Η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο σε Φινλανδία και στήνει βάσεις στα σύνορά της, ο Ερντογάν επιμένει στο βέτο για το ΝΑΤΟ

Η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο σε Φινλανδία και στήνει βάσεις στα σύνορά της, ο Ερντογάν επιμένει στο βέτο για το ΝΑΤΟ

Η Gazprom ανακοίνωσε πως το Ελσίνκι δεν έχει καταβάλλει τις πληρωμές του Απρίλιο, σε ρούβλια - Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα τηλεφωνικά με τη φινλανδική ηγεσία, ενώ θα έχει επαφή και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

natural_gas_pipelines_xr
Περιπλέκεται η κατάσταση με τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς από τη μία οι αντιδράσεις της Ρωσίας και από την άλλη η επιμονή της Τουρκίας να θέτει βέτο σε αυτή την προοπτική, πυροδοτούν ένα κλίμα ανησυχίας, αλλά και διπλωματικές διεργασίες, έστω κι αν η Δύση παραμένει αισιόδοξη ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και οι δύο χώρες θα γίνουν σύντομα, μέλη της Συμμαχίας.

Από σήμερα Σάββατο η Ρωσία σταματά την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, με την Gazprom να ανακοινώσει ότι η κίνηση αυτή γίνεται επειδή το Ελσίνκι (η εταιρία εισαγωγής Gasum για την ακρίβεια) δεν έχει καταβάλλει τις πληρωμές του Απρίλιο, σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει η Μόσχα.

Νωρίτερα, πριν λίγες ημέρες όταν ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόθεση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία είχε διακόψει και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα χθες υπήρξε και ενός είδος «στρατιωτικής» απάντησης από το Κρεμλίνο στην κίνηση της Φινλανδίας, καθώς ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν 12 στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ως «απάντηση» στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ η Τουρκία επιμένει στην άρνησή της να συναινέσει στο αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μία επιμονή που αντιμετωπίζεται μάλλον ήπια από τον αμερικανικό παράγοντα, καθώς η Ουάσιγκτον διευκρίνισε χθες ότι το βέτο δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα τηλεφωνικά με τη φινλανδική ηγεσία, ενώ θα έχει επαφή και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Κλείσιμο
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να δεχθεί στην Άγκυρα τις ηγεσίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δείχνοντας ότι η επιλογή στο βέτο θα είναι δύσκολο να αλλάξει και πάντως δεν θα εξαρτηθεί από την εκστρατεία πειθούς που έχουν ξεκινήσει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ζελένσκι θέλει διεθνή συμφωνία για να αναγκαστεί η Ρωσία να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις

Στους 30 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Δείτε τη πρόγνωση του Σαββατοκύριακου

Ο Ιμάμογλου αντιμέτωπος με καταδίκη πολιτικής απαγόρευσης - Ο Σοϊλού του υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης