Τουρκία: Τρεις «βεζίρηδες» θέλουν να γίνουν... σουλτάνοι στη θέση του Ερντογάν

Τουρκία: Τρεις «βεζίρηδες» θέλουν να γίνουν... σουλτάνοι στη θέση του Ερντογάν

Χουλουσί Ακάρ, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Ομέρ Τσελίκ παίρνουν θέση στην άτυπη κούρσα διαδοχής του Ερντογάν με κύριο όπλο την εκτόξευση ύβρεων και απειλών προς την Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
toyrkoi-yp-xr
Με όχημα τις εμπρηστικές δηλώσεις απέναντι στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού αντίστοιχα, και από κοντά ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, πρωτοστατούν ως άλλοι βεζίρηδες στην ανθελληνική προπαγάνδα, επιχειρώντας στο βάθος να ανοίξουν βηματισμό για την επόμενη μέρα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Με το ενδεχόμενο ήττας του «σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ, η κούρσα διαδοχής του, αν και παραμένει αθέατη, εκτιμάται ότι έχει εκκινήσει στη γειτονική χώρα.
toyrkoi-yp-1
Χουλουσί Ακάρ: Υπουργός Άμυνας
Ο «στρατηγός» Ακάρ

Συχνότερα από όλους, σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Αθήνας, επιδίδεται ο 70χρονος υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας, ο οποίος πρωταγωνίστησε στα μέσα της εβδομάδας σε ένα «θερμό επεισόδιο» στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας -χωρίς λόγο και αιτία- την αναθεωρητική βεντάλια της Αγκυρας ενώπιον αντιπροσωπείας Ελλήνων βουλευτών, η οποία και εξανέστη. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο πρώην ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός και νυν υπουργός Αμυνας εμφανίζεται λάβρος κατά των ελληνικών θέσεων, καθώς ασπάστηκε από τους πρώτους το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (2015-2018), γεννημένος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, υπηρέτησε για περισσότερα από 49 χρόνια στον τουρκικό στρατό και σε αναβαθμισμένα πόστα, όπως στην τουρκική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως διοικητής της τουρκικής ταξιαρχίας στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, ενώ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, όντας απόφοιτος της Σχολής Επιτελών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχει επισημανθεί από δεξαμενές σκέψεις διεθνώς ως ο πιο επιφανής διάδοχος του Τούρκου προέδρου, μετά την άδοξη έξοδο από την κούρσα της διαδοχής του γαμπρού του κ. Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Μολονότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει αμαχητί τα σκήπτρα του ΑΚΡ, μια ενδεχόμενη ήττα, ωστόσο, μετά από 20 χρόνια σχεδόν απόλυτης κυριαρχίας του, έχει ήδη πυροδοτήσει ποικίλες εκδοχές ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στους πολιτικούς διαδρόμους της γειτονικής χώρας. Ανάμεσα στα σενάρια που εξυφαίνονται για τη μετά Ερντογάν εποχή περιλαμβάνεται και αυτό της «βελούδινης διαδοχής», δηλαδή με τον κ. Ακάρ να διαδέχεται μεν τον Τούρκο πρόεδρο «κληρονομώντας» το «δαχτυλίδι» του, αλλά υπό όρους, παρέχοντάς του δηλαδή εγγυήσεις ως προς τη διασφάλιση της πολιτικής κληρονομιάς του (και μερίδιο ελέγχου στο ΑΚΡ), αλλά και την προστασία της οικογένειάς του.
toyrkoi-yp-2
Σουλεϊμάν Σοϊλού: Υπουργός Εσωτερικών
Ο κεντροδεξιός Σοϊλού

Βολές εναντίον της Ελλάδας, με ανυπόστατες αιτιάσεις, όπως τις «επαναπροωθήσεις» μεταναστών και την «υπόθαλψη τρομοκρατών» (του ΡΚΚ) εξαπολύει από καιρού εις καιρόν και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας. Ο κ. Σοϊλού προσχώρησε σχετικά αργά, μόλις το 2012, στην αυλή του κ. Ερντογάν, αφού προηγουμένως διετέλεσε επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, ανήκοντας στους κύκλους της τουρκικής Κεντροδεξιάς.

Κλείσιμο
Ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στους κόλπους του ΑΚΡ εξαιτίας της αντιδυτικής του στάσης (οι ΗΠΑ τού επέβαλαν προσωπικά δύο φορές κυρώσεις) θεωρείται ο κατεξοχήν πολέμιος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ενώ η πολιτική σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο δοκιμάστηκε σοβαρά το 2020, όταν υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή το φιάσκο στην επιβολή lockdown λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει κύμα υποστήριξής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξοβελίζοντας κάθε σκέψη περί αποδοχής της παραίτησής του στο μυαλό του κ. Ερντογάν.

Η υψηλή απήχηση, άλλωστε, του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας τον έχει φέρει από νωρίς απέναντι στις ισχυρές «φατρίες» του ΑΚΡ, καθώς βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την ομάδα του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
toyrkoi-yp-3
Ομέρ Τσελίκ: Βουλευτής - Εκπρόσωπος του ΑΚP
O ακλόνητος Τσελίκ

Εξοικειωμένος με τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως δημοσιογράφος, «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ...» απείλησε υπαινικτικά την Αθήνα με φόντο τη διακλαδική άσκηση «Efes 2022», ο κ. Τσελίκ, βουλευτής του ΑΚΡ από το 2002 και ένας εκ των στενότερων διαχρονικά συνεργατών του κ. Ερντογάν. Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από μέρους του «σουλτάνου» ερμηνεύει τη θητεία του ως υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας ΗΠΑ -Τουρκίας, ενώ το 2010 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Το αριστοκρατικό του παρουσιαστικό, σε συνδυασμό με τον εκλεπτυσμένο ενδυματολογικό του κώδικα, τον έφερε στη θέση του εκπροσώπου του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, παρότι ατύπως δρα ως αναμεταδότης της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, στοιχείο που τον θέτει με αξιώσεις στο μετά Ερντογάν πολιτικό σκηνικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου: Το one night stand στο Κατάρ τιμωρείται με 7ετή φυλάκιση!

Εκτοξεύθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο - Αυξήθηκαν κατά 884% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021

Στα 4.832 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 11 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης