Νέο αναπτυξιακό σχέδιο υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον ενώ εντείνεται ο πονοκέφαλος για το partygate

Νέο αναπτυξιακό σχέδιο υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον ενώ εντείνεται ο πονοκέφαλος για το partygate

Ο Τζόνσον μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του λίγο προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του

Boris-Johnson-arthrou
Με τις πιέσεις να εντείνονται γύρω από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με πηγή των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του λίγο προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του.

Η πηγή αυτή είπε επίσης ότι ο Τζόνσον υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, εφόσον παραμείνει στο αξίωμά του και προειδοποίησε τους βουλευτές να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας το κόμμα σε μια αέναη «ημέρα της μαρμότας».

«Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα» είπε η πηγή αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας

Ο Βρετανός βουλευτής Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας, δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα το βράδυ.

«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τους ανθρώπους στο Μόραϊ που με επανεξέλεξαν για να τους εκπροσωπώ, και πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Σκοτία, τώρα που αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μπροστά μας, δεν μπορώ με καλή πίστη να υποστηρίξω τον Μπόρις Τζόνσον», είπε ο Ρος σε ανακοίνωσή του.

«Η αποψινή μου ψήφος θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας», συμπλήρωσε.

Τη δεδομένη στιγμή, η κατάσταση δεν μοιάζει «ρόδινη» για τον Τζόνσον, ο οποίος δέχτηκε αποδοκιμασίες ακόμα και στους εορτασμούς του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο η  «αποκαθήλωσή» του ίσως να μην αποδειχτεί τελικά τόσο απλή, όσο μπορεί να φαίνεται. 

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι επιβεβαίωσε ότι 54 βουλευτές ζήτησαν πλήρη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 8 μ.μ. και 10 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Ο σερ Γκράχαμ ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Το όριο του 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος έχει ξεπεραστεί»«Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Θα γίνει ανακοίνωση σε χρόνο που θα ενημερωθεί. Οι ρυθμίσεις για την ανακοίνωση θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα».

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία

54 επιστολές

Ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής κατά του πρωθυπουργού πραγματοποιείται αν ζητηθεί από το 15% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων - δηλαδή 54 από τους 389 βουλευτές.

Για να εκκινήσει διαδικασία μομφής, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική επιστολή στον βουλευτή που προεδρεύει της επιτροπής 1922, η οποία απαρτίζεται από βουλευτές άνευ χαρτοφυλακίου.

Αν και ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δημοσίως καλέσει τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, η διαδικασία της κατάθεσης των επιστολών είναι μυστική, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει εικασίες τους τελευταίους μήνες για το αν έχει καλυφθεί ή μη το όριο των 54 επιστολών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι επιβεβαίωσε τελικά σήμερα ότι έχει λάβει τον απαιτούμενο για την εκκίνηση διαδικασίας πρότασης μομφής αριθμό επιστολών. Οι συντηρητικοί βουλευτές αποφασίζουν για την τύχη του πρωθυπουργού με μυστική ψηφοφορία σε αίθουσα του κοινοβουλίου και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται άμεσα.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει το 50% συν μία ψήφο - δηλαδή 180 - η εξουσία του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επί έναν χρόνο. Αν χάσει, εκκινεί η κούρσα για την αντικατάστασή του.

Κανένας πιθανός διάδοχος δεν έχει ξεχωρίσει στις τάξεις των Τόρις, πράγμα που μπορεί να ευνοήσει τον Μπόρις Τζόνσον.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταθέτει η γυναίκα που «έδειξε» ο γυμναστής στο mail του - «Έστειλε ροζ βίντεο στο σχολείο της 17χρονης κόρης της» λέει ο δικηγόρος της

Βαρύ το κλίμα για Χάρι και Μέγκαν - Έφυγαν άρον άρον πριν ολοκληρωθεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι - Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης