Τουρκία: Ρωσικές αναφορές για αγορά νέας συστοιχίας S-400 και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τουρκία: Ρωσικές αναφορές για αγορά νέας συστοιχίας S-400 και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα

s400_main
Αντιδράσεις διεθνώς προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του TASS που ανέφερε ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στην αγορά νέας συστοιχία S-400 από τους δεύτερους. 

Τη δήλωση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων έκανε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ Army-2022 της Μόσχας. «Μια αντίστοιχη συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400 Triumf) στην Τουρκία», δήλωσε.

Ο Σουγκάγιεφ δήλωσε με βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια, οποιαδήποτε χώρα είναι απίθανο να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf. «Το συμβόλαιο με την Τουρκία τίθεται επί του παρόντος σε εφαρμογή», πρόσθεσε.

Λίγη ώρα αργότερα, ένας Τούρκος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα αμφισβήτησε την πληροφορία αυτήν. Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2020 εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο της χώρας στο ΝΑΤΟ, που επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ωστόσο σήμερα ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες». 
«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση», είπε ο αξιωματούχος αυτός. «Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά από σχετική ερώτηση, o Νεντ Πράις του Στέι Ντιπάρτμεντ, ανέφερε: «Νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα και πολυπλοκότητα αναφορικά με το θέμα. Είδαμε αυτές τις αναφορές που αρχικά προέκυψαν από το TASS. Δεν είναι εις γνώσιν μας οποιεσδήποτε νέες εξελίξεις για αυτό το ζήτημα. Η θέση μας για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας των S-400 είναι πολύ γνωστή και θα σας παρέπεμπα στην τουρκική κυβέρνηση ώστε να μιλήσει για τα σχέδιά της αναφορικά με αμυντικές προμήθειες. Όμως έχουμε με συνέπεια δηλώσει ότι ο βάρβαρος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας τώρα και περισσότερο από ποτέ, κατά κάποιο τρόπο, όλες οι χώρες να αποφύγουν συνδιαλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, (σ.σ. αλλιώς) εκτίθενται στον κίνδυνο κυρώσεων».

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι συμβαίνει, όμως δεν έχουμε υπ’ όψιν μας κάποιες νέες εξελίξεις για το θέμα και συνεπώς θα σας παρέπεμπα στις τουρκικές Αρχές για την ώρα, ώστε να μιλήσουν για τα σχέδιά τους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα F-16, και την τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, ο Πράις είπε ότι «Είχαμε συζητήσεις απευθείας με την τουρκική κυβέρνηση. Η εστίασή μας, όπως και η δική τους, τίθεται στη συνέχιση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, με τον τρέχοντα εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και με τον εξοπλισμό που επίσης χρειάζεται. Αλλά αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται. Αυτές οι συνομιλίες πραγματοποιούνται τακτικά. Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συγκεκριμένη αντιπροσωπεία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης