Patagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας τη δωρίζει σε ίδρυμα για το περιβάλλον!

Patagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας τη δωρίζει σε ίδρυμα για το περιβάλλον!

Υπό τη νέα δομή ιδιοκτησίας, όλα τα κέρδη που δεν επενδύονται εκ νέου στη διαχείριση της εταιρείας θα αφιερώνονται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

chouinard
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia, δημοφιλους εταιρείας ένδυσης που ειδικεύεται σε ρούχα για υπαίθριες δραστηριότητες, αποκάλυψε ότι δώρισε την εταιρεία του σε μια οργάνωση για το περιβάλλον!

Όπως εξήγησε ο Ιβόν Σουινάρ, υπό τη νέα δομή ιδιοκτησίας, όλα τα κέρδη που δεν επενδύονται εκ νέου στη διαχείριση της εταιρείας θα χρηματοδοτούν πρότζεκτ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σουινάρ, αυτό το ποσό μπορεί να φτάνει και τα 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ανάλογα με την υγεία της επιχείρησης.

Η Patagonia εμπορεύεται είδη ένδυσης για πεζοπορία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε περισσότερες από 10 χώρες. O Σουινάρ ίδρυσε την εταιρεία το 1973 και τα έσοδά της για τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,5 δισ. δολάρια.

«Παρά τον τεράστιο όγκο τους, οι πόροι του πλανήτη μας δεν είναι ανεξάντλητοί και είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ξεπεράσει τα όριά του... Αντί να εξάγουμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο, χρησιμοποιούμε τον πλούτο που παράγει η Patagonia για προστατέψουμε την πηγή», ανέφερε ο επιχειρηματίας σχετικά με την απόφασή του να παραχωρήσει την ιδιοκτησία της Patagonia.

H φίρμα που έχει τη βάση της Καλιφόρνια δώριζε ήδη το 1% των ετήσιων κερδών της σε ακτιβιστικές ομάδες και ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών. Όπως όμως εξήγησε ο ιδρυτής της σε ανοιχτή επιστολή προς τπυς πελάτες, η επιθυμία του ήταν να κάνει περισσότερα!

Αρχικά, εξέταζε άλλα ενδεχόμενα, όπως να πουλήσει την Patagonia και να δωρίσει τα χρήματα σε κοινωφελές ίδρυμα, ή να τη δωρίσει σε κάποιον δημόσιο φορέα. Οι επιλογές όμως εκείνες σήμαιναν ότι θα παραχωρούσε τον έλεγχο της επιχείρησής του. «Ακόμα και οι δημόσιες εταιρείες με καλές προθέσεις δέχονται υπερβολικές πιέσεις να αυξήσουν το κέρδος βραχυπρόθεσμα, εις βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ευθύνης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Τελικά, η οικογένεια Σουινάρ αποφάσισε να μεταφέρει το σύνολο της ιδιοκτησίας σε δύο νέους οργανισμούς: Το Patagonia Purpose Trust, υπό τη διοίκηση της οικογένειας, θα διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας, κατέχοντας όμως μόνο το 2% των συνολικών μετοχών της. Ο φορέας αυτός θα κατευθύνει τις δραστηριότητες της Holdfast Collective, μιας αμερικανικής οργάνωσης «αφιερωμένης στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης» που πλέον κατέχει το 98% των συνολικών μετοχών της επιχείρησης, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Με πληροφορίες από BBC


Ειδήσεις σήμερα:

«Νταής» Κρητικός ξυλοκόπησε σύζυγο, τρία ανήλικα παιδιά και 2 γείτονες

Ο Snik δέχθηκε επίθεση σε εστιατόριο στην Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

Οι παραξενιές του βασιλιά Καρόλου: Από τα σιδερωμένα κορδόνια μέχρι το ειδικό χαρτί τουαλέτας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης