Βρετανία: Ο γιος Ινδών μεταναστών και η γυναίκα που μπέρδεψε τον Δένδια με τον... Βέρτη διεκδικούν την ηγεσία της χώρας

Βρετανία: Ο γιος Ινδών μεταναστών και η γυναίκα που μπέρδεψε τον Δένδια με τον... Βέρτη διεκδικούν την ηγεσία της χώρας

Ο Ρίσι Σουνάκ και η Λιζ Τρας είναι οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας - Το προφίλ τους, οι δημοσκοπήσεις, οι πολιτικές τους διαφορές

diada_2
Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα είναι τελικά οι δύο υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και, συνεπακόλουθα, και τον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας.

Και αν ο πρώτος είναι ένα άγνωστο, σχετικά, πρόσωπο, στο ευρύ κοινό και φυσικά και στην Ελλάδα, η κυρία Τρας έχει προλάβει να... συστηθεί στους Έλληνες, μέσα από τα social media κυρίως, όταν κατάφερε να «μπερδέψει» τον Νίκο Δένδια με τον... Νίκο Βέρτη!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Κατά την απογευματινή, τελευταία ψηφοφορία των βουλευτών των Τόρις, ο Σούνακ έλαβε 137 ψήφους και η Τρας 113, πετώντας εκτός της επόμενης φάσης της κούρσας διαδοχής την πρώην υπουργό Άμυνας, Πένι Μόρντοντ, που συγκέντρωσε 105 ψήφους. Οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι θα αρχίσουν πλέον μια προεκλογική εκστρατεία, απευθυνόμενοι στα 160.000-200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που, με επιστολική ψήφο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα αναδείξουν τον νικητή. Ο επόμενος ένοικος του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ήδη, για την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο στο BBC. Θα ακολουθήσουν προεκλογικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τους στις περιφερειακές βάσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Ως βασική διαχωριστική γραμμή στα όσα υπόσχονται οι δύο υποψήφιοι έχει αναδειχθεί η φορολογική πολιτική. Η 46χρονη Τρας θεωρείται εκπρόσωπος της πιο δεξιάς πτέρυγας του κόμματος και δεσμεύεται για άμεση περικοπή των φόρων, που έχει επιβάλει ως υπουργός ο κ. Σούνακ. Από την πλευρά του, ο 42χρονος πολιτικός με καταγωγή από την Ινδία επέκρινε την Τρας για τη δέσμευση αυτή, λέγοντας ότι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν πριν χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος σήμερα προσδιορίστηκε για τον Ιούνιο στο 9,4%, δηλαδή σε υψηλό 40 ετών.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ των μελών των Τόρις έδειξε πως σε έναν «τελικό» μεταξύ τους, η Λιζ Τρας θα επικρατούσε του Ρίσι Σούνακ. Αυτό την έφερε από το βράδυ της Τρίτης στην πρώτη θέση των προγνωστικών των γραφείων στοιχημάτων.

Κλείσιμο
000_32EU4HNEOA


Η τελευταία φορά που οι Συντηρητικοί μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία ήταν το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναδειχθεί νικητής, με βασικό διακύβευμα το Brexit.  Σήμερα, η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη και το πολιτικό τοπίο πιο ρευστό και ταυτόχρονα πιο βαρύ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός των Τόρις και κατά συνέπεια ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, επειδή η συμμετοχή στις κάλπες είναι χαμηλή.

Μιλώντας πρόσφατα στο πρόγραμμα του BBC Radio 4, ο Σουνάκ είπε ότι πιστεύει στη σκληρή δουλειά και τη φιλοδοξία, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η ιστορία μου». Η πολιτική άνοδος του Σούνακ μόνο μετεωρική μπορεί να χαρακτηριστεί. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μόλις το 2015.
f1_Britain
O Ρίσι Σούνακ βγήκε πρώτος στις ψηφοφορίες στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, ενώ είναι και ο αγαπημένος των γραφείων στοιχημάτων. Πονοκέφαλο του έχουν δημιουργήσει τα διάφορα σκάνδαλα που αφορούν τη δυσθεώρητη περιουσία τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του

Η νεαρή ηλικία του Σουνάκ, οι εντυπωσιακές σπουδές του, η γοητεία του, αλλά και το γεγονός ότι είναι παιδί Ινδών μεταναστών μέτρησε στα υπέρ του. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ’60. Δεν άργησε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω πανδημίας και να χριστεί το golden boy της κυβέρνησης. Και αυτό παρότι μαζί με τον Τζόνσον αποτελούν τους μοναδικούς πολιτικούς στη βρετανική ιστορία που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις για παράβαση του νόμου, ενώ βρίσκονταν στην εξουσία. Πονοκέφαλο του έχουν δημιουργήσει και τα διάφορα σκάνδαλα που αφορούν τη δυσθεώρητη περιουσία τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του.

Τα σκάνδαλα της συζύγου

Τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο υπέφερε εξαιτίας της πανδημίας, εκείνος ζητούσε άδεια για την κατασκευή μιας ιδιωτικής τεράστιας πισίνας, ενός γυμναστηρίου 300 τετραγωνικών και ενός γηπέδου τένις στο διατηρητέο αρχοντικό του στο Γιορκσάιρ. Λίγο μετά αποκαλύφθηκε ότι τα οικονομικά του Σούνακ και της οικογένειάς του έχουν τεθεί υπό επιτήρηση, λόγω των φορολογικών υποθέσεων-σκανδάλων της πάμπλουτης συζύγου του Aκσάτα Μέρτι. Η σύζυγός του δεν πλήρωνε φόρους στην Αγγλία, παρότι ήταν παντρεμένη με τον υπουργό Οικονομικών!

Από την πλευρά του, ο 42χρονος Σούνακ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι έχει κάνει κάτι λάθος, ενώ όταν η συζήτηση πάει στα οικονομικά του απαντά «ότι δεν πρέπει κανείς να κοιτάει τον τραπεζικό λογαριασμό μου, αλλά την εμπειρία που διαθέτω για να διαχειριστώ σκληρές προκλήσεις». 

f3
Η Λιζ Τρας ξεκίνησε την επίσηµη εκστρατεία της υποστηρίζοντας ότι «είµαι η µόνη διεκδικήτρια που έχει την εµπειρία να λάβει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται». Προσπαθεί να µείνει µακριά από τα σκάνδαλα και τα χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη

Η Λιζ Τρας

Όσο για τη Λιζ Τρας; Πρόκειται για την υπουργό Εξωτερικών και αγαπημένη του Τύπου, η οποία ξεκίνησε την επίσημη εκστρατεία της, υποστηρίζοντας ότι «είμαι η μόνη διεκδικήτρια που έχει την εμπειρία να λάβει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται». Φαίνεται να προσπαθεί να μείνει μακριά από τα σκάνδαλα και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αποστασιοποιείται και από εσωκομματικούς καβγάδες.

«Θα κάνω εκστρατεία ως Συντηρητικός και θα κυβερνήσω ως Συντηρητικός. Μπορώ να ηγούμαι, μπορώ να πάρω δύσκολες αποφάσεις και μπορώ να ολοκληρώσω τα πράγματα. Είμαι έτοιμη να γίνω πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα», είπε η Τρας.

Ερωτηθείσα γιατί δεν παραιτήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς και στελέχη του κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα, απάντησε: «Είμαι πιστός άνθρωπος. Είμαι πιστή στον Μπόρις Τζόνσον».

Πρόκειται για τη μοναδική που ακολουθεί τη γραμμή αυτή, θέλοντας έτσι να... ψαρέψει ψήφους από τον κύκλο των βουλευτών που υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Πολλοί στη Βρετανία, μάλιστα, δεν αποφεύγουν να την παρομοιάσουν με τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Η ίδια προτιμάει πάντως να συστήνεται ως: «Είμαι η Λιζ Τρας, βουλευτής του νοτιοδυτικού Νόρφολκ και υπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης. Ζώντας στο Downham Market και στο Λονδίνο, δεσμεύομαι να εργαστώ για τους ψηφοφόρους μου και να είμαι μια δυνατή φωνή στο Ουέστμινστερ για το νοτιοδυτικό Νόρφολκ».

Γεννημένη το 1975, ακομπλεξάριστη και απελευθερωμένη, είναι γνωστή ως μια πολιτικός που δεν... μασάει τα λόγια της, και που επιμελείται η ίδια την εικόνα της στα social media.

Στην Ελλάδα, πάντως, η Λιζ Τρας έγινε γνωστή από μία... γκάφα της. Ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Έλληνά ομόλογό της, Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια, ωστόσο, και σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, με την οποία θέλησε να αναφερθεί στο τετ-α-τετ τους, αντί να «ταγκάρει» τον λογαριασμό του Νίκου Δένδια, «τάγκαρε» τον γνωστό λαϊκό τραγουδιστή... Νίκο Βέρτη.

Το λάθος διορθώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα, αλλά τα printscreen είχαν πάρει ήδη... φωτιά και η είδηση έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.

truss_dendias_kai_vertis



Ειδήσεις σήμερα:

Υπεράνθρωπες οι μάχες των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Πεντέλη – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο στην Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Αισθάνθηκε τύψεις κι επέστρεψε στο σπίτι ο 84χρονος στην Ανθούσα πριν πατήσει τη σκανδάλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης