Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαγορεύουν την είσοδο σε λομπίστες ρωσικών συμφερόντων

Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαγορεύουν την είσοδο σε λομπίστες ρωσικών συμφερόντων

Η απαγόρευση πρόσβασης ήταν ένα μέτρο το οποίο ελήφθη στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας- Το «μπλόκο» αφορά σε πολίτες της ΕΕ που μέχρι σήμερα, αν και εξυπηρετούσαν συμφέροντα Ρώσων, μπορούσαν να δραστηριοποιούνται στους θεσμούς

eu_parliament_people
Απαγορευτικό στους λομπίστες ρωσικών συμφερόντων βάζουν οι τρεις θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπουν πλέον την πρόσβαση στους χώρους τους στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το οποίο απαγορεύει την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας επιχειρηματικών συμβουλών ή δημοσίων σχέσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο που επέβαλε την απαγόρευση. «Από αυτήν την στιγμή, οι εκπρόσωποι των ρωσικών επιχειρήσεων δεν έχουν πλέον άδεια εισόδου στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανακοίνωσε στις αρχές του Ιουνίου η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα. Όπως ανέφερε, «δεν πρέπει να τους αφήσουμε κανένα περιθώριο για να μεταδίδουν την προπαγάνδα τους και τις ψεύτικες και τοξικές ιστορίες τους για την εισβολή στην Ουκρανία», είπε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησαν την υιοθέτηση της απόφασης «να μη γίνονται δεκτά πρόσωπα που εκπροσωπούν ρωσικά συμφέροντα», επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποί τους λίγο πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανανεώσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.


Ποιους αφορά η απαγόρευση πρόσβασης

Η απόφαση για τον αποκλεισμό των ρώσων λομπιστών ελήφθη κατά την διάρκεια συνεδρίασης των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ στις 15 Ιουνίου. Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή ακολουθεί την ίδια γραμμή.

Η απόφαση αφορά τους εκπροσώπους ρωσικών συμφερόντων που είναι εγγεγραμμένοι στο αρχείο διαφάνειας της Ένωσης για να έχουν πρόσβαση στους χώρους των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να έχουν την δυνατότητα να συναντούν επιτρόπους, τους συνεργάτες τους και τους ευρωβουλευτές.

Το αρχείο αποτελεί «βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους οργανισμούς που επιδιώκουν να επηρεάσουν την νομοθετική διαδικασία και την διαδικασία εφαρμογής της πολιτικής των ευρωπαϊκών θεσμών». «Εμφανίζει τα συμφέροντα υπέρ των οποίων έχει αναληφθεί δράση, από ποιον και με τι προϋπολογισμό».

Ρώσοι διπλωμάτες, κρατικοί λειτουργοί και επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν χρήση διευκολύνσεων ή αδειών εισόδου για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ρώσων πελατών τους μπορούσαν μέχρι σήμερα να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Ειδήσεις σήμερα:

Πού θα ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς σήμερα, χάρτης για την Αττική


Προφυλακίστηκε η 31χρονη που μαχαίρωσε τον σύζυγό της στη Θεσσαλονίκη


Δείτε τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης