Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Συνέβαλε θετικά στην εξομάλυνση των σχέσεων Κίνας - ΕΣΣΔ» λέει το Πεκίνο

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Συνέβαλε θετικά στην εξομάλυνση των σχέσεων Κίνας - ΕΣΣΔ» λέει το Πεκίνο

Με την επίσκεψή του στην Κίνα το 1989, μετά από τρεις δεκαετίες διακοπής των σχέσεων, ο Γκορμπατσόφ σφράγισε την επαναπροσέγγιση των δυο κρατών

gorbatsof_kina
Η Κίνα απηύθυνε σήμερα τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και χαιρέτισε τον ρόλο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης στην επαναπροσέγγιση ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μόσχα έπειτα από τρεις δεκαετίες διακοπής των σχέσεων.

"Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε με θετικό τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση", δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας,  Ζιάο Λιζιάν.

Έπειτα από 30 χρόνια ιδεολογικών και γεωπολιτικών διαφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετέβη στο Πεκίνο τον Μάιο του 1989 προκειμένου να επισφραγίσει την εξομάλυνση των σχέσεων με τον τότε ηγέτη της Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Εκείνη η ιστορική επίσκεψη του υπ΄αριθμόν ένα Σοβιετικού πραγματοποιήθηκε την ώρα που ένα φοιτητικό κίνημα αμφισβήτησης παρέλυε το Πεκίνο. Οι διαδηλώσεις θα καταστέλλονταν βίαια μερικές εβδομάδες αργότερα στην πλατεία Τιενανμέν.

Ενώ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού στη Δύση, στην Κίνα καταγγελλόταν από την κομμουνιστική εξουσία.

Πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν το πολιτικό άνοιγμα στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με ιδιωτικά σχόλια που έγιναν γνωστά το 2013, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκτιμά πως έλειπαν τότε στην ΕΣΣΔ "αληθινοί άνθρωποι" έτοιμοι να υπερασπιστούν το σύστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Άγκυρα στέλνει στο ΝΑΤΟ την υποτιθέμενη παρενόχληση τουρκικών F-16 από ελληνικά S-300

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Ήρωας» για τη διεθνή κοινότητα, παρίας στη Ρωσία

Ο επικεφαλής των «εξορκισμών» στη Θεσσαλονίκη ήθελε να γίνει παπάς αλλά του το απαγόρευσαν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης