ΗΠΑ-Μεξικό: Συνάντηση Μπάιντεν - Ομπραδόρ για το μεταναστευτικό στις 12 Ιουλίου

ΗΠΑ-Μεξικό: Συνάντηση Μπάιντεν - Ομπραδόρ για το μεταναστευτικό στις 12 Ιουλίου

Ο πρόεδρος του Μεξικού τόνισε πως η μετανάστευση θα είναι «κεντρικό» ζήτημα στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, μετά το «φρικιαστικό» γεγονός στη μεγαλούπολη του Τέξας,   όπου 51 παράτυποι μετανάστες πέθαναν κλεισμένοι μέσα σε νταλίκα

biden_obrador_usa-mexico
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τη 12η Ιουλίου στον Λευκό Οίκο τον Μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρώτου χθες Τρίτη, την επομένη της τραγωδίας στο Σαν Αντόνιο, στην πολιτεία Τέξας, όπου 51 παράτυποι μετανάστες πέθαναν κλεισμένοι μέσα σε νταλίκα.

Τουλάχιστον 22 Μεξικανοί ήταν ανάμεσα στους 51 ανθρώπους που ανασύρθηκαν νεκροί από το ρυμουλκό εγκαταλελειμμένου φορτηγού στα όρια του Σαν Αντόνιο, κάπου 240 χιλιόμετρα από τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, ανέφερε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ τόνισε πως η μετανάστευση θα είναι «κεντρικό» ζήτημα στις συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Μπάιντεν, μετά το «φρικιαστικό» γεγονός στη μεγαλούπολη του Τέξας.

Οι δύο πρόεδροι θα αναφερθούν «στις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η διατροφική ασφάλεια» και «θα συζητήσουν κοινές πρωτοβουλίες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε από τη δική της πλευρά η αμερικανική προεδρία στην ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Σκοπεύουν επίσης να μιλήσουν για «τα οράματά τους για τη βόρεια Αμερική, τη συνεργασία τους στο ζήτημα της μετανάστευσης, τις κοινές προσπάθειές τους για την ανάπτυξη στην κεντρική Αμερική, την ασφάλεια, το κλίμα και την ενέργεια», προσέθεσε στο κείμενο.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν θα υποδεχθεί εξάλλου την ομόλογή της Μπεατρίς Γκουτιέρες, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κλείσιμο
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μεξικανός πρόεδρος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Αμερικής στο Λος Άντζελες, διότι οι ΗΠΑ δεν προσκάλεσαν τις κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας.

Μολαταύτα, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε πως διατηρεί «καλές» σχέσεις με τον κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος του Μεξικού έχει εισηγηθεί να ληφθούν μέτρα όπως η χορήγηση αδειών παραμονής στους μετανάστες, καθώς και να συναφθούν συμφωνίες σε τριμερές επίπεδο, με τις ΗΠΑ και με τον Καναδά, για να χορηγούνται προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας.

Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τις χώρες του λεγόμενου βορείου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής (Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα), της Καραϊβικής (Κούβα, Αϊτή), τη Βενεζουέλα και το Μεξικό, αποπειρώνται κάθε χρόνο να περάσουν τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, που ξεπερνούν τα 3.000 χιλιόμετρα.



Ειδήσεις σήμερα:

Ισόβια για τους δολοφόνους ζητά η μητέρα του 42χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Ραφήνα - «Να σαπίσουν στη φυλακή»

Survivor: Ο Νίκος Γιάννης είπε «αντίο» και ο Άρης έγινε… Cowboy – Δείτε βίντεο

NATO: Ικανοποίηση της Ελλάδας από τη συμφωνία Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης