Γαλλία: Πέθανε η φάλαινα Μπελούγκα που είχε παγιδευτεί στα νερά του Σηκουάνα

Γαλλία: Πέθανε η φάλαινα Μπελούγκα που είχε παγιδευτεί στα νερά του Σηκουάνα

«Το ζώο ήταν φανερά ταλαιπωρημένο και αποφασίσαμε ότι δεν ήταν σωστό να το απελευθερώσουμε», είπαν οι κτηνίατροι

falaina-beluga-shkouana
Τραγικό τέλος για τη φάλαινα μπελούγκα που είχε παγιδευτεί στον Σηκουάνα.

Ο νομάρχης του Calvados ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι το κήτος βάρους 800 κιλών που βρέθηκε πριν από μία εβδομάδα στον Σηκουάνα είναι νεκρό. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε ευθανασία κατά τη μεταφορά του στον ποταμό Eure στο λιμάνι του Ouistreham, ανακοίνωσε η νομαρχία που ανήκει στη Νορμανδία.

«Οι κτηνίατροι διαπίστωσαν επιδείνωση της κατάστασής του και των αναπνευστικών του δραστηριοτήτων. Το ζώο δεν ανέπνεε επαρκώς. Το ζώο ήταν φανερά ταλαιπωρημένο και αποφασίσαμε ότι δεν ήταν σωστό να το απελευθερώσουμε και ότι έπρεπε να του κάνουμε ευθανασία», δήλωσε η Florence Ollivet-Courtois, μία από τους κτηνιάτρους που επέβλεψαν την επιχείρηση.
 

Μετά από έξι ώρες προσπάθειας, η μπελούγκα ανελκύστηκε σε ένα δίχτυ που ρυμουλκήθηκε από γερανό και τοποθετήθηκε σε μια φορτηγίδα, όπου την περιποιήθηκαν αμέσως δώδεκα κτηνίατροι, ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν είχαν αποτέλεσμα.

Κλείσιμο
Διασώστες χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν γερανό για να ‘σηκώσουν’ τη φάλαινα από τον ποταμό. Κτηνίατροι έσπευσαν να της προσφέρουν φροντίδες προτού τοποθετεί σε φορτηγό ψυγείο για ένα οδικό ταξίδι τουλάχιστον 160 χλμ. μέχρι το λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία).

Το σχέδιο ήταν να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο με θαλασσινό νερό με την ελπίδα ότι θα ανακτούσε κάποιες δυνάμεις προτού μεταφερθεί στη θάλασσα.

Το κήτος, που εντοπίστηκε στις 2 Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η προσπάθεια διάσωσης ήταν μια επιχείρηση επικίνδυνη για την μπελούγκα, όμως η οργάνωση για την προστασία της θάλασσας Sea Shepherd France είχε πει ότι η υποσιτισμένη φάλαινα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο θερμό, γλυκού νερού περιβάλλον του ποταμού.

Μετά την απομάκρυνσή της από τον Σηκουάνα, αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την κακή κατάσταση της υγείας του ζώου.

Στα τέλη Μαΐου μια σοβαρά άρρωστη όρκα κολύμπησε δεκάδες μίλια στον Σηκουάνα και πέθανε από φυσικά αίτια μετά την αποτυχία των προσπαθειών να οδηγηθεί πίσω στη θάλασσα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια μπελούγκα είχε εντοπιστεί στον ποταμό Τάμεση ανατολικά του Λονδίνου.

Οι φάλαινες Μπελούγκα ζουν συνήθως στην Αρκτική θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους

Σε συμβολαιογράφο, χωρίς δίκη η αναγνώριση της πατρότητας για παιδιά εκτός γάμου

Άνδρος: «Γιατί μου κόψανε το χέρι;» - Τα πρώτα λόγια του 15χρονου μετά τον τραυματισμό του από ταχύπλοο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης