Πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη: Ο Πούτιν θυμίζει τον Χίτλερ

Πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη: Ο Πούτιν θυμίζει τον Χίτλερ

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναλύουν σε Focus, Bild και CNN γιατί θα αποτύχει η μερική επιστράτευση

putin_hitler_arthro
Η μερική επιστράτευση που κήρυξε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα τον βοηθήσει να νικήσει στην Ουκρανία, εξηγεί ο Μικ Ράιαν , Αυστραλός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, σε συνέντευξή του σε γερμανικά ΜΜΕ.

«Η κινητοποίηση του Πούτιν δεν έχει στόχο να κερδίσει τον πόλεμο. Η απόφασή του στρέφει τον πόλεμο υπέρ των Ρώσων; Όχι, λέει ο Αυστραλός στρατιωτικός ειδικός όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus. Ο πρώην στρατηγός είναι σίγουρος ότι το μόνο που θα επιτύχει είναι να ενισχύσει το στράτευμα που μάχεται ήδη στην Ουκρανία και να κατακτήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη .

«Η Ρωσία στέλνει 300.000 εφέδρους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο τεράστιος αριθμός κάνει πολλούς να τρέμουν ότι ο στρατός του Πούτιν κερδίζει επιτέλους τη μάχη κατά των Ουκρανών. Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν: η Ρωσία δεν θα νικήσει στο μέτωπο του πολέμου.Κι αυτό γιατί, «Οι Ρώσοι πρέπει πάνω από όλα να αντικαταστήσουν τα στρατεύματά τους που πολεμούν στο μέτωπο », γράφει στο Twitter o Μικ Ράιαν εξηγώντας τον συλλογισμό του:

«Οι Ρώσοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Επιπλέον, πολλοί στρατιώτες πολεμούν επί οκτώ μήνες. Κανονικά, η δύναμη ενός στρατιώτη εξασθενεί ύστερα από τρεις έως τέσσερις μήνες. Άρα, οι Ρώσοι πρέπει πρώτα να αντικαταστήσουν τους στρατιώτες που μάχονται στο ουκρανικό έδαφος και εν συνεχεία να στείλουν ενισχύσεις».

«Επιστρατεύοντας νέους και ηλικιωμένους από τους δρόμους για να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο, ο Πούτιν θυμίζει τον Χίτλερ», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρώην στρατηγός των ΗΠΑ, Μπεν Χότζες.

«Η μερική επιστράτευση της Ρωσίας θυμίζει την τελευταία κίνηση του Αδόλφου Χίτλερ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δηλώνει ο Χότζες στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα με αντίποινα: «Θα καταστρέψουμε τις στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του πολέμου. Με την προυπόθεση ότι θα δεχτεί επίθεση και ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού.

«Αν και ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανότητα για μία πυρηνική επίθεση είναι εξαιρετικά μικρή, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για τέτοιες ενέργειες. Εάν καταλήξουν να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά όπλα στην πρώτη γραμμή, είναι πιθανό να γίνουν τα νεότερα θύματα στην εισβολή του Πούτιν που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου», αναφέρει το CNN.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, «Ο Πούτιν ταπεινώνει τον εαυτό του με τα «πλαστά» δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο Πούτιν θα μπορούσε να κάνει έναν πραγματικό "πόλεμο αυτοάμυνας"», λέει ο ειδικός σε θέματα ρωσικής πολιτικής, Ίαν Γκάρνερ μέσω Twitter επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα θα έβαζαν τον Πούτιν σε αμυντική θέση.

«Διότι είναι αναμενόμενο ότι η Ουκρανία θα επιτεθεί στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ μετά τα "πλαστά" δημοψηφίσματα. Τότε η Ρωσία θα προσπαθούσε να μπλοκάρει τις επιθέσεις και η ρωσική πολεμική ηγεσία θα μπορούσε να ισχυριστεί δημοσίως "βλέπετε, είπαμε ότι ήταν πόλεμος αυτοάμυνας"», συνέχισε.

Ωστόσο, δεδομένων της δύναμης και της προόδου του ουκρανικού στρατού στα νοτιοανατολικά της χώτας , καθώς και της φθίνουσας ικανότητας στη μάχη και του πεσμένου ηθικού των Ρώσων, αυτή η δήλωση του Πούτιν δεν θα οδηγήσει σε ουκρανική αποχώρηση.

«Ο Πούτιν και η ρωσική στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει τότε να εξηγήσουν γιατί οι περιοχές είναι πλέον μέρος της Ρωσίας αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν το πάνω χέρι σε μεμονωμένες περιοχές. Επιπλέον, ο Πούτιν θα παραδεχόταν έτσι ότι έχει προσαρτήσει το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, αλλά άφησε άλλα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μια παραδοχή ότι η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία», λένε οι ειδικοί.

«Ο ρωσικός στρατός δεν είναι επί του παρόντος εξοπλισμένος για να αναπτύξει γρήγορα και αποτελεσματικά 300.000 έφεδρους», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Άλεξ Λόρντ, ειδικός σε θέματα Ευρώπης και Ευρασίας στην εταιρεία στρατηγικής ανάλυσης Sibylline στο Λονδίνο.

«Η Ρωσία αγωνίζεται ήδη να εξοπλίσει αποτελεσματικά τις επαγγελματικές της ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, μετά από σημαντικές απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η πρόσφατη ουκρανική επίθεση, κατά την οποία το Κίεβο ανακατέλαβε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εδάφους, είχε σημαντικό αντίκτυπο», προσθέτει.

Στις αρχές της εβδομάδας, το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε ότι η ανάλυση δυτικών εμπειρογνωμόνων και της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών έδειξε ότι η Ρωσία έχει απωλέσει το 50% έως 90% της δύναμής της σε ορισμένες μονάδες.

Για την γερμανική εφημερίδα Bild, οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτίθενται στον Πούτιν. «Άλλοι βοηθούν περισσότερο την Ουκρανία, άλλοι λιγότερο. Όλοι όμως είναι κατηγορηματικά εναντίον του. Αυτή η ενότητα είναι η δύναμή μας. Και ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει αυτή τη δύναμη διασπείροντας τον φόβο. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις απειλές του», αναφέρει χαρακτηριστικά.




Ειδήσεις σήμερα:

Χάος στο Ιράν, αναφορές για τουλάχιστον 11 νεκρούς - «Έπεσε» το ίντερνετ


«Ο Πούτιν φλερτάρει ξανά με τη ζοφερή προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου» - Άμεση ανάλυση Guardian


Στο αρχείο η υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα από τον Άρειο Πάγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης