Το FBI ερεύνησε την κατοικία του Τραμπ γιατί είχε ενδείξεις «παρακώλυσης της Δικαιοσύνης»

Το FBI ερεύνησε την κατοικία του Τραμπ γιατί είχε ενδείξεις «παρακώλυσης της Δικαιοσύνης»

Σε ένα πολυσέλιδο και λογοκριμένο για την προστασία των μαρτύρων υπόμνημα, το FBI εξηγεί γιατί προχώρησε στην άνευ προηγουμένου έρευνα στην κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

trump_wen
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα την ένορκη βεβαίωση που αναφέρει τους λόγους της πρόσφατης έρευνας του FBI στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα.

Ένα μεγάλο μέρος του εγγράφου έχει λογοκριθεί ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα προσώπων που εμπλέκονται στην έρευνα και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή. Ολόκληρες παράγραφοι ή ακόμη και σελίδες έχουν σβηστεί σε 21 από τις 38 σελίδες του εγγράφου.

Μεταξύ άλλων το FBI τονίζει ότι περίμεναν πως θα ανακάλυπταν στην κατοικία αντικείμενα τα οποία κατείχε παράνομα, δηλαδή ως όφειλε, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακόμη, το FBI τονίζει ότι περίμενε να βρει στην κατοικία «ενδείξεις παρακώλυσης» της Δικαιοσύνης.

Από τη δημοσίευση του εγγράφου γίνεται ακόμη γνωστό ότι τα 15 κιβώτια που είχαν ανακτήσει τα Εθνικά Αρχεία τον Ιανουάριο από το Μαρ-α-Λάγκο περιέιχαν «πολλά απόρρητα έγγραφα» κάποια από τα οποία περιείχαν αμυντικές πληροφορίες.

Το FBI εντόπισε 184 διαβαθμισμένα έγγραφα, από τα οποία τα 25 ήταν άκρως απόρρητα (Top Secret), ενώ άλλα έφεραν την έδειξη «Noforn», δηλαδή να μην γνωστοποιηθούν σε μη Αμερικανούς.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Μπρους Ράινχαρτ επέβαλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει το ένταλμα, επικαλούμενος το ενδιαφέρον του κοινού για αυτήν την άνευ προηγουμένου έρευνα στο σπίτι ενός πρώην προέδρου. Ταυτόχρονα όμως ο δικαστής δέχτηκε το αίτημα του υπουργείου να σβηστούν ολόκληρες παράγραφοι του εγγράφου για να προστατευθεί η εν εξελίξει έρευνα.

Κλείσιμο
Το υπουργείο περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή, στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, ώρα Ουάσινγκτον, για να δώσει στη δημοσιότητα το ένταλμα.

Στις 8 Αυγούστου το FBI έκανε έρευνα στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. Κατασχέθηκαν περί τα 20 κιβώτια με απόρρητα έγγραφα τα οποία ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος δεν παρέδωσε αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις: Συμφέροντα εντός κι εκτός θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις - Δεν κάνω πίσω, ο λαός αποφασίζει

Αλεποχώρι: Πυροβόλησε ευθεία προς τα παιδιά ο 70χρονος - «Περίεργος τύπος» λένε οι γείτονες

Πολεμικό Ναυτικό: Θρίλερ ο ξαφνικός θάνατος της 19χρονης Θάλειας - Εφαγε σε αλυσίδα fast food στην Τυνησία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης