Σίνζο Άμπε: Δείτε live την εντυπωσιακή τελετή της κρατικής κηδείας του

Σίνζο Άμπε: Δείτε live την εντυπωσιακή τελετή της κρατικής κηδείας του

Το κόστος της τελετής υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ  - 20.000 αστυνομικοί «στο πόδι» -Ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κρατικής κηδείας 

Shinzo-Abe-xr
Η αμφιλεγόμενη κρατική κηδεία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε άρχισε σήμερα στο Τόκιο με την άφιξη της χήρας του που κρατούσε την τεφροδόχο με την τέφρα του συζύγου της.

Την Ακίε Άμπε, η οποία φορούσε ένα μαύρο κιμονό, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Φούμιο Άμπε γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας). Η χήρα του πρώην πρωθυπουργού έφερε την τεφροδόχο στο χώρο της κηδείας, το Nippon Budokan, ενώπιον χιλιάδων προσκεκλημένων, ιαπώνων και ξένων.

Δείτε live
【LIVE】安倍元首相「国葬」映像ライブ The State Funeral for Shinzo Abe (Full Live stream)

Από το πρωί, χιλιάδες Ιάπωνες έφθασαν στο Budokan, ένα χώρο στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου διεξάγονται αγώνες πολεμικών τεχνών, συναυλίες και επίσημες τελετές, για να καταθέσουν άνθη και να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής μπροστά σ' ένα πορτρέτο του Άμπε που είχε τοποθετηθεί σε μια σκηνή η οποία είχε στηθεί για την περίσταση.

«Ήθελα να τον ευχαριστήσω. Έκανε τόσα για την Ιαπωνία» και «ο τρόπος με τον οποίο έχασε τη ζωή του ήταν τόσο σοκαριστικός», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κότζι Τακαμόρι, ένας 46χρονος επιχειρηματίας που έφτασε από το νησί Χοκάιντο (βόρεια Ιαπωνία) μαζί με τον 9χρονο γιο του.
Κλείσιμο
Shinzo-Abe-1

«Όμως για να είμαι ειλικρινής, ήρθα επίσης επειδή υπήρχε τόση αντίθεση» σ' αυτή την κρατική κηδεία, πρόσθεσε.

Πράγματι η τελετή αυτή απέχει πολύ από το να αποτελεί μια στιγμή εθνικής ενότητας, καθώς προκάλεσε έντονες διενέξεις και διαδηλώσεις.

Ο Άμπε παρέμεινε στην πρωθυπουργία περισσότερο από κάθε άλλον στην Ιαπωνία, περισσότερο από οκτώμισι χρόνια το 2006-2007 και το 2012-2020.
sinzzz

Ήταν η πιο γνωστή φυσιογνωμία της ιαπωνικής πολιτικής τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό, με την έντονη διπλωματική δραστηριότητά του και την οικονομική πολιτική δημοσιονομικής και νομισματικής ανάκαμψης που επονομάστηκε «Abenomics».

Η δολοφονία του με σφαίρες στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στις 8 Ιουλίου σε ηλικία 67 ετών προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως ο Άμπε ήταν επίσης μισητός σε πολλούς για τις υπερφιλελεύθερες και εθνικιστικές απόψεις του, τη βούλησή του να αναθεωρήσει το ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας και τις διασυνδέσεις του με πολυάριθμα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα.
Shinzo-Abe-2

Το κίνητρο του φερόμενου δολοφόνου του -οι σχέσεις που φέρεται να είχε ο Άμπε με την Εκκλησία της Ενοποίησης, την επονομαζόμενη «αίρεση Μουν», που κατηγορείται ότι ασκεί ισχυρές οικονομικές πιέσεις στα μέλη της- αμαύρωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του πρώην πρωθυπουργού.

Μετά το θάνατό του, δεν έχουν σταματήσει οι αποκαλύψεις για την έκταση των δεσμών ανάμεσα σ' αυτή την Εκκλησία και ιάπωνες κοινοβουλευτικούς, κυρίως του δεξιού κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), του οποίου ηγούνταν άλλοτε ο Άμπε και σήμερα ηγείται ο νυν πρωθυπουργός, η δημοτικότητα του οποίου μειώθηκε από φέτος το καλοκαίρι.
Shinzo-Abe-3

Η γρήγορη και μονομερής απόφαση του Κισίντα να οργανώσει κρατική κηδεία εξόργισε την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συζητηθεί και να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν την τελετή.

Το κόστος της τελετής -υπολογίζεται στο ισόποσο των 12 εκατ. ευρώ- προκάλεσε επίσης εκνευρισμό. Μετά τις ελλείψεις στην προστασία του Άμπε, η κυβέρνηση ανέπτυξε για την τελετή της κηδείας του 20.000 αστυνομικούς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κρατικής κηδείας του Άμπε πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και μια νέα συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο.
Shinzo-Abe-4

Ένας άνδρας επιχείρησε επίσης να αυτοπυρποληθεί την περασμένη εβδομάδα μπροστά από τα γραφεία του πρωθυπουργού για να διαμαρτυρηθεί για την κρατική κηδεία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου 60% των Ιαπώνων είναι αντίθετοι στην πραγματοποίηση αυτής της κρατικής κηδείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μπραντ Πιτ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι είναι ζευγάρι; - «Μείνετε συντονισμένοι»

Ο Survivor μάνατζερ ράγκμπι «τρελάθηκε» όταν έσβησαν τα φώτα

Κώστας Μανωλάς: Ο τρόμος του στον βρυχηθμό λιονταριού στη φωτογράφηση με τη Σαρζά - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης