Ο ναρκέμπορας ‘σκακιστής’ επικεφαλής του Κολομβιανού καρτέλ Κάλι, πέθανε σε φυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο ναρκέμπορας ‘σκακιστής’ επικεφαλής του Κολομβιανού καρτέλ Κάλι, πέθανε σε φυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, ο ναρκέμπορας Gilberto Rodríguez Orejuela και ο αδελφός του Miguel δήλωσαν ενώπιον δικαστηρίου στο Μαϊάμι ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

skakistis01
Ο Gilberto Rodríguez Orejuela, ένας από τους ηγέτες του διαβόητου καρτέλ Κάλι, έφυγε από τη ζωή πρόσφατα σε ηλικία 83 ετών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, το καρτέλ Κάλι έλεγχε το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης. Ο Κολομβιανός ναρκέμπορας πέθανε ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης 30 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς βαρόνους ναρκωτικών στην ιστορία. Η ακρίβεια με την οποία έχτισε την «αυτοκρατορία της κοκαΐνης» του Καρτέλ Κάλι του χάρισε το ψευδώνυμο «El Ajedrecista» (Ο σκακιστής).

Μαζί με τον αδερφό του Miguel μετέτρεψε το Καρτέλ του Κάλι σε μια εκλεπτυσμένη οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε παγκοσμίως και κατάφερε να ξεπλύνει τα βρώμικα μετρητά της μέσα από νόμιμες επιχειρήσεις δημιουργώντας μία «βιτρίνα» νομιμότητας και σεβασμού. Ακόμη, το καρτέλ χρησιμοποιούσε μέρος από τα κέρδη για να εξαγοράζει πολιτικούς και «προστασία».

Κάλι εναντίον Μεντεγίν
Τα δύο αδέλφια ήταν το ακριβώς αντίθετο του μεγαλύτερου εχθρού τους, του περιβόητου ναρκέμπορα Πάμπλο Εσκομπάρ. Ένας άνθρωπος που διοικούσε την επιχείρησή του σαν να ήταν βαριοπούλα η οποία ισοπέδωνε τα πάντα. Η βία ήταν η προτιμώμενη μέθοδος πειθούς. Το καρτέλ του Μεντεγίν ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά κοκαΐνης μέχρι τη στιγμή που το Καρτέλ του Κάλι άρχισε να ανεβαίνει στη σκιά του.

Κλείσιμο
KILLING ESCOBAR - OFFICIAL TRAILER UK [HD]


escobar-narkemporas
“El Patrón” Πάμπλο Εσκομπάρ. Φωτ. Wikimedia Commons


Παρά τον ολοκληρωτικό πόλεμο συμμοριών για την κυριαρχία του υποκόσμου μεταξύ των δύο καρτέλ, ο Εσκομπάρ ήταν περισσότερο χρήσιμος όσο ήταν ζωντανός. Ήταν το αλεξικέραυνο που τραβούσε όλη την προσοχή των αρχών της Κολομβίας. Μετά το θάνατο του Εσκομπάρ στα χέρια της αστυνομίας το 1993, το ενδιαφέρον των αρχών μετατοπίστηκε από το Μεντεγίν στο Κάλι.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Gilberto και ο Miguel καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου άσχημα για τα δύο αδέλφια. Η Κολομβία δε θα τους εξέδιδε στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι νόμοι της χώρας μέχρι τότε απαγόρευαν μία τέτοια ενέργεια.

narkempores
Gilberto (αριστερά) και Miguel (δεξιά) Rodriguez Orejuela
Έτσι, τα αδέρφια συνέχισαν τη διακίνηση κοκαΐνης πίσω από τα κάγκελα όπου μπορούσαν επίσης να απολαύσουν τα προνόμια του πλούτου και της εξουσίας τους. Αυτό έληξε όταν η Κολομβία άλλαξε το νόμο το 1997.

Τα αδέλφια αντιμετώπισαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη και έτσι βρέθηκαν καθ’ οδόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Gilberto εκδόθηκε το 2004 και ο Miguel το 2005.

O ναρκέμπορας Gilberto Rodríguez Orejuela πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στο Butner της Βόρειας Καρολίνας. Ο ηλικιωμένος κρατούμενος είχε πολλά προβλήματα υγείας και πέθανε από λέμφωμα.

Tο παράδειγμα του Rodríguez Orejuela
Εάν ο Gilberto Rodríguez Orejuela δε μπορούσε να κερδίσει το παιχνίδι των ναρκωτικών τότε τί κάνει άλλους να πιστεύουν ότι μπορούν; Φυσικά, οι περισσότεροι βασιλιάδες δεν κάνουν αυτή την ερώτηση. Μόλις όμως βρεθούν σε αυτό το δρόμο είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν μονοπάτι.


Πηγή: Gangsters Inc.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης