Πολωνία: Ετοιμάζεται να διεκδικήσει επανορθώσεις €1,3 τρισ. από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολωνία: Ετοιμάζεται να διεκδικήσει επανορθώσεις €1,3 τρισ. από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής της κυβέρνησης της Πολωνίας το 2019

poland_ww2
Η Πολωνία εκτιμά πως οι απώλειες που υπέστη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της Γερμανίας ανέρχονται σε 6,2 τρισεκ. ζλότι (1,32 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, 1,3 τρισ. ευρώ), δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος και είπε πως η Βαρσοβία θα ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας και επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Γερμανία έχει πει στο παρελθόν πως όλες οι οικονομικές διεκδικήσεις που συνδέονται με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διευθετηθεί.

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος το 2019. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει ζητήσει επανειλημμένα αποζημιώσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, όμως η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

"Το ποσό που παρουσιάστηκε υιοθετήθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη, συντηρητική μέθοδο, θα ήταν δυνατό να το αυξήσουμε", είπε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του PiS, σε συνέντευξη Τύπου.

Η μαχητική στάση απέναντι στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται συχνά από το PiS για να κινητοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο, έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με το Βερολίνο. Έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εν μέσω επικρίσεων για την εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό αέριο και τη βραδύτητά του στο να βοηθήσει το Κίεβο.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, περιλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε έπειτα από μια εξέγερση το 1944 κατά την οποία περίπου 200.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Η γερμανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Κλείσιμο
Το 1953 η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε παραιτηθεί από όλες τις διεκδικήσεις για πολεμικές επανορθώσεις υπό πίεση από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήθελε να αποδεσμεύσει την Ανατολική Γερμανία, επίσης σοβιετικό δορυφόρο, από οποιεσδήποτε οφειλές. Το PiS λέει πως η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί μια δίκαιη αποζημίωση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών, δήλωσε σήμερα πως η ανακοίνωση του Κατσίνσκι "δεν είχε σχέση με τις επανορθώσεις".

"Έχει σχέση με την εσωτερική πολιτική εκστρατεία προκειμένου να ανοικοδομήσει την υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα", είπε.

Το PiS εξακολουθεί να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά του με την Πλατφόρμα Πολιτών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης σε ηλικία 8 ετών χαιρετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή – Δείτε φωτογραφία

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της 19χρονης Θάλειας στη Λάρισα - Δείτε φωτογραφίες

Παρακολουθήσεις-ΕΥΠ: Γιατί ο «άφωνος» Καραμανλής για Novartis και παραδικαστικό, έγινε «λαλίστατος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης