Τουρκία: Συνεχίζουν την προβοκάτσια με τον «Έλληνα κατάσκοπο» - Η Sabah γράφει ότι... ομολόγησε

Τουρκία: Συνεχίζουν την προβοκάτσια με τον «Έλληνα κατάσκοπο» - Η Sabah γράφει ότι... ομολόγησε

Προβοκατόρικο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας που δημοσιεύει πληροφορίες από την κατάθεση του -φερόμενου ως κατασκόπου- Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα - Κάνει λόγο για «ομολογία» κατάθεσης χρημάτων στον ISIS με γνώση Ελλήνων αξιωματούχων

kataskopos_turkey
Για ομολογία του Έλληνα κατάσκοπου Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, πως κατέθετε χρήματα στον ISIS με γνώση της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), κάνει λόγο προβοκατόρικο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

Η εφημερίδα δημοσιεύει πληροφορίες από την κατάθεση του - φερόμενου ως κατασκόπου - Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα – υπηκόου Συρίας και Ελλάδας- κάνοντας γνωστό πως ο 67χρονος κατηγορήθηκε για το αδίκημα της «κοινοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του κράτους και για πολιτική ή στρατιωτική κατασκοπεία». Το δημοσίευμα αναφέρει πως ήδη του ασκήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, χωρίς περισσότερες πληροφορίες, και πως ο Αμπάρα κάνει χρήση του νόμου περί «μετάνοιας» προκειμένου να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από την τουρκική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αμπάρα, υπήκοος Συρίας και Ελλάδας, ταξίδευε στην Τουρκία και στην Συρία ως επιχειρηματίας και ασκούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Όπως αναφέρει, ο 67χρονος κατηγορείται πως μετέδιδε πληροφορίες και παρατηρήσεις σε Έλληνες αξιωματούχους, σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, καθώς και για Σύριους που διαμένουν στη Μερσίνα.

sabah_kataskopos


Η Sabah σημειώνει πως ο Αμπάρα εργαζόταν στην Αθήνα μέχρι το 2014, όταν η σύζυγος του, Ράντα, τον εγκατέλειψε για να επιστρέψει στην Συρία όπου εντάχθηκε στο DAESH. O ίδιος ταξίδεψε στην σπαρασσόμενη χώρα του, μέσω Τουρκίας, προκειμένου να την φέρει πίσω. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα ανακρίθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας από δύο αξιωματικούς της ΕΥΠ, ονόματι Κυριακή και Νίκος, που τον προσέγγισαν και τον ενέταξαν στην δράση της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα πάντα με την Sabah, που επικαλείται στοιχεία της κατάθεσης του συλληφθέντα, ο Αμπάρα φέρεται να δήλωσε στις τουρκικές Αρχές τις πληροφορίες που του ζήτησαν να μάθουν οι αξιωματικοί της ΕΥΠ: «Με ρώτησαν εάν υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί στα τουρκικά σύνορα, εάν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, εάν τα σκυλιά ερευνούσαν στις συνοριακές πύλες. Ήθελαν να μάθουν λεπτομερώς για τα μέτρα που ελήφθησαν στα σύνορα με την Συρία. Ρώτησαν επίσης για αυτούς που εισήλθαν λαθραία στην Τουρκία από τη Συρία και εάν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας εναντίον τους. Με ρώτησαν επίσης τι γνωρίζω για τον φωτισμό, τα μέτρα ασφαλείας, τα σημεία ελέγχου, τους αριθμούς περιπολιών, τα παράνομα σημεία διέλευσης, τις περιόδους που αυξάνονταν οι έλεγχοι στα τουρκικά σύνορα».

Συνεχίζοντας η εφημερίδα παρουσιάζει λεπτομέρειες από την κατάθεση του συλληφθέντα για τους τρόπους επικοινωνίας με την ΕΥΠ. «Μου έδωσαν ένα μικρό καινούργιο τηλέφωνο με κλειδί και μου είπαν να το χρησιμοποιώ, όταν επρόκειτο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Η Κυριακή καταχώρησε το δικό της αριθμό με το αντρικό όνομα «Κυριάκος» και ο Νίκος με το γυναικείο όνομα «Σοφία» και με άφησαν να φύγω».

Όπως φέρεται να υποστήριξε ο Αμπάρα, του ζητήθηκε από αξιωματούχους της ΕΥΠ επίσης να κάνει έρευνα για τον Anas S., ο οποίος συνδέεται με το DAESH, στη Μερσίνα, με τον ιδιοκτήτη εταιρείας διοικητικής μέριμνας (logistics) ναυτιλίας στο λιμάνι της ίδιας περιοχής καθώς και για τον Σύρου υπήκοο Ali D.

Η Sabah αναφέρει πως ο Αμπάρα συνελήφθη μετά από μακροχρόνιες έρευνες της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας και πως την ώρα της σύλληψης είχε πάνω του 10 χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος φέρεται να πραγματοποίησε την περίοδο 2014-2016 έντεκα (11) ταξίδια προς Τουρκία – Συρία με αντίστοιχη επιστροφή στην Αθήνα.


Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστική μαρτυρία από ανήλικη ασθενή της Ζαχαροπούλου - «Δεν με προειδοποίησε, δεν είχα κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου»

Μέσα σε 10 λεπτά άρπαξαν ένα εκατ. ευρώ, πέταξαν από τον 6ο όροφο το χρηματοκιβώτιο - Πώς έγινε η ληστεία στη Θεσσαλονίκη

«Εφάρμοσα το νόμο για τη μάσκα, δεν ήξερα ότι ο 11χρονος ήταν ασυνόδευτος», υποστηρίζει ο οδηγός του λεωφορείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης