Ευλογιά των πιθήκων: Στα 20 τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο - Έκτακτη συνεδρίαση από τον ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 20 τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο - Έκτακτη συνεδρίαση από τον ΠΟΥ

Πάνω από 100 τα κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης - Εντοπίστηκαν 11 ακόμη στη Βρετανία μέσα σε ένα 48ωρο  - Οι ασθενείς πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους - Ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στη Γηραιά Ήπειρο - Τι την προκαλεί και πώς κολλάει

lab-main3
Ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, συναγερμός έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώςέχουν ανιχνευτεί 20 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάτζιντ Τζάβιντ, μέσω Twitter.

Εντοπίστηκαν, δηλαδή, 11 ακόμη κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση των προ δύο ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε ακόμα 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς, που είναι αποτελεσματικά έναντι και της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι ασθενείς, πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Λονδίνο. Ο διευθυντής δημόσιας υγείας της πρωτεύουσας καθηγητής Κέβιν Φέντον κάλεσε τους πολίτες να ζητούν ιατρική βοήθεια αν δουν εξανθήματα γύρω από το στόμα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

ΠΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την ευλογιά των πιθήκων την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό του ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπια, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Ανησυχία για την εξάπλωσή της στη Γηραιά Ήπειρο - Τι προκαλεί και πώς κολλάει

Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Ηδη έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά σε Ισπανία και Πορτογαλία, έπειτα από τη Βρετανία, τον Καναδά και χώρες της Νότιας Αμερικής. Κρούσμα ανακοίνωσε και η Ιταλία.

Την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα της νόσου εντοπίστηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ο άντρας που διαγνώστηκε θετικός με τον ιό είχε ταξιδέψει στον Καναδά.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει προσεκτικά το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εμφανίστηκε η ασθένεια, φαίνεται να μεταδόθηκαν μέσα στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων. «Παρατηρούμε μεταδόσεις μεταξύ ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες», κάτι που αποτελεί «μια νέα πληροφορία την οποία πρέπει να εξετάσουμε σωστά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική» της μετάδοσης, δήλωσε ο Ιμπραϊμά Σοσέ Φαλ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.

Όμως «οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων», υπογράμμισαν στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Τα συμπτώματα

Η ευλογία των πιθήκων συνδέεται με την ευλογία, ιογενή λοίμωξη που εξαλείφθηκε την δεκαετία του 1980. Η νόσηση διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 5 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν με ένα συνδυασμό πυρετού, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι συνήθως που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ευλογία των πιθήκων από την ανεμοβλογιά ή την ευλογιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός, το βασικό σύμπτωμα της ευλογίας των πιθήκων, ένα έως τρία 24ωρα αργότερα συνήθως εμφανίζεται και ένα δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο και έπειτα τα εξανθήματα εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι δερματικές αλλοιώσεις περνούν από μια άσχημη διαδικασία ωρίμανσης, από ωχρές κηλίδες (επίπεδες βλάβες) σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες), κυστίδια (πληγές γεμάτες με υγρό), μετά φλύκταινες (πληγές γεμάτες πύον) και στη συνέχεια σχηματίζουν κρούστα πριν τελικά εξαλειφθούν.

Πώς μεταδίδεται

Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ιό αν τον δαγκώσει ή τον γρατζουνίσει ένα μολυσμένο ζωό, καταναλώνοντας το κρέας μολυσμένων ζώων, δια της επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή ρούχα.

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω δερματικών βλαβών, της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη ή στόμα).

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων, τα οποία γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από λίγα εκατοστά, επομένως θα χρειαζόταν παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί σχολιάζοντας το πρόσφατο ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά ίσως είναι πιθανό.

Το εμβόλιο της ευλογιάς πιστεύεται ότι προλαμβάνει τη μόλυνση. Το 2019 εγκρίθηκε ένα εμβόλιο για τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Η σιντοφοβίρη ή η μπινκιδοφοβίρη μπορεί να είναι χρήσιμες.

Ο κίνδυνος θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί είναι έως και 10%.

Ειδήσεις σήμερα:

Έτσι σκότωναν οι Ρώσοι στρατιώτες στην Μπούτσα - Συγκλονιστικά βίντεο από τους New York Times

Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πόσο επικίνδυνη είναι και ποια τα συμπτώματα

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο δολοφόνοι της Τοπαλούδη - Σε κλάματα ξέσπασε ο πατέρας της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης