Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Κιέβου για το δημοψήφισμα στο Ντομπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Κιέβου για το δημοψήφισμα στο Ντομπάς

Δημοψήφισμα για την ένωση του Ντονμπάς με τη Ρωσία, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζουν οι φιλορώσοι

donpasss
Οι φιλορωσικές αρχές σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου, σε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα της Μόσχας για την προσάρτηση πρόσθετων ουκρανικών εδαφών δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο, δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε ο Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έναρξη μιας συνάντησης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο πριν εξαπολυθεί η ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα για τα αποτελέσματα των οποίων δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Κλείσιμο
Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.

Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «Κοινοβουλίου» της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο ανακοίνωσε πρώτος νωρίτερα σήμερα τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

«Το Συμβούλιο του Έθνους αποφασίζει να ορίσει τις ημερομηνίες ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ειδησεογραφική πύλη του Λουχάνσκ.

Λίγο μετά, ο επικεφαλής της γειτονικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ανακοίνωσε αντίστοιχο δημοψήφισμα τις ίδιες ημερομηνίες. «Το Ντονμπάς επιστρέφει σπίτι!» είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.

Μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, η Ουκρανία υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή». «Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο διά της ισχύος», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «τον φόβο της ήττας».

Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Πουσίλιν προέτρεψε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να προσαρτήσει γρήγορα την περιοχή μετά το δημοψήφισμα.

«Σε περίπτωση θετικής απόφασης (για προσάρτηση) στο δημοψήφισμα, για το οποίο δεν αμφιβάλλω επουδενί, σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα της ενσωμάτωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Πουσίλιν.

«Ο πολύπαθος λαός του Ντονμπάς αξίζει να είναι μέρος αυτής της μεγάλης χώρας που πάντα θεωρούσε πατρίδα του», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ανακοίνωσε επίσης δημοψήφισμα τις ίδιες ημερομηνίες.

«Σύμφωνα με το διάταγμα, το δημοψήφισμα (προσάρτησης) θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022», είπε στο Telegram.

Αντιμέτωπη με μια «δύσκολη» κατάσταση, «η περιφερειακή διοίκηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να περιφρουρήσει την ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής» κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, είπε ο Σάλντο.

Εκτός από τις περιοχές που ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες του δημοψηφίσματος σήμερα, οι ρωσικές κατοχικές αρχές στη Ζαπορίζια (νότια) ανακοίνωσαν επίσης τη διεξαγωγή παρόμοιου δημοψηφίσματος, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ένα επίσημο διάταγμα.

Η ανακοίνωση αυτών των δημοψηφισμάτων έρχεται καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν αντεπιθέσεις που προκαλούν την ανησυχία των δυνάμεων κατοχής που εγκατέστησε η Μόσχα.

Πριν από την ανακοίνωση αυτών των ημερομηνιών, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει σήμερα ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των προσαρτημένων εδαφών, η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε «όλες τις δυνάμεις νόμιμης άμυνας».

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 95% της περιοχής της Χερσώνας.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάλντο για σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα, ο πρόεδρος της ρωσικής κάτω βουλής δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.

«Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που άνοιξαν το δρόμο στο Κρεμλίνο να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στο θρίλερ στο Κρυονέρι: Βγήκε από τα ΕΛΤΑ ο πρώην παίχτης του Survivor που ήταν σε αμόκ

Μεξικανοί χρήστες των social media ξορκίζουν με αστεία memes την «καταραμένη επέτειο» των σεισμών!

Η απάντηση από το Αρσάκειο για την απόλυση εκπαιδευτικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης