Ισραήλ: Ζητάει από τον ΟΗΕ να διαλύσει επιτροπή έρευνας μετά τις «αντισημιτικές» δηλώσεις μέλους της

Ισραήλ: Ζητάει από τον ΟΗΕ να διαλύσει επιτροπή έρευνας μετά τις «αντισημιτικές» δηλώσεις μέλους της

«Είμαστε απογοητευμένοι διότι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, ελεγχόμενοι κατά μεγάλο μέρος τους από το εβραϊκό λόμπι,  αφιερώνουν πολύ χρήμα για να μας δυσφημίσουν»,  δήλωσε ένα από τα τρία μέλη της επιτροπής που ερευνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης

Yair_Lapid
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ αξίωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει στη διάλυση επιτροπής έρευνας μετά τις «αντισημιτικές» δηλώσεις ενός από τα μέλη της, εντείνοντας την πίεση στον διεθνή οργανισμό.

Η επιτροπή αυτή του ΟΗΕ ερευνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σε συνέντευξή του που μεταφορτώθηκε την 25η Ιουλίου στον ιστότοπο Mondoweiss, ο Ινδός ειδικός Μιλούν Κοθάρι, ένα από τα τρία μέλη της επιτροπής, είπε μεταξύ άλλων: «είμαστε απογοητευμένοι διότι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, ελεγχόμενοι κατά μεγάλο μέρος τους από το εβραϊκό λόμπι, καθώς και ορισμένες συγκεκριμένες ΜΚΟ αφιερώνουν πολύ χρήμα για να μας δυσφημίσουν».

«Αυτά τα αντισημιτικά σχόλια αμαυρώνουν ολόκληρο τον ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Λαπίντ σε επιστολή του στον κ. Γκουτέρες. Κάλεσε να «καθαιρεθούν τα τρία μέλη της επιτροπής και η επιτροπή αυτή να διαλυθεί», καθώς την κατηγόρησε πως «τροφοδοτεί» τον αντισημιτισμό. Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Την Παρασκευή, η πρεσβεύτρια του Ισραήλ στη Γενεύη, η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, αξίωσε επίσης να διαλυθεί επιτροπή.

Η πρόεδρος της επιτροπής αυτής, η Νοτιοαφρικανή Νάβι Πιλάι, τόνισε ότι τα σχόλια του κ. Κοθάρι «μοιάζουν να αποσπάστηκαν εσκεμμένα από το πλαίσιό τους» και ότι αντανακλούσαν την «απογοήτευση της επιτροπής μπροστά στη μόνιμη έλλειψη συνεργασίας του Ισραήλ» με τους ειδικούς.

Κλείσιμο
Ο κ. Λαπίντ απέρριψε τις εξηγήσεις της κυρίας Πιλάι.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, η επιτροπή έκρινε ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και η πολιτική διακρίσεων σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι «οι κύριες αιτίες» των εντάσεων και της αστάθειας.



Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερος μετά τον σχηματισμό δικογραφίας ο ιδιοκτήτης του ροτβάιλερ που επιτέθηκε στον 6χρονο

Κρίση στο Κόσοβο: Δύσκολη νύχτα για την «ισορροπία τρόμου» Σέρβων – Αλβανόφωνων με φόντο την Ουκρανία


ΗΠΑ: Πέθανε η ηθοποιός Νισέλ Νίκολς, η υπολοχαγός Ουχούρα της σειράς «Star Trek»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης