοργανωτές τουρνουά αλλά και όσους ενδιαφέρονται για το παιχνίδι να εξετάσουν σοβαρά να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και τις μεθόδους ανίχνευσης της απάτης στο σκάκι, πάνω από τη σκακιέρα.

Επίσης, ο Κάρσλεν υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να παίξει εναντίον οποιουδήποτε είχε κλέψει στο παρελθόν, επειδή «δεν ξέρει τι είναι ικανός να κάνει στο μέλλον», πριν εξηγήσει γιατί δεν έχει μιλήσει δημόσια μέχρι τώρα. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω περισσότερα χωρίς τη ρητή άδεια του Νίμαν να μιλήσω ανοιχτά», δήλωσε ο 31χρονος Νορβηγός.

Magnus Carlsen RESIGNS on MOVE 2 against Hans Niemann!!!
Κλείσιμο


«Μέχρι στιγμής ήμουν σε θέση να μιλήσω μόνο με τις πράξεις μου, και αυτές οι πράξεις έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι πρόθυμος να παίξω σκάκι με τον Νίμαν. Ελπίζω ότι η αλήθεια για το θέμα αυτό θα βγει στην επιφάνεια, όποια και αν είναι αυτή», κατέληξε.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) επέπληξε τον Κάρλσεν για τη στάση του και την αποχώρησή του από το τουρνουά, αλλά πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις «βαθιές ανησυχίες του Νο 1 στον κόσμο για τη ζημιά που προκαλεί η εξαπάτηση στο σκάκι».

HISTORIC WIN!! Magnus Carlsen vs Hans Niemann || Sinquefield Cup 2022 - R3



Ο Νίμαν παραδέχεται εξαπάτηση αλλά παλαιότερα


Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα του Sinquefield Cup, ο Νίμαν απάντησε δημοσίως στις κατηγορίες ότι είχε κλέψει νωρίτερα στη σκακιστική του καριέρα. Ο 19χρονος παραδέχτηκε ότι είχε κλέψει όταν ήταν 12 και 16 ετών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε κλέψει ποτέ σε παρτίδες πάνω από τη σκακιέρα.

«Λέω την αλήθεια γιατί δεν θέλω να υπάρξει καμία παραποίηση», τόνισε ο Νίμαν. «Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου που έμαθα από αυτό το λάθος και τώρα έχω δώσει τα πάντα στο σκάκι. Έχω θυσιάσει τα πάντα για το σκάκι».





Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται το μαζικό κύμα φυγής Ρώσων - Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ουρές 16 χλμ στα σύνορα με τη Γεωργία


Μία δόκιμη αστυφύλακας ανάμεσα στους 22 συλληφθέντες μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Πανεπιστημιούπολη


Επιδείνωση της θνησιμότητας των ασθενών Covid εντός και εκτός ΜΕΘ δείχνει νέα μελέτη των Τσιόδρα - Λύτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης