Ενεργειακή κρίση - ΗΠΑ: Στα 15 δισ. κυβικά μέτρα οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενεργειακή κρίση - ΗΠΑ: Στα 15 δισ. κυβικά μέτρα οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον, μιλώντας για τον EastMed, δήλωσε ότι θα εξεταστεί εάν το έργο είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο  Υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο

LNG-report
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε η αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου «Mediterranean Business Summit» που διοργανώνει το Economist στη Νέα Υόρκη. Η Αμερικανίδα υφυπουργός, απάντησε σε ερώτηση για την προοπτική κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, λέγοντας ότι «αν οι εμπλεκόμενοι και ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή αισθανθούν ότι το έργο θα ήταν εμπορικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, τότε αυτή είναι μια συζήτηση που θα κάνουν οι ίδιοι. Εμάς μας ενδιαφέρει απλώς η αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Όλσον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και πως διαχειρίζονται σχεδόν τον μισό όγκο των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την ΕΕ για την ενεργειακή της διαφοροποίηση και έχουν δεσμευτεί για επιπλέον προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα αγγίξουν τα 15 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του 2022.

Ευρύτερα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ). Αναφέρθηκε δε στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας, όπως αυτοί αντανακλώνται από την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών συνεχίζουν να ενισχύουν την διαλειτουργικότητα τους. Τέλος, μίλησε για να την κρίση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για έναν βάρβαρο πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν, που όχι μόνο συνιστά απειλή για τη συλλογική ασφάλεια, αλλά έχει οδηγήσει και σε μια προσφυγική, επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: «Απαράδεκτη» η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

Την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».

Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις, τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου, όσο και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επέλθει η πλήρης άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνά της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Δωρητής σπέρματος «έκρυβε» από λεσβίες το γενετικό σύνδρομό του που προκαλεί χαμηλό IQ και έκανε 15 παιδιά!

Ρόδος: Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος 43χρονου - Βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος

Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης