Αστάθεια και στο βάθος εκλογές στη Βουλγαρία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Πέτκοφ
Η πρόταση μομφής που έφερε η αντιπολίτευση υπερψηφίστηκε με 123 ψήφους σε σύνολο 240 - Μόλις έξι μήνες άντεξε η κυβέρνηση Πέτκοφ -0 Σε διερευνητικές εντολές θα προχωρήσει ο πρόεδρος Ράντεφ, στις κάλπες η χώρα αν μείνουν άκαρπες
Στην αντιπολίτευση, το συντηρητικό κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έσπευσε να εκμεταλλευθεί την νέα πραγματικότητα και κατέθεσε πρόταση μομφής με πρόσχημα «την αποτυχία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», σε ένα περιβάλλον εκτόξευσης του πληθωρισμού.
Η αντιπολίτευση ανέτρεψε τελικά την κυβέρνηση καθώς την πρόταση μομφήςυπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240. Καταλυτικός παράγοντας για την έκβαση αυτή αποτέλεσαν οι διαφωνίες για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο 42χρονος Πέτκοφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υιοθέτησε μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Κλείσιμο
Είναι μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική συμπεριφορά απέναντι στη Μόσχα, υπογραμμίζει το Reuters, και επισημαίνει πως πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «πιο ουδέτερη στάση».
«Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πέτκοφ μετά την ολοκλήρωσή της.
Η Βουλγαρία ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.
Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της Σόφιας να εξασφαλίσει σταθερή ροή φυσικού αερίου αφότου η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις λόγω της βουλγαρικής άρνησης να πληρώσει σε ρούβλια. ΗΒουλγαρία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει τις συνομιλίες με κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και θα επιδιώξει να προσεγγίσει αποστάτες βουλευτές σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Το επαγγελματικό τμήμα της LG Electronics Hellas παρουσίασε το B2B όραμά του για το 2030 και την ανακαινισμένη B2B Academy, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του δέσμευση στην εκπαίδευση, την τεχνολογική καινοτομία και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων επαγγελματικών λύσεων.
Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο ψηφιακό ακαδημαϊκό βοηθό, σχεδιασμένο να συνομιλεί με τον φοιτητή φυσικά, να κατανοεί τις απορίες του και να τον καθοδηγεί στη μελέτη του.