Λαϊκό προσκύνημα Ελισάβετ: Σήμερα η δεύτερη αγρυπνία των παιδιών της, ενώ κορυφώνονται οι ετοιμασίες της κηδείας

Λαϊκό προσκύνημα Ελισάβετ: Σήμερα η δεύτερη αγρυπνία των παιδιών της, ενώ κορυφώνονται οι ετοιμασίες της κηδείας

Δύο χιλιάδες άτομα θα παρευρεθούν στην κηδεία της μονάρχη, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για το στέμμα, το Μπιγκ Μπεν και το αεροδρόμιο Χίθροου

queen_elisabeth_proskinima_xr
Ουρές. Αναμονή. Απρόοπτα. Συγκίνηση. Αυτά είναι που πάνω κάτω συνοψίζουν το λαϊκό προσκύνημα που θα συνεχιστεί μέχρι και το πρωί της Δευτέρας. Η ουρά ξεπερνάει τα οκτώ χιλιόμετρα και όσοι παράκουσαν τις οδηγίες δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο ναό. Κάποιοι είχαν στην αγκαλιά τους σκυλιά ή μωρά και απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια, παρά την πολύωρη αναμονή που είχαν υποστεί. Τεράστια δυσαρέσκεια προκάλεσε και το γεγονός ότι βουλευτές δεν χρειάστηκε να περιμένουν, προσπερνώντας προκλητικά τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, τα παιδιά της Ελισάβετ ετοιμάζονται για τη δεύτερη αγρυπνία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την κηδεία που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο, σε λιγότερα από τέσσερα 24ωρα. Η τηλεοπτική κάλυψη της κηδείας της πριγκίπισσας Νταϊάνα έφτασε τους 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Το ρεκόρ αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ.

H Ελισάβετ, πάντως, όχι μόνο είχε εγκρίνει εκ των προτέρων όλα τα στάδια της κηδείας της – οι βοηθοί του παλατιού επιβεβαίωσαν ότι ζητήθηκε η γνώμη της για κάθε λεπτομέρεια- αλλά επιφορτίστηκε και με πολλές προσωπικές προσθήκες. Μεταξύ αυτών, οι πένθιμοι ύμνοι που θα ακουστούν, αλλά και η συμμετοχή του αυλητή της σε έναν από αυτούς.



Αυτά που έχουν ήδη γίνει γνωστά είναι ότι η κηδεία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη για τη 13:00 ώρα Ελλάδος. Δύο χιλιάδες άτομα θα παρευρεθούν, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο, και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Χθες εντοπίστηκαν ειδικές μοτοσυκλέτες από την φρουρά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν αναλάβει την ασφάλειά του.

Κλείσιμο
Εκτός από πολιτικούς θα υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες. Στη λίστα περιλαμβάνονται γιατροί που συνέβαλαν στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και άτομα που τιμήθηκαν με τίτλους από την ίδια τη Βασίλισσα στα τελευταία της γενέθλια. Ένας πρώην αστυνομικός που τιμήθηκε με τον Σταυρό του Γεωργίου για την κοινωνική προσφορά του συγκαταλέγεται σε εκείνους που θα συμμετάσχουν. Ο 84χρονος άνδρας δήλωσε συγκλονισμένος από την τιμή αυτή. Λίγο πριν το τέλος της λειτουργίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα, θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα και ο ουρανός θα σιγάσει, καθώς το αεροδρόμιο Heathrow σταματά όλες τις αναχωρήσεις και αφίξεις για 30 λεπτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα καλυφθεί και το Μπιγκ Μπεν με ένα βαρύ δερμάτινο κάλυμμα ως ένδειξη σεβασμού.



Ο επίσημος διοργανωτής της επίμαχης ημέρας, Δούκας του Νόρφολκ, παραδέχθηκε ότι ο ρόλος του αποτελεί συνάμα τρομερή τιμή, αλλά και τρομαχτική εμπειρία. Ο δούκας, ο οποίος ανέλαβε την κληρονομική θέση το 2002, είπε ότι η λειτουργία της Δευτέρας θα έχει στόχο «να ενώσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να έχει απήχηση σε ανθρώπους όλων των θρησκειών». Πριν από τις εκδηλώσεις της Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές δεξιώσεις για τους επίσημους καλεσμένους. Η πρώτη, το βράδυ της Κυριακής, από τον βασιλιά Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα στο Μπάκιγχαμ. Η δεύτερη από τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι στο Τσερτς Χάουζ, τη στιγμή που αποκλειστικά και μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθύνονται στο Γουίνδσορ για την ταφή. Η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε για τις κηδείες του Εδουάρδου Ζ', του Γεωργίου Ε', του Γεωργίου ΣΤ' και του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ θα μεταφέρει και το φέρετρο της Ελισάβετ.

Πριν την ιδιωτική ταφή της Βασίλισσας, το πρωτόκολλο θέλει τον κοσμηματοπώλη του στέμματος να παίρνει πίσω το στέμμα από το φέρετρο της βασίλισσας και να το μεταφέρει στον Πύργο του Λονδίνου. Το στέμμα έχει σχεδόν 3.000 πέτρες - μεταξύ των οποίων 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και πέντε ρουμπίνια. Είναι τόσο εκθαμβωτικό που δυσκολεύεται κάποιος να το κοιτάξει για πολυ ώρα. Κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του πατέρα της Βασίλισσας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Ελισάβετ το φορούσε κάθε χρόνο για το άνοιγμα του κοινοβουλίου, ενώ καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο διαβάζοντας τα βασικά νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

Παρά το πένθιμο κλίμα, δεν έλειψαν οι φωνές που κατήγγειλαν την επιστροφή του πρίγκιπα Άντριου στη δημόσια ζωή. Δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με το ρεπορτάζ αυτό σχολίασαν ότι «πιθανολογείται να μην τον ξαναδούμε για πολλά πολλά χρόνια μετά την κηδεία». Μένοντας στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παραδέχθηκε ότι το να περπατάει πίσω από το φέρετρο της γιαγιάς του, ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις από την κηδεία της μητέρας του Νταϊάνα. Ο πρωθυπουργός του Καναδά εξέφρασε τα συλληπητήριά του, περιγράφοντας την πρώτη συνάντηση με τη Βασίλισσα, όταν εκείνος ήταν ακόμα παιδί. «Οι πολίτες του Καναδά νιώθουν ότι έχασαν κάποιον δικό τους..» Αυτό τη στιγμή που πολλά κράτη της Κοινοπολιτείας λέγεται ότι επανεξετάζουν τους δεσμούς τους με τη μοναρχία. Κάποιες χώρες της Καραϊβικής ήδη ετοιμάζονται να αποτινάξουν τη μοναρχία. Και τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ανακοίνωση για τον χαμό της Ελισάβετ.



Ειδήσεις σήμερα:

Στους 39 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Πού θα βρέξει το Σαββατοκύριακο


Την Δευτέρα δίπλα στην Ελισάβετ θα ταφεί και ο Φίλιππος - Το πρωτόκολλο που θέλει το ζευγάρι για πάντα μαζί

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Κόλιν Φάρελ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης