Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Η ιστορία του εκθαμβωτικού στέμματος που βρίσκεται πάνω στο φέρετρό της

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Η ιστορία του εκθαμβωτικού στέμματος που βρίσκεται πάνω στο φέρετρό της

Η αξία του στέμματος είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια - Κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’

000_32JP2TK
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα  η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ η οποία έχει κατεύθυνση την αψίδα του Ουέλινγκτον και στη συνέχεια το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Την ίδια ώρα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ένα μωβ στέμμα που βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα μαξιλαράκι πάνω στο φέρετρο που μεταφέρει τη σορό της Ελισάβετ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά στέμματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με την αξία του να είναι ανεκτίμητη. Πιο συγκεκριμένα το κοσμούν 3.000 πολύτιμοι λίθοι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 5 ρουμπίνια.

Το αυτοκρατορικό στέμμα, κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ - πατέρα της Ελισάβετ - και σχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο και να εφαρμόζει καλύτερα από το στέμμα που αντικατέστησε (το συγκεκριμένο στέμμα χρονολογούνταν από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας). Πλέον το νέο αυτοκρατορικό στέμμα ζυγίζει 1,06 κιλά.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της η Ελισάβετ φορούσε το στέμμα μία φορά τον χρόνο. Συγκεκριμένα το φορούσε κάθε χρόνο για τα εγκαίνια της Βουλής, ενώ καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο και διάβαζε νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

Μάλιστα τέσσερα χρόνια πριν, το 2018, η Ελισάβετ αστειεύτηκε αναφορικά με το βάρος που είχε το στέμμα. Συγκεκριμένα είχε πει ότι δεν μπορούσε να κοιτάξει προς τα κάτω και να διαβάσει τον λόγο της, αλλά έπρεπε να σηκώσει λίγο τα χαρτιά της έτσι ώστε να μην σπάσει τον λαιμό της.  «Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στα στέμματα, αλλά κατά τα άλλα είναι αρκετά σημαντικά πράγματα», είχε συμπληρώσει.

Σύμφωνα με το BBC το 2019, όταν η μονάρχης είχε κλείσει τα 90, χρησιμοποιήθηκε ένα ελαφρύτερο στέμμα και το 2021, την τελευταία φορά που συμμετείχε στην τελετή, δεν φορούσε καθόλου στέμμα.

Κλείσιμο
Μεταξύ των πολύτιμων λίθων που το κοσμούν, βρίσκεται και ένα διαμάντι Cullinan II 317 καρατίων, που έχει κοπεί από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Αλλά και ο παλαιότερος λίθος που βρίσκεται στη βασιλική συλλογή: ένα ζαφείρι που λέγεται πως έχει κοσμήσει δαχτυλίδι του Βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή, πίσω στον 11ο αιώνα. Πρόκειται για το ζαφείρι που τώρα βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού του αυτοκρατορικού στέμματος.

Ένας πολύτιμος λίθος του στέμματος, πάντως, που ξεχώριζε η Ελισάβετ είναι ένα μεγάλο κόκκινο ρουμπίνι που έχει γίνει γνωστό ως Black Prince’s Ruby. Η ιστορία αυτού του ρουμπινιού φτάνει πίσω στο 1415 και τον Βασιλιά Χένρι Ε’ που λέγεται ότι το φόρεσε στη Μάχη του Αζινκούρ, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Όσο για την αξία του αυτοκρατορικού στέμματος, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ειδικός στα ζητήματα του παλατιού, Alastair Bruce, «μπορείτε να προσθέσετε τόσα μηδενικά όσοι είναι και οι πολύτιμοι λίθοι πάνω σε αυτό».





Ειδήσεις σήμερα

Ρέκβιεμ για την Ελισάβετ: Σήμερα η κηδεία που σχεδίαζαν 20 χρόνια και θα κρατήσει 12 ώρες

Κλιμακωτές επιδοτήσεις για ρεύμα και αέριο

Δροσίζει από σήμερα - Βροχές από Τετάρτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης