Μπόρις Τζόνσον: Οι «δελφίνοι» στην κούρσα διαδοχής

Μπόρις Τζόνσον: Οι «δελφίνοι» στην κούρσα διαδοχής

Ποιοι βρίσκονται στην «σειρά» και ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη στο κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών - Αναλυτικά τα ονόματα και το προφίλ τους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
boris_johnson_thema_xr
Η μάχη της διαδοχής στο Συντηρητικό Κόμμα είχε ξεκινήσει πριν από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Εξάλλου, όλοι οι δελφίνοι είχαν συνείδηση ότι ο πολιτικός του χρόνος είχε εξαντληθεί και η κούρσα θα ξεκινούσε το αμέσως επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου οι σχετικές παρασκηνιακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες, αν και οι ενδιαφερόμενοι φρόντιζαν να μην προκαλέσουν μέχρι να έρθει η ώρα. Η «στρατολόγηση» βουλευτών, όμως, ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ υπήρξε αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πιθανότερος διάδοχος του Τζόνσον. Στα υπέρ του ότι είναι αυτός που μαζί με τον υπουργό Υγείας πυροδότησαν με την παραίτησή τους τη χιονοστιβάδα που ανάτρεψε τον πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, όμως, πολλοί θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του επειδή διαθέτει σημαντική πείρα στη διαχείριση της οικονομίας, σε αντίθεση με άλλους διεκδικητές. Και αυτή την περίοδο, το μείζον πρόβλημα της Βρετανίας είναι η οικονομική κρίση.
diadoxoi_boris_in__2_
Ρίσι Σούνακ - Γιος Ινδών μεταναστών: Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, 42 ετών, θεωρείται η επιτομή της πολυεθνικής Βρετανίας. Σκάνδαλα αμαύρωσαν τη φήμη του καθώς η πολυεκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους

Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Φοίτησε στο ελίτ οικοτροφείο του Winchester College και την Οξφόρδη, ενώ πέρασε και από το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Θεωρείται η επιτομή της πολυεθνικής Βρετανίας. Ανήκει στο μοντέρνο κομμάτι του Συντηρητικού Κόμματος. Η άνοδός του ήταν μετεωρική από την πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο το 2015. Ο 42χρονος σήμερα υπέρμαχος του Brexit έγινε υπουργός Οικονομικών τρία χρόνια νωρίτερα, δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.

Οι δυο τους ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα. Ο Σούνακ θεωρούσε εδώ και καιρό ότι η θέση του για την οικονομική πολιτική ήταν «θεμελιωδώς διαφορετική» από την αντίστοιχη του Τζόνσον.

Κλείσιμο
Το περιβάλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού, πάντως, τον κατηγορεί για προδοσία, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του χρόνου εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του Τζόνσον και όχι για τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας. Από την πλευρά του, ο Σούνακ θεώρησε ότι πίσω από τις πρόσφατες διαρροές για την προσωπική του ζωή και τις ηθικά μεμπτές πρακτικές της συζύγου του κρύβεται το περιβάλλον της Downing Street.

diadoxoi_boris_in__3_
Πένι Μόρντοντ - Βοηθός μάγου στα νιάτα της: Υπουργός Εμπορίου, θεωρείται ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα, αλλά και ηγετικές ικανότητες. Σπούδασε Φιλοσοφία και για να καλύψει τα δίδακτρά της είχε εργαστεί παράλληλα ως βοηθός μάγου. Ηταν φανατική υπέρμαχος του Brexit
Υπενθυμίζουμε ότι την άνοιξη αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη του. Η πολυεκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους για μέρος του εισοδήματός της. Για την ακρίβεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Σούνακ, αν και εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, συνέχιζε να έχει πράσινη κάρτα που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μήνες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, βρέθηκε και στο κέντρο των partygate. Του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανονισμών περί lockdown, καθώς παρευρέθη και εκείνος στη γιορτή γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Downing Street το 2020.

Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που συνεργάζονταν με τον Τζόνσον και σήμερα διεκδικούν τη θέση του. Μεταξύ αυτών είναι η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, που θεωρείται ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα, αλλά και ηγετικές ικανότητες. Είναι απόφοιτος του University of Reading, όπου και σπούδασε Φιλοσοφία. Μάλιστα, για να καλύψει τα δίδακτρά της, είχε εργαστεί παράλληλα ως βοηθός μάγου!

Εκλέγεται βουλευτής από το 2010. Ηταν φανατική υπέρμαχος του Brexit. Η μετοχή της στο κόμμα εκτοξεύτηκε όταν έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι. Μόλις τρεις μήνες αργότερα, όμως, απομακρύνθηκε από τον νέο -τότε- πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος και την επανέφερε ως υπουργό Εμπορίου. Στο παρελθόν ήταν μέλος και της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον ως υφυπουργός του Κοινοβουλίου και ως γραμματέας Διεθνούς Ανάπτυξης.
diadoxoi_boris_in__4_
Σάτζιντ Τζάβιντ - Πακιστανός μουσουλμάνος: Ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν ανέκαθεν επικριτικός με τον Τζόνσον και συνέβαλε στην αποπομπή του. Εχει περιγράψει τον εαυτό του ως «πολιτικό που αποτελεί την εναλλακτική λύση για τους αποφοίτους των ιδιωτικών σχολείων»

Αν και ποτέ δεν ανήκε στους στενούς συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού, είχε αναλάβει χαρτοφυλάκιο ως σκληρή υποστηρίκτρια του Brexit, παρότι δεν απολάμβανε την εμπιστοσύνη του. Οσον αφορά την κριτική που του άσκησε σχετικά με το partygate, υπήρξε από τους πιο ειλικρινείς υπουργούς, ενώ όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται να διεκδικήσει την αρχηγία των Τόρις.

Στην ψηφοφορία για τη μομφή εναντίον του Τζόνσον, έναν μήνα νωρίτερα, η Μόρντοντ δεν ακολούθησε τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργών που είχαν υποστηρίξει τον Τζόνσον. Εκείνη, αντιθέτως, είχε πάρει αποστάσεις. Προτού εισέλθει στην πολιτική είχε διακριθεί στο Βασιλικό Ναυτικό. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στο Συντηρητικό Κόμμα.

Ενα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημά της για κάποιους είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Είναι ιδιαίτερα ανοιχτή σε σχέση με την προσωπική της ζωή. Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την απώλεια της μητέρας της από καρκίνο, όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Ο πατέρας της είναι πρώην αλεξιπτωτιστής και έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Εντουαρντ. Θεωρείται ότι γνωρίζει άριστα και κινείται με άνεση στον κομματικό μηχανισμό.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ εμφανίζεται ψηλά στη λίστα των δελφίνων. Η παραίτησή του συνέβαλε στην αποπομπή Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών και κανείς δεν αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι ήταν εν τέλει αυτός που κατάφερε καίριο πλήγμα εναντίον του Τζόνσον. Ανέκαθεν ήταν επικριτικός απέναντί του. Κονταροχτυπήθηκαν, μάλιστα, στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019.
diadoxoi_boris_in__5_
Τζέρεμι Χαντ - Υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.: Ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρείται σίγουρο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία. Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Η παρατεταμένη κόντρα τους, ακόμα και μετά την επικράτηση του Τζόνσον, ήταν και ο λόγος που ο τελευταίος τον απομάκρυνε το 2020 από το υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός ότι τον επανέφερε στην κυβέρνηση για να χειριστεί την κρίση του κορωνοϊού, κατά πολλούς, αντανακλά τη φήμη του ότι διαθέτει πολιτικές ικανότητες.

Ο Τζάβιντ ήταν μεγαλοστέλεχος στις τράπεζες Chase Manhattan και Deutsche Bank, προτού ανακατευτεί με την πολιτική. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2010. Πριν από λίγες ημέρες επέκρινε δημόσια τον Τζόνσον στο Κοινοβούλιο, μια ομιλία που πολλοί θεώρησαν εναρκτήριο λάκτισμα του εσωκομματικού αγώνα της διαδοχής.

Ο Τζάβιντ είναι γιος φτωχών Πακιστανών μεταναστών του Μπρίστολ, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Εχει περιγράψει τον εαυτό του ως «απλό λαϊκό άνθρωπο, ως πολιτικό που αποτελεί την εναλλακτική λύση για τους απόφοιτους των ιδιωτικών σχολείων».


diadoxoi_boris_in__1_
Λιζ Τρας Τζόνσον μέχρι τέλους Η σημερινή υπουργός Εξωτερικών στήριξε τον Μπόρις Τζόνσον μέχρι τέλους και αναμένει να εισπράξει την υποστήριξη της ομάδας των πιστών του

Ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ θεωρείται σίγουρο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία. Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, είναι υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και μαζί του είχε αγωνιστεί για την αρχηγία μετά την παραίτηση της Μέι. Δεν υπουργοποιήθηκε ποτέ από τον Τζόνσον, αλλά ορίστηκε επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Δεν έχει κρύψει το ιδεολογικό χάος που τον χώριζε και τον χωρίζει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Από την ήττα του το 2019 μέχρι σήμερα κάθεται στα πίσω έδρανα, αλλά φρόντισε να ασκεί κριτική για τα λάθη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ανήκει στη λεγόμενη κεντρώα πτέρυγα των Συντηρητικών. Κατά πολλούς, η εκλογή του θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Επίσης, άλλη μία υποψήφια για τη μάχη της διαδοχής που έχει ελπίδες να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει την ηγεσία είναι η σημερινή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία στήριξε τον Τζόνσον μέχρι τέλους και αναμένει να εισπράξει την υποστήριξη της ομάδας των πιστών του.


Ειδήσεις σήμερα:

Άπειρος κολυμβητής ο τρίτος αγνοούμενος στη Χαλκιδική - «Θα μπουν προειδοποιητικές ταμπέλες στην Αμμόγλωσα»

Έρχονται 12.000 αντί-ιικά και 5,3 εκατ. ενισχυμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ο Μητσοτάκης βγαίνει εκτός Μαξίμου και «πατάει γκάζι» με περιοδείες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης