Nord Stream 1: Η Siemens θέλει να βοηθήσει στην επισκευή - Η Gazprom λέει τώρα ότι «δεν υπάρχει χώρος»

Nord Stream 1: Η Siemens θέλει να βοηθήσει στην επισκευή - Η Gazprom λέει τώρα ότι «δεν υπάρχει χώρος»

Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός επανέρχεται με νέες δικαιολογίες, για να μην ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου - Δείτε την ανακοίνωση του

nord-stream
Έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή των βλαβών που έχουν εντοπιστεί στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 1» είναι η γερμανική εταιρεία ενέργειας «Siemens Energy», ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας Gazprom.

Σε ανακοίνωσή του, ο ρωσικός όμιλος επισημαίνει ότι η «Siemens Energy» συμμετέχει στις εργασίες επισκευής, με βάση την υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών και ήταν έτοιμη να επιδιορθώσει τις βλάβες που η Gazprom επικαλείται ότι την ανάγκασαν να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του ρωσικού αγωγού.

Χθες το βράδυ η Gazprom ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή πετρελαίου σε τουρμπίνα και δεν θα συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του «Nord Stream 1» έως ότου επισκευαστεί. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επισκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ειδικά εξοπλισμένο εργασιακό χώρο.

«Η Siemens συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβαση, εντοπίζει δυσλειτουργίες... και είναι έτοιμη να διορθώσει τις διαρροές πετρελαίου. Μόνο που δεν υπάρχει πουθενά χώρος για να γίνουν αυτές οι επισκευές», υπογράμμισε η Gazprom σε δήλωση στο κανάλι της στο Telegram.

Κλείσιμο
Οι ροές φυσικου αερίου μέσω του «Nord Stream 1» επρόκειτο να επαναληφθούν νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου, η Gazprom δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει μια διαρροή πετρελαίου σε ένα τμήμα του αγωγού «Nord Stream 1».

Από την πλευρά της, η Siemens Energy, η οποία προμηθεύει και συντηρεί τον εξοπλισμό στο σταθμό συμπίεσης του Nord Stream 1 στο Πορτοβάγια, δήλωσε χθες ότι η διαρροή δεν αποτελεί λόγο για να σταματήσει η ροή του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να σφραγιστεί επί τόπου και ότι συνέβη «στο πλαίσιο εργασιών ρουτίνας συντήρησης».

Αντεπίθεση της Μόσχας με «πάγωμα» του Nord Stream 1

Το μέγεθος της ενόχλησης της Μόσχας από το διπλό φρένο μετέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προαναγγέλλοντας πως η Ρωσία πρόκειται να διακόψει την παροχή αερίου στην Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, απαντώντας δηλαδή με εκβιασμό στις αντίστοιχες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. Η τελευταία επανέλαβε χθες την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με τον κ. Μεντβέντεφ να σχολιάζει πως, σε μια τέτοια περίπτωση, «απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ωστόσο, στο κενό έπεσε αντίστοιχη «προειδοποίηση» του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ προς τους ηγέτες των G7, ότι δηλαδή σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στο πετρέλαιο, η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές. Παρά το εκβιαστικού χαρακτήρα δίλημμα του κ. Νόβακ, οι Υπουργοί Οικονομικών από τις 7 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία), «συμφώνησαν (σ.σ. χθες) να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» προσθέτει η ανακοίνωση.

Η εισαγωγή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποτέλεσε πρόταση της διοίκησης Μπάιντεν, με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, να επισημαίνει πως αυτό συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», καθώς εκτιμάται ότι θα αποκλιμακώσει τον καλπάζοντα -στις ΗΠΑ ιδίως- πληθωρισμό.

Τα επόμενα βήματα

Πέρα από την επιβολή ανώτατων ορίων, οι Υπουργοί Οικονομικών των G7 κάλεσαν όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί η αστάθεια της αγοράς, παρά τις ενστάσεις που σημειώνονται από πλευράς του ΟΠΕΚ. Από πλευράς τους, οι χώρες της Συμμαχίας θα απαγορεύσουν την ασφάλιση πλοίων και την παροχή χρηματοδότησης σε μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου με τιμές πάνω από το πλαφόν, σύμφωνα με αναφορά στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε σχετικά ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «προσωπική προτεραιότητα» για τον ίδιο, λέγοντας: «Θα περιορίσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του από τις εξαγωγές πετρελαίου, απαγορεύοντας υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η παροχή χρηματοδότησης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο τιμών», τη στιγμή που η πλειοψηφία των δεξαμενόπλοιων παραμένει στα χέρια δυτικών συμφερόντων.

Η διπλή «έφοδος» της Δύσης στα ρωσικά ταμεία μέσω του πλαφόν σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (στο τελευταίο έχει ήδη επιβάλει πλαφόν και η ΕΕ) «πάγωσε» την ίδια ώρα επ’ αόριστον την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από τον αγωγό Nord Stream 1, εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη για την ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά και το Βερολίνο, καθώς αμφότεροι χαρακτήρισαν ως «αναμενόμενη» την κίνηση της Μόσχας, αλλά και «προετοιμασμένες» τις δεξαμενές αποθήκευσής τους.

«Δυστυχώς, η κίνηση της Gazprom δεν αποτελεί έκπληξη. Η χρήση του φυσικού αερίου ως όπλου δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να υποστηρίξουμε την ελευθερία της #Ουκρανίας» σχολίασε στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ενώ «με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε σε σχόλιό του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ο Κλάους Μούλερ, Πρόεδρος της Bundesnetzagentur, δηλαδή της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως «είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας».

Η επ’ αόριστον διακοπή της προμήθειας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 «αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», παρατήρησε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, καθώς ουδείς γνωρίζει τον απαιτούμενο χρόνο για την επισκευή του, δεδομένου ότι η Gazprom επικαλείται «τεχνικό λόγο» για την αδρανοποίησή του.

Αντίδραση χθες καταγράφηκε και από πλευράς του Λευκού Οίκου, καθώς «δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο πρακτορείο Reuters.

Η ανακοίνωση της Gazprom

«Διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. Μέχρι την επισκευή (...) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος, υποστηρίζοντας ότι η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ρίχνοντας δηλαδή όλο το βάρος της ευθύνης στην εταιρία Siemens Energy.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της, η Gazprom αναφέρει ακόμη ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και απέφυγε να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.
Η αξιοπιστία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 απειλείται καθώς μόνον μία τουρμπίνα λειτουργεί στον βασικό σταθμό συμπίεσης, σχολίασε από πλευράς του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Blame game στους αγωγούς

Πάντως, η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστήριξε η εταιρεία Siemens Energy. «Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», παρατήρησε η Siemens Energy, καταλήγοντας πως «ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1».

Ειδήσεις σήμερα

Ρωσία: Διπλό μπλόκο της Δύσης στα ταμεία του Πούτιν - Αντεπίθεση με «πάγωμα» του Nord Stream 1

Καλοκαιρινό ξέσπασμα της γρίπης: Πού οφείλεται, ποιοι μολύνονται, τι σηματοδοτεί για τον χειμώνα

Καιρός: Bροχές και καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά - Πότε αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης