ΕΕ: «Πράσινες» χαρακτηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

ΕΕ: «Πράσινες» χαρακτηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

Η Επιτροπή δέχεται ότι οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το ορυκτό αέριο και την  πυρηνική ενέργεια συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

fisiko_aerio_14
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε με 328 ψήφους υπέρ, και 278 κατά ότι θα αποδεχθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, που καλύπτονται από τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ταξινομία.

Το ζήτημα, που προέκυψε μετά από συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ικανοποιήσει και τη Γαλλία που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πυρηνικούς  αντιδραστήρες, αλλά και τη Γερμανία που επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως ενδιάμεσο καύσιμο μέχρι την πράσινη μετάβαση της ΕΕ, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η μεγαλύτερη ομάδα του Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα , αποφάσισε χθες με ηλεκτρονική ψηφοφορία να απορρίψει την πρόταση βετο και να στηρίζει συνεπώς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές από τους Σοσιαλδημοκράτες υποστήριζαν την ένσταση, δηλαδή αντιτίθεντο στην πρόταση της Κομισιόν, ενώ οι Φιλελεύθεροι του Renew, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ είχαν ταχθεί κατ’αρχήν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων

Καθώς η Επιτροπή πιστεύει ότι υπάρχει ρόλος για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αέριο και πυρηνικές δραστηριότητες στην πράσινη μετάβαση, πρότεινε την ταξινόμηση ορισμένων δραστηριοτήτων ορυκτού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η συμπερίληψη ορισμένων δραστηριοτήτων αερίου και πυρηνικής ενέργειας είναι χρονικά περιορισμένη και εξαρτάται από ειδικούς όρους και απαιτήσεις διαφάνειας.

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 278 ευρωβουλευτές, 328 κατά και 33 απείχαν. Χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία 353 ευρωβουλευτών προκειμένου το Κοινοβούλιο να ασκήσει βέτο στην πρόταση της Επιτροπής. Εάν ούτε το Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο αντιταχθούν στην πρόταση έως τις 11 Ιουλίου 2022, ο κατ' εξουσιοδότηση νόμος ταξινόμησης θα τεθεί σε ισχύ και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν πολύ έντονες καθώς στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακούστηκαν εκφράσεις όπως “προδοσία” από μέρος Ευρωβουλευτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ήδη το Λουξεμβούργο και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά αυτής της απόφασης.





Οι ελλείψεις προσωπικού στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης μπορεί να δημιουργήσουν μήνες προβλημάτων στις πτήσεις


Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση; - Πώς επιλέγεται ο διάδοχός του


Λάμβανε ειδική αγωγή ο 42χρονος που σκότωσε στο ξύλο τη μητέρα του στην Κρήτη - Τι λέει γείτονας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης