Ουκρανία: Έχει εξάγει περίπου 600 χιλιάδες τόνους σιτηρών μέσω Κωστάντζας από την έναρξη του πολέμου

Ουκρανία: Έχει εξάγει περίπου 600 χιλιάδες τόνους σιτηρών μέσω Κωστάντζας από την έναρξη του πολέμου

Τα σιτηρά που έχουν σταλεί με φορτηγίδες, τρένα και φορτηγά στο λιμάνι της Ρουμανίας ανέρχονται περίπου στο 3% των 20 εκατ. τόνων που χρειάζονται για να μεταφερθούν πριν από τη νέα συγκομιδή που ξεκινά στα τέλη Ιουλίου

grain_ukraine
Η Ουκρανία έχει στείλει περίπου 601.115 τόνους σιτηρών στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας στην Μαύρη Θάλασσα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, με επιπλέον 120.294 τόνους να βρίσκονται καθ' οδόν, ανακοίνωσαν σήμερα οι λιμενικές αρχές.

Τα σιτηρά που έχουν σταλεί με φορτηγίδες, τρένα και φορτηγά στο λιμάνι της Ρουμανίας ανέρχονται περίπου στο 3% των 20 εκατομμυρίων τόνων που χρειάζονται για να μεταφερθούν πριν από τη νέα συγκομιδή που ξεκινά στα τέλη Ιουλίου για να αποφευχθούν σημεία συμφόρησης και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Με τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας να είναι αποκλεισμένα μετά από την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερους από τρεις μήνες, η Ουκρανία, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο αναγκάστηκε να στέλνει φορτία με τρένα μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω των μικρών λιμανιών του στον ποταμό Δούναβη στη Ρουμανία.

Τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να δημιουργήσουν έναν θαλάσσιο διάδρομο για την Ουκρανία για να μεταφέρει σιτηρά μέσω των δικών της λιμανιών, με τη βοήθεια της Τουρκίας, αλλά υπήρχαν μεγάλες προκλήσεις για μια τέτοια συμφωνία.

Στην Κωνστάντζα, περισσότεροι από 262.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν ήδη αναχωρήσει με 15 πλοία, ανέφεραν οι λιμενικές αρχές στο Reuters, με περισσότερους από 339.000 τόνους σε σιλό και επιπλέον 120.294 τόνους να έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν κυρίως με φορτηγίδες από τα λιμάνια Ρένι και Ισμαήλ του Δούναβη της Ουκρανίας.

Πέρυσι, απο το λιμάνι της Κωνστάντζας διοχετεύθηκε η ποσότητα ρεκόρ των 25,2 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τη Ρουμανία και τους γείτονές της που δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα.

Κλείσιμο
Τον Μάιο, η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού, η Comvex Viorel Panait εκτίμησε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούσαν να χειριστούν επιπλέον 20% πάνω από τον όγκο του περασμένου έτους, ή περίπου 5 εκατομμύρια τόνους.

Η Comvex, η οποία έχει χειριστεί τα περισσότερα από τα ουκρανικά σιτηρά μέχρι στιγμής, λειτουργεί τον ταχύτερο τερματικό σταθμό σιτηρών στην Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί έως και 70.000 τόνους την ημέρα.


Ειδήσεις σήμερα

Νέες απειλές Ερντογάν στην Ελλάδα: Μην εξοπλίζετε τα νησιά, μιλάω σοβαρά, δεν αστειεύομαι

Σε σοκ οι γονείς της 16χρονης που εξαφανίστηκε - «Είχε κάνει μέχρι και απόπειρα αυτοκτονίας», λέει ο δικηγόρος τους

Η έκθεση DNA δείχνει ποιοι είχαν ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης