Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Ποια είναι η Ελληνίδα που διόρισε ο Μακρόν στην κυβέρνηση

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Ποια είναι η Ελληνίδα που διόρισε ο Μακρόν στην κυβέρνηση

Η γυναικολόγος-χειρουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου εργάζεται εδώ και 15 χρόνια στη Γαλλία - Εχει λάβει μέρος σε εκστρατεία για την ενδομητρίωση - Από το 2019 ευρωβουλευτής με συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία

zacharopoulou0
Μία έκπληξη για το γαλλικό αλλά και για το ελληνικό κοινό περιείχε η ανακοίνωση των νέων μελών της γαλλικής κυβέρνησης υπό την Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέθεσε κυβερνητικό πόστο στην Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ιατρό και μέχρι σήμερα ευρωβουλευτή του κόμματός του. Η Ζαχαροπούλου αναλαμβάνει τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Σχετικά άγνωστη σχετικά στο ευρύ κοινό, αναφέρει η Figaro, η ανακοίνωση της Ζαχαροπούλου ήταν μια έκπληξη.

Η 46χρονη γυναικολόγος - χειρουργός γεννήθηκε στην Σπάρτη, από πατέρα στρατιωτικό. Σπούδασε στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία μετά το 2007, εργαζόμενη στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σεν-Μαντέ.

Το 2016 είχε λάβει μέρος σε εκστρατεία για την ενδομητρίωση, έναν ύπουλο εχθρό της γονιμότητας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες.

Μαζί με την αφροαμερικανή τραγουδίστρια Ιμανί και την ηθοποιός Ζυλί Γκαγιέ (σύντροφο του τότε γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ) πόζαραν μαζί στο Elle εγκαινιάζοντας καμπάνια για να αφυπνίσουν την διεθνή κοινότητα για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το 10% με 20% των γυναικών παγκοσμίως.

Κλείσιμο
Για την συνεισφορά της σε αυτή τη καμπάνια βραβεύτηκε με παράσημο το 2017.

FI1penRWYAgPpZi
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραδίδει στις αρχές του 2022 την εθνική στρατηγική της Γαλλίας για την ενδομητρίωση


Το 2019 εντάχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος LREM του Μακρόν και εξελέγη. Παράλληλα με την ευρωβουλή εργαζόταν μια ημέρα την εβδομάδα και στο νοσοκομείο, ανέφερε η Monde.

Οι συνάδελφοί της ευρωβουλευτές την περιγράφουν σαν «ανθρωπίστρια» ενώ η ίδια δηλώνει ανήσυχη για την ξενοφοβία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας ανάλαβε συμπρόεδρος του μηχανισμού COVAX, με τον οποίο πλουσιότερες χώρες κάνουν διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων σε αναπτυσσόμενες. Όπως τόνιζε η ίδια σε συνέντευξη το 2021 στο Paris Match, «η αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής εκστρατείας μας θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό στην Αφρική, που είναι στην άμεση γειτονία μας».


Ειδήσεις σήμερα:

«Ναι» από τη Σικελία για να επιστρέψει για πάντα το «θραύσμα Fagan» της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Αθήνα

Στο πατρικό της πήγαινε η 38χρονη από την Ελασσόνα που έχασε το μωρό της - Ρύθμιζε λεπτομέρειες για τον γάμο και τη βάπτιση

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για 13.000 ιδιοκτήτες με τροπολογία – Ποιους αφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης