Ως το 2023 το καιρικό φαινόμενο La Niña - Φέρνει ξηρασία στην Αφρική

Ως το 2023 το καιρικό φαινόμενο La Niña - Φέρνει ξηρασία στην Αφρική

Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε δύο με επτά χρόνια, αλλά ο κύκλος του διευρύνεται με την κλιματική αλλαγή - Τρίτη φορά εδώ και δεκαετίες παρατηρείται επί τρεις χειμώνες

EHa3i1qUcAAqXMT
Το καιρικό φαινόμενο La Niña, που ευθύνεται κυρίως για την επιδείνωση της ξηρασίας που είναι σε εξέλιξη στο Κέρας της Αφρικής, μπορεί να διαρκέσει έως το 2023, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Το τρέχον επεισόδιο, που διαρκεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, «αποδεικνύεται πολύ επίμονο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (OMM) Κλαρ Νούλις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΜΜ, υπάρχει πιθανότητα 70% το τρέχον επεισόδιο να παραταθεί έως τα τέλη Αυγούστου, και ορισμένες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν «ότι θα συνεχιστεί έως το 2023», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι η τρίτη φορά από το 1950 που το φαινόμενο αυτό, το οποίο συμβαίνει κάθε δύο με επτά χρόνια, αλλά ο κύκλος του διευρύνεται με την κλιματική αλλαγή, παρατηρείται επί τρεις συνεχείς χειμώνες.

Το φαινόμενο La Niña, το ψυχρό αντίστοιχο του La Niño, προκαλεί ψύξη ενός μέρους των επιφανειακών υδάτων του Ειρηνικού, επηρεάζοντας τον κύκλο των βροχοπτώσεων και το κλίμα ορισμένων περιοχών του πλανήτη.

Το τρέχον επεισόδιο του φαινομένου ευθύνεται κυρίως για την αύξηση των βροχοπτώσεων στη νοτιοανατολική Ασία και για την επιδείνωση της σοβαρής ξηρασίας που επηρεάζει επί του παρόντος αρκετές χώρες στο Κέρας της Αφρικής, όπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό.

Κλείσιμο
Οι τελευταίες εποχικές προβλέψεις «δείχνουν συγκεκριμένο κίνδυνο να μην έρθει η περίοδος των βροχών από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο» στη Σομαλία και σε ορισμένες περιοχές της Κένυας και της Αιθιοπίας, διευκρίνισε η Κλαρ Νούλις.

«Δεν είναι μόνο το φαινόμενο La Niña: είναι ο διπλός πόνος της κλιματικής αλλαγής και του La Niña», δήλωσε η εκπρόσωπος.

«Αν οι προβλέψεις αυτές γίνουν πραγματικότητα, η ανθρωπιστική κατάσταση θα καταστεί προφανώς ακόμη κρισιμότερη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ εργάζεται σε συντονισμό με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, για να ενημερώνουν για τη δράση τους επί του πεδίου.

Πριν από δύο εβδομάδες ο ΟΗΕ ζητούσε άμεση οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί επειγόντως η ανθρωπιστική κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη άτομο με πάνω από 2,5 εκατομμύρια αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων

Μητσοτάκης στο Politico: Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με εκφοβισμό και όπλα

Κατασχέθηκαν 300 κιλά κοκαϊνης μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη - Τέσσερις συλλήψεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης